2024. október 31., csütörtök

Túrós batyu leveles tésztából - érdekes formázással






Megszórhatjuk kevesebb....

...és több porcukorral is

Az egyik batyu kettévágva


Most is a hálás és megunhatatlan fagyasztott leveles tésztát használtam, mert ha gyorsan és finomat szeretnénk enni, akkor ez kitűnő választás.
Sajnos nem én találtam ki ezt a mutatós formázást, de nagyon jó 😀!

Itt találtam rá, ahol egy videó is megtekinthető a süti formázásáról. Nagyon tetszetős lett, és nem utolsósorban finom is, mint minden süti amiben túró van, és ami leveles tésztából készül. Próbáljátok ki, ha eddig nem ismertétek volna....

Hozzávalók nálam, 6 db batyuhoz: 3 db 125 grammos fagyasztott leveles tészta, 
a töltelékéhez: 18-20 dkg túró, 1 tojás sárgája, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, citrom reszelt héja, mazsola, 
a teteje megkenéséhez: 1 tojás fele.

Elkészítése:
Olyan tésztát használok mostanában, aminek a zacskójában 4 db 125 grammos vékony lap van. Nagyon jó minőségű, finom, és még az az előnye, hogy annyi lapot használok belőle, amennyi szükséges, nem kell az egész zacskónyit, doboznyit egyszerre megcsinálni. Ebből használtam most 3 db-ot.
A tésztalapokat szobahőmérsékleten hagytam felengedni, majd mindegyiket kettévágtam, és egyenként kicsit nagyobbra, vékonyabbra kisodortam.
A töltelék hozzávalóiból megkevertem a túrós tölteléket, és az alábbi képek szerint bevagdostam, hajtogattam a tésztát, és megtöltöttem a batyukat.
Tetejüket megkentem tojással, és előmelegített sütőben szép aranyszínűre megsütöttem.

A négyzet alakúra kisodort tészta egyik felét bevagdostam....


....majd kettéhajtottam úgy, hogy a bevagdosott felére ráhajtottam
az egyben hagyott részt, és tetejére tettem egy kanál tölteléket

A tészta két sarkát ráhajtottam a töltelékre
(itt még csak az egyik van ráhajtva)

Az alját és a két ráhajtott részek találkozását összenyomkodtam,
hogy a töltelék ne folyjon majd ki...

....és a batyut megfordítottan tettem tepsibe....

...majd lekentem tojással....


Kisülve



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ezt a formázást még nem láttam eddig de nagyon tetszik. A videót is megnéztem. Van tészta és túró is itthon sőt még időm is hogy ezt gyorsan elkészítsem😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, örülök, hogy neked is tetszik. Sok sikert a sütéséhez!

      Törlés
  2. De jól néz ez ki ! Még sosem próbáltam ilyen változatot, de legközelebb megcsinálom én is - mert bár a süti ugyanaz, mint egy másik formában, de ez így egy kis változatosság....és ugye varietas delectat.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, jó sütést kívánok neked is! Ahogy írod, ízre ugyanolyan más formával is, de egy kis változatosság sosem árt 😊-

      Törlés
  3. Nagyon guszta batyuid lettek, szuper ez a hajtogatós módszer. Régebben itt nálunk is lehetett ilyen leveles tésztát kapni, én is szerettem, de már jó ideje nem találkozta vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, én a Pennyben szoktam venni.

      Törlés
  4. Nagyon guszta lett a sütid. Már a mazsolás túrókrémes képnél nyeltem nagyokat. Ha van gyors finomság, akkor ez tényleg az.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom volt, és amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott 😊.

      Törlés
  5. Nagyon jól néznek ki. Túróval csak finomak lehetnek.

    VálaszTörlés