2024. október 18., péntek

Rakott karfiol - rizs nélkül


Kisült a rakott karfiol

Még forrón, melegen kimerve belőle - nem is lett fotogén 😁

Ami másnapra maradt, azt hidegen már szépen lehetett szeletelni, és mikróban megmelegíteni. Ugyanolyan finom volt, mint frissen, előző délben.


Egy régebbi szakácskönyvből származik ennek a könnyű rakott karfiolnak receptje, amit saját ízlésünk szerint fűszereztem. Nekünk nagyon ízlett 😋, próbáljátok ki....

Hozzávalók: 1 kisebb karfiol, kb. 50 dkg, pár csipet őrölt szerecsendió, 
a húsos keverékhez: 30 dkg darált hús, 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 nagyobb hagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt paprika, majoránna, és 1 kiskanál házi töltelék fűszerkeverék, 3 tojás, 4 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 
a tetejére: ízlés szerint reszelt sajt (nem mértem mennyi).

Elkészítése:
Először a karfiolt rózsáira szedtem, és sós vízben roppanósra főztem. Ezután kezdtem a hús párolását.
Az olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát, majd hozzáadtam a húst, és együtt sütögettem, a hús fehéredéséig. Ezután hozzáadtam a fűszereket, és készre pároltam. Ha szükséges kis vizet önthetünk hozzá.
Mikor kicsit hűlt, belekevertem a vajat és a reszelt sajtot, végül a három egész, nyers tojást is. Jól elkevertem.
Enyhén kiolajozott tűzállótálba sorakoztattam a karfiolrózsákat, meghintettem őrölt szerecsendióval, és rákanalaztam a húsos keveréket. Tetejét megszórtam reszelt sajttal, és sütőben szép piros-barnára sütöttem (fedél nélkül).


Fől a karfiol

A darált hús párolása

A készre párolt darált hús, mellette a karfiolrózsák is már a tűzállótálban
vannak, megszórva őrölt szerecsendióval

Elkezdjük a karfiolra kanalazni a tojásokkal elkevert húsos keveréket...


Teteje megszórva sajttal, lehet sütni



10 megjegyzés:

  1. Micsoda jó kis recept ! Ilyent még nem csináltam, de szeretem a karfiolt, biztos, hogy ki fogom próbálni ! Köszönet az ötletért !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Én is először csináltam ezt a változatot, de nagyon ízlett. Szívből tudom ajánlani neked is!

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet. Sok változatban készítettem már én is a karfiolt mert szerettük, szeretem de az idén ezt is mellőztem az ára miatt. Nekem a csőben sült a kedvencem, de már pörköltnek is készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, én is többféle változatot csináltam már, de eddig ez ízlett a legjobban. Pörköltként még nem készítettem el, de az is finom lehet!
      Sajnos nagyon drága a karfiol, (mint minden más zöldség), ezt kivételesen jó áron kaptuk.

      Törlés
  3. Nagyon szeretem az ilyen rakott finomságokat sok sajttal, finom lehet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, nagyon finomra sikerült, ajánlani tudom neked is!

      Törlés
  4. Gyakran készítek rakott zöldségeket, de mindig valamilyen gabonafélével: rizs, köles, árpagyöngy. Én kívánnék hozzá egy kis kenyeret legalább, bár nagyon finomnak tűnik. Nem ettetek hozzá semmit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, általában én is rizzsel szoktam készíteni, de ennél most egyáltalán nem hiányzott, nagyon finom volt így. És kenyeret sem ettünk hozzá....😁

      Törlés
  5. Igazán finom őszies étel. Annyira tartalmas, hogy a gabonaféle tényleg nem is hiányzik belőle. Ha lehetne, már nyúlnék is érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom volt, és szívesen meg is kínáltalak volna vele, de már elfogyott 😁.

      Törlés