2025. szeptember 29., hétfő

Szilvás gombóc és nudli - tojás nélkül


A szilvás gombócok

A gombócok porcukor nélkül....

...közelebbről....

....és megszórva a cukorral


Az összes gombóc egy tálon...

...és az egyik kettévágva



A nudlik, szilva-raguval és porcukorral





 
Tojás nélküli nudlit már régebben is készítettem, de szilvás gombócot így még nem. Most pár nap különbséggel készítettem a kettőt, ezért mivel a tésztájuk is hasonló, egy "lapra" kerültek. 😊
Mostanában rétes lisztet is teszek bele, így könnyebb lesz a tésztája, és még olcsóbb is....

Hozzávalók a tésztához, 11 db gombóchoz:  3 db kb. 25 dkg, jó puhára főtt, áttört krumpli, 3 dkg margarin, 4 dkg rétesliszt, 8 dkg finom liszt (vagy akar fele-fele a 12 dg-nak), 1 evőkanál cukor, 
a töltelékéhez: kisebb méretű kimagozott szilvák, cukor, fahéj, 
a kifőzésénél: két nagyobb csipet só, kevéske olaj, 
a morzsához: zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál cukor és 1 púpozott kiskanál fahéj, vaj, margarin, vagy olaj. (A zsemlemorzsát nem szoktam mérni, csak úgy találomra, mi szeretjük sok morzsával, de ezt mindenki maga dönti el.)

A nudlinál is ugyanilyen a tészta. Annyi különbséggel, hogy a krumpli 30-35 dkg volt, és így természetesen a többi hozzávalóból is kicsit többet tettem bele. Annyi lett, amennyi a tálcán látszik.

Elkészítésük:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Se a gombócokhoz, se a nudlikhoz nem sodortam ki, csak lecsíptem egy-egy darabkát a tésztából. 
 
A gombócokhoz a lecsípett tésztát a kezembe vettem, közepébe tettem egy szem szilvát, belsejébe kanalaztam cukrot és fahéjat, majd gombócot formáztam belőle, úgy hogy a szilva ne látszón ki. 

A nudliknál is hasonlóan kezdtem. A lecsípett tésztából kis golyókat formáztam, amiket kézzel 4-5 cm hosszúra megnyújtottam, majd a két végét elkeskenyítettem. 

Mindkettőt hasonlóan bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőztem, amibe pár csepp olajat is öntöttem. 
Közben elkészítettem a morzsát. Margarinon cukor hozzáadásával megpirítottam a zsemlemorzsát, végül elkevertem benne az őrölt fahéjat.
A kifőtt gombócokat és nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam. 
 
Tálalásnál mindkettőt megszórhatjuk porcukorral, vagy fahéjas porcukorral, úgy sokkal finomabbak. 
A nudlik mellé szilva kompótot is főztem, vagy inkább friss lekvárt, de nevezhetném a kettő átmenetének is, mindenesetre egy finom, enyhén cukros, fahéjas gyümölcs-ragu lett belőle 😋. 
 
 
A megformázott szilvás gombócok....

....és főzésük közben

A megformázott nudlik, ennyi lett összesen.....

...és főzésük közben



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése