2012. augusztus 22., szerda

Régimódi marhahúsleves házi csigatésztával


A leves az asztalon

A leves a tálban

Hozzávalók a leveshez: egy-két szelet marhahús (rostélyos vagy hátszín), egy darab marhacsont, 2-3 szál sárga- és fehérrépa, 1 hagyma, 1-2 karfiolrózsa, 1-2 darabka karalábé, 1 gomba, zeller és petrezselyem zöldje, só, 1-2 késhegynyi őrölt szerecsendió, egy darabka friss gyömbér vagy kevés őrölt, néhány szem bors, szegfűbors, köménymag, borókabogyó és koriander,
a csigatésztához: házi gyúrt tészta (20 dkg liszthez egy tojás, só, víz).

Elkészítése:
A tésztát már a leves főzése előtt két nappal elkészítettem, majd megszárítottam. 20 dkg lisztből elég sok lesz, ezért érdemes megszárítani, és úgy eltenni a felesleget. A tésztát vékonyra kisodortam, kb. 1x1 cm-es négyzetekre vágtam, majd ezzel az alábbi kis csigatészta készítő sodrópálcával a hozzá tartozó deszkán (amit idén pünkösdkor vettünk Erdélyben) elkészítettem egyenként a csigákat. A tésztát kicsit átlósan tekertem a pálcára, majd körbe forgattam a bordázott részen, és már készen is volt. Ha jó a tészta, könnyen lejön a pálcikáról. 
 
A leveshez a húst még nyersen kis kockákra vágtam, mert ekkor még szebben lehet darabolni, mint főzés után. A húst a csonttal sós vízben feltettem főni a hagymával, a zeller és petrezselyem zöldekkel és a fűszerekkel, majd a forrást követően - ami után már csak egész kis lángon főztem, hogy ne legyen zavaros a leves - kb. 30 perc múlva hozzáadtam a répákat és a karalábét, újabb kis idő elteltével a gombát, majd még később a karfiolt, mert annak kell a legkevesebb idő, és az nem jó, ha nagyon puhára fő. Amikor elkészült a leves, leszűrtem, a répákat karikára vágtam, a gombát felszeleteltem, a karalábét pedig kis kockákra vágtam. A zöldségeket visszatettem a levesbe, hozzáadtam a közben kifőzött tésztát, az egészet még egyszer átmelegítettem, megszórtam frissen vágott petrezselyemmel, és tálaltam.

A csigatészta készítése

Így néz ki a deszka és a hozzá tartozó pálcika

A csigatészták közelebbről



9 megjegyzés:

  1. Dew nagyon guszta! Igen finom lehetett ezzel a csigatésztával. Jó régen csináltam én is csigát pedig a hozzávaló szerszámaim is megvannak, csak hangulat kéne, meg egy kis hűvös!:-))

    VálaszTörlés

  2. Évike írta......

    Ez igen!

    A legdrágább vendéglőben sem
    készítik ilyen gonddal
    ilyen sok-sok hozzáértéssel
    rengeteg belevalóval
    a marhahúslevest!

    Ebbe aztán beletetted szívedet
    lelkedet.
    Egyszer nekem is azt mondta
    valaki, hogy tudod miért ilyen
    finom ez -már nem tudom, hogy
    mi volt az étel -
    mert szívedet-lelkedet beletetted
    Hát ilyen ez a leves is!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindkettőtöknek a szép sorokat....

    VálaszTörlés
  4. De jó ez a kis szerkentyű, ilyen is kell nekem:) Az igazi húsleves gyógyszer. Ritkán főzök, a gyerekek kérik, hogy olyat főzzek, mint otthon a mama, mert az a legjobb:)

    VálaszTörlés
  5. Istenien néz ki a levesed, látszik, mennyire-mennyire finom! :) Különösen a gyönyörű házi tésztáddal! :)

    VálaszTörlés
  6. Igazán szívmelengető érzés ezt látni!Micsoda étel és micsoda módon!:)A madarasi képeket végignéztem,gyönyörűek,örülök,hogy ismét nálunk jártatok!

    VálaszTörlés
  7. Micsoda fantasztikus szerkenytyü, és a csiga tészta egy KINCSET ér!

    A finom leves meg lett tisztelve a szenzációs csiga tésztával!
    Köszi hogy megosztottad velünk az ügyes elkészitését!

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu, Hankka, Edó, Elisabeth, köszi szépen!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép színe van a levesnek.
    Gyerekkoromban Anyukámmal a hosszú téli estéken rengeteg csigát készítettünk házilag. Néha nagyon tetszett a csigakészítés, néha már bizony egy kicsit untam, de mindenképpen sokkal finomabb a házi csiga. Nagyon szép csinos csigákat készítettél Te is... :)

    VálaszTörlés