A szilvás gombócok
![]() |
A gombócok porcukor nélkül.... |
![]() |
...közelebbről.... |
![]() |
....és megszórva a cukorral |
![]() |
Az összes gombóc egy tálon... |
![]() |
...és az egyik kettévágva |
A nudlik, szilva-raguval és porcukorral
Tojás nélküli nudlit már régebben is készítettem, de szilvás gombócot így még nem. Most pár nap különbséggel készítettem a kettőt, ezért mivel a tésztájuk is hasonló, egy "lapra" kerültek. 😊
Mostanában rétes lisztet is teszek bele, így könnyebb lesz a tésztája, és még olcsóbb is....
Hozzávalók a tésztához, 11 db gombóchoz: 3 db kb. 25 dkg, jó puhára főtt, áttört krumpli, 3 dkg margarin, 4 dkg rétesliszt, 8 dkg finom liszt (vagy akar fele-fele a 12 dg-nak), 1 evőkanál cukor,
a töltelékéhez: kisebb méretű kimagozott szilvák, cukor, fahéj,
a kifőzésénél: két nagyobb csipet só, kevéske olaj,
a morzsához: zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál cukor és 1 púpozott kiskanál fahéj, vaj, margarin, vagy olaj. (A zsemlemorzsát nem szoktam mérni, csak úgy találomra, mi szeretjük sok morzsával, de ezt mindenki maga dönti el.)
A nudlinál is ugyanilyen a tészta. Annyi különbséggel, hogy a krumpli 30-35 dkg volt, és így természetesen a többi hozzávalóból is kicsit többet tettem bele. Annyi lett, amennyi a tálcán látszik.
Elkészítésük:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Se a gombócokhoz, se a nudlikhoz nem sodortam ki, csak lecsíptem egy-egy darabkát a tésztából.
A gombócokhoz a lecsípett tésztát a kezembe vettem, közepébe tettem egy szem szilvát, belsejébe kanalaztam cukrot és fahéjat, majd gombócot formáztam belőle, úgy hogy a szilva ne látszón ki.
A nudliknál is hasonlóan kezdtem. A lecsípett tésztából kis golyókat formáztam, amiket kézzel 4-5 cm hosszúra megnyújtottam, majd a két végét elkeskenyítettem.
Mindkettőt hasonlóan bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőztem, amibe pár csepp olajat is öntöttem.
Közben elkészítettem a morzsát. Margarinon cukor hozzáadásával megpirítottam a zsemlemorzsát, végül elkevertem benne az őrölt fahéjat.
A kifőtt gombócokat és nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
A kifőtt gombócokat és nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
Tálalásnál mindkettőt megszórhatjuk porcukorral, vagy fahéjas porcukorral, úgy sokkal finomabbak.
A nudlik mellé szilva kompótot is főztem, vagy inkább friss lekvárt, de nevezhetném a kettő átmenetének is, mindenesetre egy finom, enyhén cukros, fahéjas gyümölcs-ragu lett belőle 😋.
![]() |
A megformázott szilvás gombócok.... |
![]() |
....és főzésük közben |
![]() |
A megformázott nudlik, ennyi lett összesen..... |
![]() |
...és főzésük közben |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése