2012. augusztus 27., hétfő

Befőttek - cseresznye, őszibarack, körte....



A befőtteket általában a szüleim szokták eltenni, és abból mindig kapunk mi is. Ezeket is ők, illetve Édesapám főzte be, a cseresznye természetes még a nyár elején készült, a körte pedig még tavalyi.

Hozzávalók: a cseresznyéből germersdorfi, az őszibarackból magvaváló, a körtéből őszi, befőzéshez való, cukor, vaníliás cukor, citrom, szalicil.

Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, amelyiket kell azt meghámozzuk és feldaraboljuk. Egy tálba vizet öntünk, hozzáadjuk egy fél citrom levét, az őszibarackot valamint a körtét összedarabolás után azonnal ebbe a citromos vízbe tesszük, kicsit állni hagyjuk - ezáltal nem fog megbarnulni -, majd üvegekbe rakjuk. Egy ilyen, a képen is látható 8 dl-es üvegbe 5 evőkanál (vagy ízlés szerinti) cukrot szórunk bele, rá a gyümölcsre, és üvegenként egy fél zacskó vaníliás cukrot is adunk hozzá, azonnal felöntjük hideg vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól lezárjuk.
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb, egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk. Forrás után már csak egész kis lángon, kb. 10 percig.
A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.



5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki guszták! Szerencsés helyzetben vagy hogy készen kapod gondolom a gyümölcs is megterem. Nagyon finom tud lenni szeretem a házi befőtteket.

    VálaszTörlés
  2. Milyen szerencsé vagy ezekkel finom és gyönyörü befőttekel. A nővérem mondta hogy ő is sok befőttet tett el most, ők Ohio-ban laknak és van nekik hideg kamra a pincében. Nálunk itt Floridában el sem lehet képzelni pincét!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sok finomság télire és milyen szerencsé vagy, hogy még a szüleid készítik el, az anyukám is rengeteg befőttet rakott el minden évben:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták, milyen ügyes apukád van! :) Mi nem így rakjuk a befőttet, de nagyon tetszik ez a módszer, jövőre kipróbálom, a vaníliás cukrot is! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi mindenkinek. Igen, Apukám nagyon jól ért a befőzésekhez (is), mindig Anyukámmal együtt főzték be a gyümölcsöket, zöldségeket. Idén sajnos már neki egyedül kell ezeket csinálnia .....

    VálaszTörlés