2012. július 13., péntek

Kovászos uborka



Hozzávalók: uborka, egy darabka szikkadt kenyérvég, só, kapor.

Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, hosszában négyfelé bevágjuk. Egy nagyobb üvegbe tesszük, rá a kapor csokrot, a tetejére a kenyeret. Ha mód van rá, legjobb kovásszal készült kenyérrel készíteni.
Ezután ráöntjük a sós vizet, és már mehet is a napra. Egy liter vízhez 1 púpozott evőkanál sót szoktam adni, amit jól elkeverek a vízben. 
Nagy melegben, kánikulában hamar elkészül, már 30 óra érlelés is elég neki. Nagyon finom nyári savanyúság, én szinte mindenhez meg tudom enni, még magában is.

Mözsön, a kertben készül a finom uborka



10 megjegyzés:

  1. Denagyon szép érett kovászos uborkád van! Imádom jó hidegen !

    VálaszTörlés
  2. Tesóm és Párom kedvence...:) Egyszer talán majd én is nekiállok...:)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk a felnőttek nagy kedvence, a gyerekek valamiért nem szeretik (persze ha visszagondolok, gyerekként nekem sem ízlett). Nagyon guszta, az enyém most érik! :)

    VálaszTörlés
  4. De jó ez a lenti fotó!!! Nagyon hangulatos!
    Imádjuk a kovi ubit. :))) Az egész családom! Egyszerű elkészíteni (csak várni kell rá pár napot), de mindig Anyukám készíti, így én nem szoktam - tőlük hozom. :P

    VálaszTörlés
  5. Köszi mindnyájatoknak! Nagyon egyszerű elkészíteni és finom. Én nagyon szeretem, mióta sz eszemet tudom :) És ha virágok között érik, még finomabb lesz :))

    VálaszTörlés
  6. De nagyon szeretem a kovászos ubit! Persze a gyerekek nálunk sem szeretik, de én megeszem az ő részüket is.

    VálaszTörlés
  7. Jól mutatnak a virágos háttér előtt, mi is szeretjük, jól behűtve!

    VálaszTörlés
  8. Hát ezt nem szabad el mulasztanom, a kovászos uborka a leg kedvencebb nekem. Hű ez nagyon finom!

    VálaszTörlés
  9. Gerdi, Vicuska, Elisabeth, köszönöm. Úgy tűnik, hogy sokak kedvence a kovászos uborka, nem is csoda, hisz nagyon finom, főleg nagy melegben esik jól.

    VálaszTörlés
  10. Látom neked is vannak nagyi féle üvegeid. Ilyet ma már nem lehet kapni.Jó magas a nyakrésze.É n is őrizgetek egy párat különböző méretűeket,de a kovászos uborkához mindig előveszem, mert az uborka ezzel az üveggel együtt az igazi. Legalábbis nekem. így őrzöm gyerekkorom ízeit, emlékeit. Éva

    VálaszTörlés