A kekszek a pilisi erdőkben-hegyekben, a Kő-hegy és a Vasas-szakadék között... |
Tegnap 11 éves lett a blogom, szinte hihetetlen, hogy elrepült az idő. Akkor is vasárnap volt, mikor feltettük az első bejegyzést. Azóta sokat tanultam, szert tettem sok új ismeretre, és remélem hogy még sokáig tudom folytatni a családom, a kedves bloglátogatóim és magam örömére.
Másik kedvenc blogom a Pilisjárók is nemsokára jubilál, 10 éves lesz. Sokat kirándulunk a Pilisben és a közelebbi-távolabbi hegységekben is, ahova néha saját készítésű kekszeket viszünk, mint ahogy most is.
Ez egy nagyon finom, mézes ízű fűszeres keksz, ami kicsit már télies, karácsonyias illatú, ízű. A receptet Svéd gyömbéres keksz néven találtam a Mindmegette oldalán. Gazdagítottam kevés saját készítésű kandírozott gyömbérrel, és a leírásban szereplő késhegynyi sütőpor és némely fűszer mennyiségét növeltem. Ezért kicsit változtattam a nevén is, mert ez így már nem ugyanaz. 😄
Ezeket a kekszeket is kirándulásra vittük magunkkal, mint múltkor a zabkekszet. Kirándulásaink alatt nem szoktunk sokat enni, egy banán, egy Cerbona szelet, pár szem keksz vagy nápolyi, de mostanában hétről-hétre előszeretettel visszük a saját készítésű rágcsálni valókat. A szép napsütötte természeti környezetben pedig sokkal jobban esik a falatozás is...
Ezeket a kekszeket is kirándulásra vittük magunkkal, mint múltkor a zabkekszet. Kirándulásaink alatt nem szoktunk sokat enni, egy banán, egy Cerbona szelet, pár szem keksz vagy nápolyi, de mostanában hétről-hétre előszeretettel visszük a saját készítésű rágcsálni valókat. A szép napsütötte természeti környezetben pedig sokkal jobban esik a falatozás is...
Most Pomázról indulva kerestük fel a Vasas-szakadékot, egy különleges, érdekes természeti képződmény, megközelítése nem túl megerőltető. Aki a környéken lakik és még nem járt itt, annak szívből ajánlom felkeresését.
A fenti két képek is a Vasas-szakadék környékén készültek, az alsók pedig még előző nap, itthon.
Próbáljatok egy próbasütést, karácsonyig még van bőven idő, egy-két tepsinyi keksz pedig könnyen el fog fogyni addig....
Hozzávalók nálam: 30 dkg liszt, fél teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 5 evőkanál méz, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, fél teáskanál őrölt fehérbors, pár dkg (nem mértem, kevés volt) kandírozott gyömbér,
a tetejére: tojásfehérje és barna cukor.
Elkészítése:
A száraz anyagokat a fűszereket is beleértve összekevertem.
Apránként hozzáadtam a lágy vajat, a mézet, végül a kis darabokra vágott kandírozott gyömbért.
Összegyúrtam, 10 percet pihentettem, majd kb. 2 cm-es golyókat formáztam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, egymástól tisztes távolságban. Egy pohár talpával kicsit ellapítottam, majd megkentem tojásfehérjével és megszórtam barna cukorral.
Előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt meg is sülnek. Ilyenkor még teljesen puhák, de pár perc múlva már szilárdulnak, de még omlósak. Később azonban a méztől még fémdobozban tárolva is kemények lesznek, de ha egy darabka almát teszünk bele, egy nap alatt visszapuhulnak, és nagyon finom omlósak lesznek.
Ezt az almás módszert a mézespuszedlik esetében is szoktam alkalmazni.
Apránként hozzáadtam a lágy vajat, a mézet, végül a kis darabokra vágott kandírozott gyömbért.
