Kisült a rakott karfiol |
Még forrón, melegen kimerve belőle - nem is lett fotogén 😁 |
Ami másnapra maradt, azt hidegen már szépen lehetett szeletelni, és mikróban megmelegíteni. Ugyanolyan finom volt, mint frissen, előző délben. |
Egy régebbi szakácskönyvből származik ennek a könnyű rakott karfiolnak receptje, amit saját ízlésünk szerint fűszereztem. Nekünk nagyon ízlett 😋, próbáljátok ki....
Hozzávalók: 1 kisebb karfiol, kb. 50 dkg, pár csipet őrölt szerecsendió,
a húsos keverékhez: 30 dkg darált hús, 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 nagyobb hagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt paprika, majoránna, és 1 kiskanál házi töltelék fűszerkeverék, 3 tojás, 4 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt,
a tetejére: ízlés szerint reszelt sajt (nem mértem mennyi).
Elkészítése:
Először a karfiolt rózsáira szedtem, és sós vízben roppanósra főztem. Ezután kezdtem a hús párolását.
Először a karfiolt rózsáira szedtem, és sós vízben roppanósra főztem. Ezután kezdtem a hús párolását.
Az olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtam a húst, és együtt sütögettem, a hús fehéredéséig. Ezután hozzáadtam a fűszereket, és készre pároltam. Ha szükséges kis vizet önthetünk hozzá.
Mikor kicsit hűlt, belekevertem a vajat és a reszelt sajtot, végül a három egész, nyers tojást is. Jól elkevertem.
Enyhén kiolajozott tűzállótálba sorakoztattam a karfiolrózsákat, meghintettem őrölt szerecsendióval, és rákanalaztam a húsos keveréket. Tetejét megszórtam reszelt sajttal, és sütőben szép piros-barnára sütöttem (fedél nélkül).
Micsoda jó kis recept ! Ilyent még nem csináltam, de szeretem a karfiolt, biztos, hogy ki fogom próbálni ! Köszönet az ötletért !
VálaszTörlésKöszönöm Mari! Én is először csináltam ezt a változatot, de nagyon ízlett. Szívből tudom ajánlani neked is!
TörlésNagyon guszta és finom lehet. Sok változatban készítettem már én is a karfiolt mert szerettük, szeretem de az idén ezt is mellőztem az ára miatt. Nekem a csőben sült a kedvencem, de már pörköltnek is készítettem.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én is többféle változatot csináltam már, de eddig ez ízlett a legjobban. Pörköltként még nem készítettem el, de az is finom lehet!
TörlésSajnos nagyon drága a karfiol, (mint minden más zöldség), ezt kivételesen jó áron kaptuk.
Nagyon szeretem az ilyen rakott finomságokat sok sajttal, finom lehet! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, nagyon finomra sikerült, ajánlani tudom neked is!
TörlésGyakran készítek rakott zöldségeket, de mindig valamilyen gabonafélével: rizs, köles, árpagyöngy. Én kívánnék hozzá egy kis kenyeret legalább, bár nagyon finomnak tűnik. Nem ettetek hozzá semmit?
VálaszTörlésKöszönöm Ani, általában én is rizzsel szoktam készíteni, de ennél most egyáltalán nem hiányzott, nagyon finom volt így. És kenyeret sem ettünk hozzá....😁
TörlésIgazán finom őszies étel. Annyira tartalmas, hogy a gabonaféle tényleg nem is hiányzik belőle. Ha lehetne, már nyúlnék is érte.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finom volt, és szívesen meg is kínáltalak volna vele, de már elfogyott 😁.
Törlés