A torta mögött látható nagyon szép kis terítőt most pünkösdkor kaptuk kedves barátainktól Torockón, a Bitai Panzió házigazdáitól |
A torta kicsit közelebbről |
A hétvégén ünnepeltük a születésnapjainkat, erre az alkalomra sütöttem ezt a tortát. Az első képen látható kis terítő Torockóról való. A Bitai Panzió kedves házigazdáitól kaptuk ajándékba, ahol már sok alkalommal szálltunk meg, így az idei pünkösdi utunk alkalmával is. A búcsút követően, székelyföldi tartózkodásunk után még két egész napot töltöttünk Torockón.
Utazásunk elején, még a második napon, a Madarasi-Hargitán jártunk. Ezekből is feltetettem már egy sorozat képet, akit érdeket itt tudja megnézni.
Utazásunk elején, még a második napon, a Madarasi-Hargitán jártunk. Ezekből is feltetettem már egy sorozat képet, akit érdeket itt tudja megnézni.
Hozzávalók a torta tésztájához: 3 tojás, 3-3 evőkanál cukor és liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő,
a töltelékhez: 0,5 kg túró, 1 kis doboz natúr joghurt, 1 tojás sárgája, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 1 citrom reszelt héja és ízlés szerint leve, 5 teáskanál zselatin, valamint eper, sajnos nem mértem hogy mennyi volt,
a torta bevonásához: 1 tasak tejszín ízű pudingpor, 4,5 dl tej, ízlés szerint cukor és kb. 5-7 dkg margarin,
a díszítéséhez: a tetejére eper és citromfű levelek, az oldalára kb. egy jó maréknyi dió.
a töltelékhez: 0,5 kg túró, 1 kis doboz natúr joghurt, 1 tojás sárgája, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 1 citrom reszelt héja és ízlés szerint leve, 5 teáskanál zselatin, valamint eper, sajnos nem mértem hogy mennyi volt,
a torta bevonásához: 1 tasak tejszín ízű pudingpor, 4,5 dl tej, ízlés szerint cukor és kb. 5-7 dkg margarin,
a díszítéséhez: a tetejére eper és citromfű levelek, az oldalára kb. egy jó maréknyi dió.
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjék habját felvertem, majd hozzáadtam a sárgájákat, a cukrot, a lisztet és a keményítőt. Kivajazott, lisztezett csatos formában megsütöttem.
A diót sütőben kissé megpörköltem, így sokkal finomabb ízű, és a héja könnyedén ledörzsölhető róla, majd kis darabokra összevágtam.
A diót sütőben kissé megpörköltem, így sokkal finomabb ízű, és a héja könnyedén ledörzsölhető róla, majd kis darabokra összevágtam.
A túrót kikevertem a porcukorral, a tojássárgájával, hozzáadtam a joghurtot, a citromhéjat és levet, valamint a felvert tejszínt. A zselatint 1 dl vízben megfőztem, hozzákevertem a túrókrémhez.
A tészta köré visszatettem a forma oldalát, rásimítottam a krém egyharmadát, erre jött egy sor eper, majd a krém másik harmada, ismét eper, végül a maradék krém.
Hűtőszekrénybe tettem. Mikor a túrókrém megszilárdult, levettem a tortáról a formát. Megfőztem a pudingot - majd mikor már nem volt forró -, belekevertem a margarint és bevontam vele a tortát, oldalát pedig a pörkölt, darabolt dióval szórtam meg.
Tetejét eperrel és citromfű levelekkel díszítettem.
A felvágott torta.... |
...és egy szelet belőle |
Azt a szeletet most ugy megennem :) Eper turo paros mindig nyero :D
VálaszTörlésHát Katalin, csúcs ez a torta, látványra, s ízre is szerintem:) Isten éltessen mindkettőtöket sokáig:)
VálaszTörlésNagyon szép a Torockó-s terítőd is:)
Nagyon szép a tortád, én is eper lázban égek, most mindig azt enném:) A terítő is gyönyörű, szép emlék lesz:)
VálaszTörlésKatalin, Isten éltessen sokáig Titeket!
VálaszTörlésSzép és finom tortát sütöttél! S ilyentájt mi más lehetne, mint eper:-)
Nagyon guszta! Jöhet nekem is!
VálaszTörlésKöszönöm lányok mindannyitoknak!
VálaszTörlésNagyon boldog szülinapot kívánok utólag is mindkettőtöknek! :) A torta pedig csoda guszta, nagyon finomnak, könnyednek látszik! :)
VálaszTörlésFérjem nevében is köszi szépen!
VálaszTörlésIsten éltessen mindkettőtöket nagyon sokáig erőben egészségben! A tortád nagyon szép és biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésIsten éltessen mindkettőtöket! :)
VálaszTörlésNagyon szép a terítő, a torta pedig igazán guszta ezzel a fénylő tejszínes krémmel és pirosló eprekkel. (most nálam is minden eperből és cseresznyéből áll, hiszen ez a két gyümölcs gőzerővel érik a kertben :))
Kedves Katalin, benéznél majd hozzám? Szeretném átadni Neked a Fő az egészség! mozgalom stafétáját...
Szép hétvégét kívánok!
Katalin, mindkettőtöknek sok boldog születésnapot kívánok így utólag!
VálaszTörlésA torta pedig gyönyörű, és biztos nagyon finom volt!
Ügyes vagy!
Gabriella, Marcsi köszönjük!
VálaszTörlésGabriella, már benéztem hozzád, köszi :)