A terítő is régi, mözsi hímzés, amit még a Nagymamám készített |
Ezt a levest is otthon Édesapámnál, Mözsön főztük. Már nagyon régóta, még a nagyszüleim idejében is úgy készült a bableves, hogy sok babbal főzték, aminek egy részéből babos tészta lett.
A babos tészta egy régi, sváb ételféleség, amit mindig a bablevesben főtt babból készítettek. Nagyon finom, legalábbis én nagyon szeretem. A levesbe házi, gyúrt metélt tészta kerül, ugyanolyan, mint amiből a babos tészta is készül.
A metélt tészta készítése, és a babos tészta már szerepel egy korábbi bejegyzésemben, itt tekinthető meg.
A metélt tészta készítése, és a babos tészta már szerepel egy korábbi bejegyzésemben, itt tekinthető meg.
Hozzávalók a leveshez: apró szemű gyöngybab, ha babos tészta is készül, akkor egy nagyobb bögrényi, 2-3 sárga- és fehérrépa, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem és zeller zöld, egy darab füstölt hús, liszt, só, liszt, zsír vagy olaj, pirospaprika,
a tésztához: a liszt és a tojás a kívánt mennyiségtől függően több-kevesebb lehet, de az arány nálam mindig 20 dkg liszthez 1 tojás, só és víz.
Elkészítése:
A babot a füstölt hússal feltesszük főni, sózzuk, majd kicsit később hozzáadjuk a zöldségeket, és az egészet készre főzzük.
Lisztből és zsiradékból rántást készítünk, megszórjuk a paprikával, és berántjuk vele a levest. A tésztát külön, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, és tálaláskor adjuk a leveshez.
De szívesen belekanalaznék most a levesedbe, nagyon guszta! Mözsről vannak fotóid annyi sok szép emléket idéztél már fel kiváncsi lennék magára a tájra!
VálaszTörlésNagyon guszta! Szeretem a bablevest, pedig a babot nem szeretem...:)
VálaszTörlésKöszi Éva! Mözsről sok képem van fent a "Mözsi séta" blogomon. Ha átmész oda, jobb oldalt a látnivalók oszlopában meg tudod nézni a falut, a templomot, a tájházat, a temetőt, a kálváriát, az emlékművet, az otthoni virágokat és kaktuszokat, valamint Mözs vadvilágát.
VálaszTörlésLilla, köszi neked is!
VálaszTörlésFinom lehet ez a bableves, házi tésztával yammy, yammy!
VálaszTörlésHamarosan elkészítem...
Nagyon jól néz ki és nagyon finom is lehetett! Szeretem az ilyen tartalmas, régi ízeket idéző leveseket! :)
VálaszTörlésFincsi leves, szép terítő... A bableves nagy kedvenc, ez a mözsi változat is biztos sikeres lenne nálunk. A babos tészta érdekes étel, még nem találkoztam vele.
VálaszTörlésEgyik kedvenc levesem! Bár én jó nagy csipetkével készítettem eddig, de ez is nagyon jó ötlet. A terítő is szép, igazi ereklye! :)
VálaszTörlésKöszi mindnyájatoknak! A terítő nekem is nagyon tetszik :)
VálaszTörlésFinom és laktató, terítőid (edényeid)nagyon szépek, ízlésesek :)
VálaszTörlésGyönyörü a teritőd, a finom bablevest nagyon megkivántam. Igazi régi módi Erdélyi finomságokat hozol, Kati, minden alkalomkor. Nagyon guszták és finomakat!
VálaszTörlésVicuska, köszi!
VálaszTörlésElisabeth neked is köszi, de sz most nem erdélyi finomság, hanem mözsi :)