Összegyúrtam, 10 percet pihentettem, majd kb. 2 cm-es golyókat formáztam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket, egymástól tisztes távolságban. Egy pohár talpával kicsit ellapítottam, majd megkentem tojásfehérjével és megszórtam barna cukorral.
Előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt meg is sülnek. Ilyenkor még teljesen puhák, de pár perc múlva már szilárdulnak, de még omlósak. Később azonban a méztől még fémdobozban tárolva is kemények lesznek, de ha egy darabka almát teszünk bele, egy nap alatt visszapuhulnak, és nagyon finom omlósak lesznek.
Ezt az almás módszert a mézespuszedlik esetében is szoktam alkalmazni.
Recept kis változtatásokkal: innen
Végezetül egy-két felvétel a kirándulásunkról, ahol a kekszeket eszegettük. A többi fotó, ha valakit érdekel, a "Pilisjárók" blogomon tekinthető meg...
Kedvenc hegyem a pomázi Kő-hegy, ennek közléből indultunk |
A Vasas-szakadék bejárata |
Könnyen elérem a két sziklafalat |
Szívből gratulálok a blogfordulóhoz és még rengeteg évet és receptet kívánok! 😀
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa, én is valahogy így kívánom 😊.
TörlésGratulálok ! Boldog blogszülinapot kívánok és további kitartást jó egészséget ! A kekszed nagyon tetszik finom lehet:)
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, ha van egészség, akkor meglesz a kitartás is 😊.
TörlésA keksz nagyon finom volt, biztos lesz még ismétlés. Próbáld ki te is 😄.
Kedves Katalin, gratulálok a blogszülinapodhoz, és tiszta szívből kívánom, hogy még nagyon, nagyon sokáig leld kedved a blogírásban, melyhez jó egészséget kívánok. Nagyon finom kekszet sütöttél, és biztosan jól esett elfogyasztani a kirándulásotok alatt. Csodaszép helyen jártatok, jó volt végig nézni a fotóidat.
VálaszTörlésKöszönöm kedves Éva! Finom volt a keksz, és ezt a kirándulást is nagyon szép helyre terveztük. Remélem mindkét kedvenc hobbimat sokáig tudom még folytatni, jó egészségben!
TörlésKedves Katalin gratulálok a blogszületésnapodhoz és kívánom, hogy még sokáig örömödet leljed a blogírásban. Nagyon finom kekszet készítettél, és jól is néz ki.
VálaszTörlésKedves Lívia köszönöm szépen. Szeretem a blogírást, a sütés-főzést, a fotózást, és amikor utána minden elfogy és üresek lesznek a tányérok 😊.
TörlésRemélem még sokáig lelem benne örömöm.
A keksz finom volt, mindenkinek csak ajánlani tudom, akár karácsonyra is.
Gratulálok a születésnaphoz és ahhoz, hogy töretlen lelkesedéssel írod a jobbnál jobb recepteket és mutatod a szebbnél szebb képeket.
VálaszTörlésKöszi szépen Ani, örülök hogy tetszenek a receptjeim és a képeim 😊.
TörlésKatikám, szeretettel gratulálok a blogszületésnaphoz! Tizenegy év nagy idő, és a Te blogod most is olyan színvonalas, mint a kezdetekkor volt! :) Kívánom, hogy még sokáig folytasd ezt az általad és általunk is kedvelt hobbidat! :) A keksz receptet át tudom alakítani laktóz és tojásfehérje mentessé - ki fogom próbálni! Puszi: Marisz
VálaszTörlésKöszönöm Marcsi, sok sikert ha megsütöd, és jó étvágyat hozzá!
TörlésKicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel gratulálok az blogszülinaphoz. Továbbra is izgatottan várom a szuper kis receptjeidet, egyet sem hagynék ki. Sajnos egyre kevesebb időm van netezni, de mindig visszanézem a kimaradt posztokat. Kívánom, hogy leld örömödet benne még nagyon sokáig!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon kedves vagy! Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, remélem még nagyon sokáig tudom majd folytatni....
Törlés