2012. augusztus 14., kedd

Pizzaszósz



Aki szereti a pizzát - és ki ne szeretné? -, annak érdemes a szószt is házilag elkészíteni, mert nagyon ízletes, kissé darabos - de ez a jó benne -, és télen-nyáron egyaránt felhasználható. Lassan el lehet kezdeni befőzni, hisz egy évig biztosan eláll, és még tovább is, de addig úgyis elfogy.
Nálunk mindig a szüleim szokták készíteni - ezt is most Édesapám főzte -, és ilyen kis üvegben kapunk belőle, ami egy-egy kisebb pizzára elegendő.

Hozzávalók, amennyiből most készült:  4,5 kg húsos (ha mód van rá lucullus) paradicsom, 2 nagyobb hagyma, só, törött bors, 2 evőkanál cukor, olaj, friss zöldfűszerekből kb. 1-1 maroknyi bazsalikom és oregánó, 2-3 ágacska rozmaring, 6-8 szál kakukkfű, szalicil.

Elkészítése:
A paradicsomokat rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd leszűrjük és lehúzzuk a héját. Félbevágjuk, kiskanállal kikaparjuk a belsejét, a belső magos része nem kerül a szószba.
A paradicsomdarabokat még negyedeljük, majd a közben apróra vágott és kevés olajon megdinsztelt hagymához adjuk, és elkezdjük főzni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, állandó keverés mellett főzzük. Ha már félig besűrűsödött hozzákeverjük a száruktól megtisztított, apróra vágott zöldfűszereket, és tovább főzzük, míg jól besűrűsödik.
Ekkor forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A szósz a pizzán



7 megjegyzés:

  1. Ettől finom az otthoni pizza. Csodás a krémed, jó vastag.

    VálaszTörlés
  2. Ó, de klassz! Épp befőzési lázban égek, ha még belefér, lehet kipróbálom. Csak ilyen kis üvegeim nincsenek sajnos.

    VálaszTörlés
  3. Nincs is jobb a pizzán a házi készítésű szósznál! Nálunk is házi mártás kerül rá, csak mindig frissen készítem. Érdemes lenne befőzni néhány üveggel, pizzasütéskor csak le kell kapni a kamrapolcról! :)

    VálaszTörlés
  4. Én eddig csak ketchupot készítettem, ez is finom lehet:)

    VálaszTörlés
  5. Köszi, örülök, hogy ilyen sokatoknak tetszik :)
    Kati, a házi ketchup is biztosan nagyon finom.
    Szoktunk még milánóira, makarónira való szószt is készíteni, de ahhoz még várni kell egy kicsit, hogy érjenek a paradicsomok :)

    VálaszTörlés
  6. Még jó hogy vissza lapoztam a szószodhoz. Ezen a héten nagyon levagyok maradva a kommentálásokkal, sok minden össze jött nekem. Keveset főzök, és sütök, mert minden nap a lányomnál vagyok sokszor ott is aluszok mert reggel korán kelünk el intézni sok féle dolgokat. Ő főz és süt minden nap, és ő is bloggol...igy nekem kevés ételek jönnek amit a blogomra postolhatnék!

    Amint már emlitettem, nagyon jól értesz az olaszos ételekhez...a pizza tészta, és persze a friss pizza szósz nagyo megéri házilag késziteni...fantasztikusan finom!

    VálaszTörlés