2025. január 9., csütörtök

Tárkonyos karfiolleves





Szeretjük a karfiolt levesnek, de jöhet minden formájában. Ezt a levest már rég, még az ősszel főztem, amikor még volt a kertben friss tárkony. Szoktam szárítani és a mélyhűtőbe is teszek mindig belőle a téli napokra, úgy ahogy karfiolt is szoktam fagyasztani, de azért minden frissen a legjobb. 
A tárkonyból krumplilevesbe mindig teszek, van hogy zöldséglevesbe, zöldbabba is kerül, most gondoltam egyet, hogy kipróbálom karfiol mellé is. Nagyon jó választás volt, finom, ízletes leves lett, egy kis zöldborsóval felturbózva 😋. Próbáljátok ki, érdemes!

Hozzávalók, mennyiségek nélkül: karfiol, sárgarépa, fehérrépa, borsó, hagyma, fokhagyma, só, fehér bors, liszt, zsír, kurkuma, pirospaprika, leves zöldek (petrezselyem, zeller, lestyán), friss tárkony, liszt, tejföl, esetleg csípős paprika.

Elkészítése:
A felkarikázott répákat sóztam, és kevés zsíron megdinszteltem. Felengedtem vízzel, megszórtam borssal, beletettem a hagymát, a fokhagymát, egy-két késhegynyi pirospaprikát és kurkumát, a rózsáira szedett karfiolt, és az apróra vágott leves zöldek, illetve a tárkony felét. Kb. 15 perc múlva hozzáadtam a borsót is, majd készre főztem. 
Ekkor tettem bele a félretett többi zöldfűszert, és a kevés liszt, valamint tejföl keverékével behabartam a levest. Kis lángon néhány percig főztem még, hogy a liszt nyersesége elmúljon, és már tálalható volt.





10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta finom lehetett, váljon egészségetekre! A holnapi napra szeretnék én is tárkonyos zöldséglevest főzni nagyon kedvelem a tárkonnyal ízesített leveseket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, jó főzést és jó étvágyat kívánok hozzá!

      Törlés
  2. Mi is szeretjük a karfiollevest, de még nem is gondoltam a tárkonyra hozzá, pedig van, amihez használom. Amikor először megláttam a képet a friss levelekkel, kicsit csodálkoztam, hogy ilyen szépen elmaradtak cserépben. Aztán elolvastam a szöveget, és megértettem, hogy régi recept. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, finoma tárkony a karfiol mellett is, próbáld ki egyszer.

      Törlés
  3. Azért vannak megmagyarázhatatlan dolgaim...Szeretem a rántott, a rakott karfiolt és nem szeretem a karfiol levest...Érti ezt valaki ? Én nem...De elismerem, jól néz ki...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, mi szeretjük a karfiolt minden formájában, persze így frissből sokkal jobb, de fagyasztóba is elteszek mindig télre.

      Törlés
  4. Nagyon guszta levest főztél! Én is szeretem a tárkonyos leveseket, de a karfiolt még nem próbáltam tárkonnyal párosítani.... itt az ideje kipróbálnom, köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, neked is csak azt tudom mondani, hogy próbáld ki egyszer. Nekünk nagyon ízlett!

      Törlés
  5. Nagyon szép színe van a leveskének és a karfiolnak is. Biztos, hogy a tárkony el nem rontja, inkább kiemeli az ízeket. Én bablevesbe szoktam tárkonyt tenni, de a ragulevesekhez is kiváló. Mindig olyan jó ötleteid vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, próbálok néha változtatni az ízeken, legyen egy kis változatosság 😊. A zöldfűszereket amúgy is nagyon szeretem, olyan finom ízt adnak a leveseknek.
      Bablevesbe is biztos hogy nagyon finom!

      Törlés