A fűszeres kekszek egy pohár hársfavirág-hibiszkuszvirág teával..... |
Egy-két keksz kettétörve |
A maradék mehet a "Titkos finomságok" dobozba |
Itt az ősz, lassan eljön a tél is, ilyenkor jó dolog, ha mindig tele van a kekszes dobozunk, és egy forró tea mellett elmajszolhatunk egy két-két finom, fűszeres kekszet.
Nemrég bukkantam rá az interneten erre a receptre, amit apróbb eltérésekkel meg is sütöttem.
Recept ötlet: innen
Hozzávalók, nálam: 20 dkg liszt, 0,5 kiskanál szódabikarbóna, 2,5 kiskanál fahéj, 0,5 kiskanál szegfűszeg, 0,5 kiskanál szerecsendió, 10 dkg puha vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg nádcukor (vagy ízlés szerint), 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál méz, 1 tojás.
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket.
Egy másik tálban habosra kevertem a vajat a cukrokkal, a mézzel és a tojással, majd jól összedolgoztam a lisztes keverékkel. 2 órára hűtőbe tettem.
Ezután a tésztából kis golyókat formáztam, majd húsklopfolóval szétlapítottam őket, így egyenletesen vékonyak lettek és még szép mintájuk is lett.
Egy tepsit kibéleltem
sütőpapírral, rásorakoztattam a kekszeket, kicsit távolabb egymástól. Előmelegített sütőben
kb. 10-15 perc alatt készre is sültek (ez az idő a sütőtől függhet).
Szépek és biztos finomak. Én leginkább az egyszerű linzertésztából készült kekszet sütöm van is mindig, hogy ha "rákívánok" - egy két db. eloltja az édesség iránti vágyamat...Inkább ezek, minta "bóti"....
VálaszTörlésKöszi szépen Mari, finomak voltak, majdnem olyanok volt az ízük, mint a téli mézeskalácsok, csak kicsit roppanósabbak.
TörlésNagyon szép és finom lehetett. Szeretem a fahéjas kekszeket , a klopfolót gyakran használom én is erre a célra ha olyan a tésztája a keksznek.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finomak lettek, jól kiérződött rajtuk a sok téli fűszer íze és illata.
TörlésNagyon finom kekszet sütöttél, és remek ötlet a húsklopfoló!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva!
TörlésImádom a fahéj ízét, illatát. Cuki kis kekszeket sütöttél, jól áll nekik a klopfolás.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, nekünk is tetszett a mintája, és fincsi is volt!
TörlésRemek keksz, köszönet érte! <3
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, finom, érdemes megsütni.
Törlés