Szeretjük a karfiolt levesnek, de jöhet minden formájában. Ezt a levest már rég, még az ősszel főztem, amikor még volt a kertben friss tárkony. Szoktam szárítani és a mélyhűtőbe is teszek mindig belőle a téli napokra, úgy ahogy karfiolt is szoktam fagyasztani, de azért minden frissen a legjobb.
A tárkonyból krumplilevesbe mindig teszek, van hogy zöldséglevesbe, zöldbabba is kerül, most gondoltam egyet, hogy kipróbálom karfiol mellé is. Nagyon jó választás volt, finom, ízletes leves lett, egy kis zöldborsóval felturbózva 😋. Próbáljátok ki, érdemes!
Hozzávalók, mennyiségek nélkül: karfiol, sárgarépa, fehérrépa, borsó, hagyma, fokhagyma, só, fehér bors, liszt, zsír, kurkuma, pirospaprika, leves zöldek (petrezselyem, zeller, lestyán), friss tárkony, liszt, tejföl, esetleg csípős paprika.
Elkészítése:
A felkarikázott répákat sóztam, és kevés zsíron megdinszteltem. Felengedtem vízzel, megszórtam borssal, beletettem a hagymát, a fokhagymát, egy-két késhegynyi pirospaprikát és kurkumát, a rózsáira szedett karfiolt, és az apróra vágott leves zöldek, illetve a tárkony felét. Kb. 15 perc múlva hozzáadtam a borsót is, majd készre főztem.
A felkarikázott répákat sóztam, és kevés zsíron megdinszteltem. Felengedtem vízzel, megszórtam borssal, beletettem a hagymát, a fokhagymát, egy-két késhegynyi pirospaprikát és kurkumát, a rózsáira szedett karfiolt, és az apróra vágott leves zöldek, illetve a tárkony felét. Kb. 15 perc múlva hozzáadtam a borsót is, majd készre főztem.
Ekkor tettem bele a félretett többi zöldfűszert, és a kevés liszt, valamint tejföl keverékével behabartam a levest. Kis lángon néhány percig főztem még, hogy a liszt nyersesége elmúljon, és már tálalható volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése