2012. december 5., szerda

Mandulás, mogyorós, almás és mézes csemegék - nem csak Mikulásra


Csemegék kicsiknek és nagyoknak, Mikulásra, és az év minden szakára.....

Ilyenkor - december 5-e estéjén, vagy másnap 6-án - minden gyerek várja a Mikulást. De vajon hányan tudják, hogy hogyan is keletkezett a Mikulás-kultusz....

Szent Miklós püspök nagy valószínűséggel Krisztus után 245 körül, egy gazdag család gyermekeként, Patara városában született. Szülei kiskorában meghaltak, ezért érsek nagybátyjához, a város kolostorába került. Megszeretvén az ottani életet, maga is a papi hivatást választotta. Egész életét a szegények és a gyermekek megsegítésének szentelte. 343. december 6-án halt meg. A XI. században avatták szentté.

És hogyan vált Miklós püspökből Mikulás?

Volt egy szegény ember, akinek három lánya volt, de hozomány híján nem tudta férjhez adni őket. Egyik este a lányok a nyitott ablaknál keservesen sírtak és imádkoztak. Miklós püspök épp arra járt, mivel éjszakánként nyakába vette a várost, hogy a koldusoknak alamizsnát osszon. Meghallotta a lányok imáját, és bedobott egy marék aranyat az ablakon. Egy évvel később a csoda ismét megtörtént. A másik lánynak is adott egy marék aranyat. A lányok lépteket hallottak az ablak alatt, ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes ember rohan el az ablak elől. Harmadik évben az ablak zárva maradt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök felmászott a tetőre, és a nyitott kéményen át szórta be az aranyat. A harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló szerű tűzhelyre. A keszkenőbe rakott arany épp belehullott a harisnyába. A lányok azt hitték csoda történt. Másnap a három nővér elment a templomba, megköszönték Isten kegyelmét, a csodát, ami velük történt és megkeresztelkedtek. 

A fent leírtak kicsit lerövidítve  innen származnak.


A dunakavicsok, a fahéjas és a sós mandulák


A dunakavics elkészítése:

Hozzávalók: 10 dkg pörkölt földimogyoró (héjas, nem sós), 10-12 dkg cukor, 0,5 dl víz, 1-2 csepp 10%-os ecet,  ételfesték: zöld, piros, kék és sárga. 

A mogyorót megtisztítottam, belső vékony, barna héjától is. A cukrot a vízzel  felforraltam, majd hozzáadtam az ecetet, és sűrű sziruppá főztem. Ekkor átöntöttem egy hideg fémtálba, hozzáadtam a mogyorót, és jól átkevertem. Gyorsan kellett dolgoznom vele, mert a cukor hamar kezdett szilárdulni.
A cukros mogyorókat poharakba öntöttem, minden pohárba más-más színű festéket csepegtettem, majd egy kistányérral lefedve jól összeráztam őket. A dunakavicsokat tálcára borítottam, és hagytam megszáradni.
A dunakavics receptje innen származik.


A sós mandula elkészítése:

Hozzávalók: mandula és só, ilyen egyszerűen.

A mandulát forrásban lévő vízbe dobtam, egy két percet hagytam benne, majd leszűrtem, a héjából ekkor már könnyen kipattintható. Besóztam, és sütőben megpirítottam, kis lángon, hogy ne égjen meg, de azért kicsit kiszáradjon.


A fahéjas mandula elkészítése:

Hozzávalók: mandula, cukor (kb. a mandula súlyának fele), fahéj, vaníliás cukor. 

Először a mandulát (belső héjával együtt) egy teflon serpenyőben megpirítottam. Külön edényben a cukrot, vaníliás cukrot, és az ízlés szerint hozzáadott fahéjat kevés vízzel elkezdtem főzni, majd hozzáadtam a mandulát, és addig főztem, míg kezdett karamellizálódni, ez hamar megtörtént. Ekkor tálra borítottam, az esetleges összeragadt szemek szétválasztottam, és hagytam megszikkadni.


A mézes csupor elkészítése:

Hozzávalók: egy mutatós kis üveg, akácméz (mert az világos, és így jobban látszódnak a benne lévő dolgok), mandula, földimogyoró, kesudió, héjnélküli tökmag, mazsola, aszalt pirosáfonya, aszalt sárgabarack, vagy ki mit szeret..... 

Az üveget tetszőlegesen megtöltöttem a hozzávalókkal, és rácsurgattam a mézet, mely szép lassan lefolyt a hézagokba....


Az aszalt alma elkészítése:

 Hozzávalók: alma és citromlé.

Az almát meghámoztam, felszeleteltem, majd azonnal citromos vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg még jobban, bár így sem marad fehér, de talán valamit segít. Ezután ráhelyeztem a szeleteket az aszalógép tálcáira, és vártam míg elkészülnek...... ami sajnos elég hosszadalmas. Időközönként cseréltem a tálcák sorrendjén.


A fahéjas mandulák

A dunakavicsok - a cukor nem mindenhol fedte be egészen a mogyorószemeket, de ennyi cukor bőven elég

A kis mézes csupor magvakkal és aszalt gyümölcsökkel töltve, körülötte aszalt alma



8 megjegyzés:

  1. Nagyon sok szép finomságot hoztál! Igazi különleges nyalánkságog jól mutatnak együtt!

    VálaszTörlés

  2. Éva írta......

    Úgy látom, hogy itt nagyon jó gyerekek laknak, hogy ennyi mindent
    hozott a Mikulás.
    Kellemes Miklós napot!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes mikulás, tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Nem jutok szóhoz:-) Mennyi finomságot készítettél! Nem is tudom, mi tetszik legjobban. De most az aszalt almából kérnék:-)

    VálaszTörlés
  5. Hú, nálatok nagyon szuper Mikulás van:) Mindegyik nagyon finom lehet, mandulát szoktam készíteni, de a többit is kipróbálnám, az a baj velük, hogy nem lehet abbahagyni:)

    VálaszTörlés
  6. Gerdi, Trollanyu, nektek is köszi. A sós mandulán és az aszalt almán kívül a többit én is most csináltam először, de már alig van belőlük :)

    VálaszTörlés