2024. október 16., szerda

Sült csirkecomb hagymás rizzsel és uborkasalátával





Mint a régi Kabos Gyula filmben, elmondhattuk hogy hagymát is hagymával esszük.... 😁

Egy finom, de egyszerű ebéd volt, sült csirkecomb hagymás párolt rizzsel. Most csak alsó combokat sütöttem, serpenyőben, jól megfűszerezve. Mellé párolt hagymás rizst készítettem - most először ilyet, ami nagyon ízlett -, de sütöttem mellé még köretnek apró kis hagymákat, és az uborkasaláta is hagymás volt, ez gyöngyhagymás.

Hozzávalók a sülthöz: csirke alsó combok, só, őrölt bors, friss kakukkfű és rozmaring, szárított morzsolt majoránna, vagy előre összeállított házi szárnyas fűszerkeverék, zsír, 
a hagymás párolt rizshez: 1 db nagyobb vöröshagyma, 2 dl rizs, só, zsír, 1 db közepes sárgarépa, petrezselyemzöld,
a hagyma körethez: apró vöröshagymák, só, őrölt bors, zsír, 
az uborkasalátához: kígyóuborka, gyöngyhagyma, fokhagyma, só, ecet, cukor, piros törött paprika.

Elkészítése:

A csirkecombokat sóztam, borsoztam, teflon serpenyőbe tettem, és alá zsírt raktam. Mindegyik oldalukra többször forgatva kérget sütöttem, majd rászórtam a többi fűszert. Kevés vizet öntöttem alá, és fedő alatt puhára sütöttem. A végén levettem róla a fedőt, hogy szép színt kapjon, és a külseje, bőre ropogós legyen.
 
A párolt rizshez először az apróra vágott hagymát dinszteltem meg a zsírban, sóztam, majd hozzáöntöttem a rizst, amit pirítottam még, ahogy máskor is, hagyományos módon. Felöntöttem kétszeres vízzel, és hozzáadtam az apróra darabolt sárgarépát is. Így az egészet együtt készre pároltam.
A pirított hagymától és a sárgarépától szép színt és finom ízt kapott a rizs, amit tálaláskor még apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórtam.
 
Az apró hagymákat megtisztítottam, sóztam, borsoztam, és szintén egy teflon serpenyőben, kevés zsíron megpároltam, sütögettem. Rövid időre fedőt is tettem rá, és pici vizet is öntöttem alá, hogy a nyerseségük elmúljon, de azért roppanósak maradjanak.

Az uborkasalátát kígyóuborkából csináltam, és most nem is hámoztam meg. Csak felszeleteltem, és a szintén vékony szeletekre vágott gyöngyhagymával együtt lesóztam. Pár perc pihentetés után leöntöttem az ecetből és cukorból, kevés vízzel készített lével. A végén még tört fokhagymával és piros törött paprikával szórtam meg. Ezt akár egy-két órával a tálalás előtt is elkészíthetjük, akkor még jobban összeérnek az ízek.





4 megjegyzés:

  1. Ez a rizses köret nagyon tetszik, biztos ki fogom próbálni - mert már annyira unalmas a "rendes" rizs...Köszönet a tippért !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, próbáld ki, biztos ízlik majd neked is. Én is csak most csináltam ilyet először, de nagyon bevált! Erdélyben ettünk először hasonlót idén tavasszal, de csak most jött el az ideje, hogy kipróbáljam 😃.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom amit készítettél. Tetszik a rizs köreted ízesítése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, neked is csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki, finom, feldobja a rizs megszokott ízét 😃.

      Törlés