Szeretjük a csatnikat, főleg sült húsokhoz. Most az őszibarack-alma csatni után egy élénk színű gyümölcs-zöldség kombináció készült : füge, szilva és lila hagyma felhasználásával.
Ez is finom pikáns, erős is, édeskés is, savanykás is, fűszeres is.... próbáljátok ki!
A füge Apukám kertjéből való, és a csili paprika is. A rózsát is tőle kaptam, ő pedig a Rubindiplomája átvételekor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, ahol 70 éve végzett. Ide mi is elkísértük.
A csatni elkészítése egyszerű, és nem is tart sokáig, mert nem szoktam péppé főzni, szeretjük ha kicsit darabos marad.
Hozzávalók nálam most, a zöldségek: 9 db érett füge (25 dkg), 1 alma, 3 db nagyobb lila hagyma (36 dkg), 1 db vöröshagyma, 10 db nagyobb szilva (66 dkg), 12 dkg színes paprika szeletek, ízlés szerint erős zöldpaprika, csili paprika, só,
a fűszerek is ízlés szerint: indiai fűszerkeverék (indiai boltban kapható, összetétele: édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna, feketehagyma mag), őrölt bors, mustármag, kurkuma, friss vagy őrölt gyömbér, durvára darált Jalapeno csili (bolti, zacskós),
még a végén szintén ízlés szerint: kb. 2 kiskanál méz, és 3 kiskanál almaecet
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A hozzávaló zöldségeket és gyümölcsöket tetszés szerint feldaraboltam, és a fűszerekkel elkezdtem főzni. Mikor már kellő képen besűrűsödött, de még darabos volt, mézzel és almaecettel ízesítettem, amelyek menyiségét kóstolással állapítottam meg. Ekkor már csak 1-2 percig főztem.
Még forrón kisebb üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, a fémkupakkal lezártam, és száraz dunsztban hagytam teljesen kihűlni.
Talán egyszer meg kellene kóstolnom...ugyanis a leírás alapján valahogy nem sorolom a kedvenceim közé....Valamiért zavarja az agyamat a szilva meg a paprika, a hagyma meg a füge együttese - pedig hát......akár jó is lehet...Olyan ez, mint a hal. Biztos jó, de én valamiért nem kedvelem....
VálaszTörlésNekünk ízlenek ezek a kombinációk, pikánsak, nagyon jól illenek a sült húsokhoz, és egyik összetevője sem érződik ki "kiabálóan".
TörlésEz is olyan mint a hal, valaki nagyon szereti, van aki rá sem tud nézni. Mi szeretjük.
Én például a kávéval vagyok így, még a szagával sem szeretek egy szobában lenni 🤣.
Nagyon finom lehet ez a pikáns ízesítésű csatni !
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finom lett ez is 😋.
TörlésMilyen izgalmas összeállítás! Finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Ani, finom, pikáns lett!
TörlésÉn még sosem készítettem csatnit, húsokhoz inkább savanyúságot eszünk, ideje lenne kipróbálnom ezt a különlegességet, nekem biztosan ízlene.
VálaszTörlésKöszi Nea, egyszer próbálkozz meg valamilyennel, biztos ízlene nektek is.
TörlésAz igazit Indiában órákig főzik, én rövid ideig, szeretem kicsit darabosra hagyni. Sült húsokhoz szeretjük a legjobban, és érdekes, csak úgy, hogyha rizs a köret 😋.