2014. január 11., szombat

Illatos kacsamell



Szeretem a kacsát, ízletes finom húsa miatt, bár elég ritkán kerül az asztalunkra. Ez a recept saját ötletből született, és a nevét én adtam neki, úgy éreztem találó a fűszerezése folytán. Kicsit kínaias, de nem annyira, hogy ne lehessen villával enni...

Hozzávalók: 60 dkg csont és háj nélküli kacsamell, 4 evőkanál szójaszósz, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, só, citrom héja és leve, 1 evőkanál őrölt gyömbér, szárított, morzsolt rozmaring és zsálya ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 kiskanál sűrített paradicsom, 2 kiskanál házi ételízesítő, kevés törött paprika, fél póréhagyma, a végén a szaft sűrűségétől függően 1-3 kiskanál étkezési keményítő,
a zöldségek: 2 lila hagyma, fél póréhagyma vagy 4-5 zöldhagyma, egy kisebb édeskömény gumó, 2 sárgarépa, 1 kápia- vagy pritaminpaprika.

Elkészítése:
A húst kisebb darabokra, csíkokra vágtam. Az olajat összekevertem a szójaszósszal, a borssal, kevés reszelt citrom héja és lével, a zúzott fokhagymával, a gyömbérrel, a rozmaringgal és a zsályával. Ebben pácoltam a húst kb. fél napig.
Fél póréhagymát felszeleteltem, olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst, együtt pároltam még a hús fehéredéséig, majd kevés vízzel felengedtem. Hozzákevertem a sűrített paradicsomot, az ételízesítőt, és a törött paprikát. Majdnem készre főztem.
Közben a zöldségeket sóztam, roppanósra pároltam, majd hozzákevertem a húshoz. Rövid ideig a tűzön hagytam még, egy-kettőt kevertem rajta, és a keményítővel kicsit besűrítettem.
Kukoricás párolt rizzsel tálaltam.

A hús párolása

A zöldségek

A kész étel



9 megjegyzés:

  1. Hú, de jól néz ki, megéheztem :D

    VálaszTörlés
  2. Én is, de sajnos már elfogyott :-)

    VálaszTörlés
  3. Kár, hogy elfogyott:-) Nagyon jól néz ki, szerettem volna...

    VálaszTörlés
  4. Micsoda különleges finomságot készitettél a kacs hussal. Nagyon jól össze kombináltad az izeket, és tényleg Kinaiasan néz ki. Mintha érezném a finom illatát...elképzelni amikor készitetted! A finom gyömbéres kekszek is jöhetnek. Ügyes Apukád is...látom ez öröklés a családban!

    VálaszTörlés
  5. Katalin, ezt jól kitaláltad:) Szívesen megkóstólnám, nincs is finomabb a kacsahúsnál:)

    VálaszTörlés
  6. Találó nevet adtál ennek az igazán finom ételnek, nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Bár én nem eszem kacsahúst, a többi családtagnak szoktam készíteni. De én csak a hagyományos sült kacsát. Viszont ez a zöldséges változat is nagyon jól néz ki, lehet, hogy legközelebb teszek vele egy próbát.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen az összes kedves hozzászólást!

    VálaszTörlés
  9. Szinte érzem a fűszeres illatát!!!! Finomat készítettél!

    VálaszTörlés