2025. október 2., csütörtök

Füge-szilva-lila hagyma csatni







Szeretjük a csatnikat, főleg sült húsokhoz. Most az őszibarack-alma csatni után egy élénk színű gyümölcs-zöldség kombináció készült : füge, szilva és lila hagyma felhasználásával. 
Ez is finom pikáns, erős is, édeskés is, savanykás is, fűszeres is.... próbáljátok ki!
 
A füge Apukám kertjéből való, és a csili paprika is. A rózsát is tőle kaptam, ő pedig a Rubindiplomája átvételekor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, ahol 70 éve végzett. Ide mi is elkísértük.
 
A csatni elkészítése egyszerű, és nem is tart sokáig, mert nem szoktam péppé főzni, szeretjük ha kicsit darabos marad. 
 
Hozzávalók nálam most, a zöldségek: 9 db érett füge (25 dkg), 1 alma, 3 db nagyobb lila hagyma (36 dkg), 1 db vöröshagyma, 10 db nagyobb szilva (66 dkg), 12 dkg színes paprika szeletek, ízlés szerint erős zöldpaprika, csili paprika, só,
a fűszerek is ízlés szerint: indiai fűszerkeverék (indiai boltban kapható, összetétele: édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna, feketehagyma mag), őrölt bors, mustármag, kurkuma, friss vagy őrölt gyömbér, durvára darált Jalapeno csili (bolti, zacskós),
még a végén szintén ízlés szerint: kb. 2 kiskanál méz, és 3 kiskanál almaecet 
a tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A hozzávaló zöldségeket és gyümölcsöket tetszés szerint feldaraboltam, és a fűszerekkel elkezdtem főzni. Mikor már kellő képen besűrűsödött, de még darabos volt, mézzel és almaecettel ízesítettem, amelyek menyiségét kóstolással állapítottam meg. Ekkor már csak 1-2 percig főztem.
Még forrón kisebb üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, a fémkupakkal lezártam, és száraz dunsztban hagytam teljesen kihűlni.


A hozzávalók

Minden feldarabolva

belekerült az erős zöldpaprika is, és az indiai fűszer is

Elkezdődhet a főzés



8 megjegyzés:

  1. Talán egyszer meg kellene kóstolnom...ugyanis a leírás alapján valahogy nem sorolom a kedvenceim közé....Valamiért zavarja az agyamat a szilva meg a paprika, a hagyma meg a füge együttese - pedig hát......akár jó is lehet...Olyan ez, mint a hal. Biztos jó, de én valamiért nem kedvelem....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk ízlenek ezek a kombinációk, pikánsak, nagyon jól illenek a sült húsokhoz, és egyik összetevője sem érződik ki "kiabálóan".
      Ez is olyan mint a hal, valaki nagyon szereti, van aki rá sem tud nézni. Mi szeretjük.
      Én például a kávéval vagyok így, még a szagával sem szeretek egy szobában lenni 🤣.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ez a pikáns ízesítésű csatni !

    VálaszTörlés
  3. Milyen izgalmas összeállítás! Finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Én még sosem készítettem csatnit, húsokhoz inkább savanyúságot eszünk, ideje lenne kipróbálnom ezt a különlegességet, nekem biztosan ízlene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nea, egyszer próbálkozz meg valamilyennel, biztos ízlene nektek is.
      Az igazit Indiában órákig főzik, én rövid ideig, szeretem kicsit darabosra hagyni. Sült húsokhoz szeretjük a legjobban, és érdekes, csak úgy, hogyha rizs a köret 😋.

      Törlés