A zabkekszek a természet lágy ölén, ahogy utólag láttuk egy légy társaságában, a Nagy-Szénás környékén, a Budai-hegyekben.... |
Egy-két darabot megszórtam porcukorral, mert nekem nem volt elég édes |
Egy finom egészséges keksz, tele magokkal és aszalványokkal, finomliszt és cukor nélkül, amit ezen a szép kora őszi kirándulásra vittünk magukkal, hogy legyen energiánk a túrázáshoz.
Nagykovácsiból indulva a Nagy-Szénás nyúlványaitól a Széna-hegyen és a Cseres-tetőn keresztül tartott a túránk, mely során ez volt a tízóraink, az ebédünk és az uzsonnánk, hogy mire kellemesen elfáradva hazaértünk elfogyaszthattuk az estebédünket.
A kekszek még itthon... |
Fémdobozban |
Az egyik keksz kettétörve |
Hozzávalók: 2 dl zabpehely, 0,25 dl lenmag, 1 evőkanál chiamag, 1 dl teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy zabliszt), 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, 2,5 dkg mandulaforgács, 3 dkg natúr napraforgómag, 5 dkg aszalt szilva, 3 dkg aszalt vörös áfonya, 1 teáskanál fahéj, 1 banán, 3 evőkanál kókuszolaj, 3 evőkanál méz (ízlés szerint + még édesítőszer, ha szükséges), 2-3 evőkanál tej.
Elkészítése:
A lenmagot finomra, a zabpehely felét szemcsésre ledaráltam. A többi zabpelyhet egyben hagytam. A napraforgómagokat és a mandulát száraz serpenyőben kicsit megpirítottam.
A banánt villával összetörtem.
A kókuszolajat és a mézet felmelegítettem, hogy hígabbak legyenek.
Mikor mindezekkel végeztem, minden hozzávalót összekevertem.
Pihentettem kb. 20 percet, majd dió nagyságú golyókat formáztam belőle, amiket a tepsiben kicsit lelapítottam. Tetejükre egy-két csipet barna cukrot szórtam még.
Előmelegített sültőben kb. 15-18 perc alatt készre sütöttem. Mikor kihűltek fémdobozba tettem.
Recept: innen, némi változtatással.
A banánt villával összetörtem.
A kókuszolajat és a mézet felmelegítettem, hogy hígabbak legyenek.
Mikor mindezekkel végeztem, minden hozzávalót összekevertem.
Pihentettem kb. 20 percet, majd dió nagyságú golyókat formáztam belőle, amiket a tepsiben kicsit lelapítottam. Tetejükre egy-két csipet barna cukrot szórtam még.
Előmelegített sültőben kb. 15-18 perc alatt készre sütöttem. Mikor kihűltek fémdobozba tettem.
Recept: innen, némi változtatással.
A száraz hozzávalók: zabpehely, teljes kiőrlésű liszt, chiamag, őrölt lenmag, a sütőporral és a szódabikarbónával |
A gyümölcsök: banán, aszalt áfonya és szilva, a mézzel |
Összekeverve |
Tepsiben - az első sorban még a golyók, mögötte már kissé szétlapítva, sütésre készen... |
Végezetül néhány felvétel erről a kirándulásunkról, ahova a kekszeket vittük. Bővebben több, most készült képpel együtt itt nézhetitek meg.
De ha szeretitek a hegyeket, ugyanott, a "Pilisjárók" blogomon válogathattok a többi, immár 315 bejegyzés közül, melyek a Budai-hegyek, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Gerecse és a Börzsöny legszebb, általunk bejárt tájait mutatja be.....
Panoráma Nagykovácsira |
A távolabbi sziklás kilátóhelyen készültek a kekszes fotók |
Ketten, a 475 m magas Széna-hegy tetején, háttérben a Nagy-Szénás nyúlványai |
A sziklás hegyoldal már visszafelé jövet nézve, ahol először voltunk fent. A bal oldali úton jöttünk le, s onnan indultunk tovább a Széna-hegy felé.... |
Igazán csodálatos minden,a keksz,a képek,a kirándulás! A receptet feltétlenül kipróbálom, nagyon tetszik az összetétel. 😀
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa! Jó sütést, váljon majd egészségetekre! 😊
TörlésMegint csodás tájakat jártatok végig. A zabkekszek összetétele nagyon finom lehetett és jól is néznek ki, jó lehetett rágcsálni.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia! Ha az időnk és az időjárás is engedi, minden héten járjuk a Pilis és környéke csodás tájait 😊. És valamit mindig enni is kell közben... 😊
TörlésCsakis finom lehetett ez a keksz ennyi minden jóból összerakva :)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt 😊.
TörlésÉn is nagy zabkeksz gyártó vagyok. Nagyon finom lehet a tiéd is. Szép helyen kirándultatok. Elkelt a tartalmas elemozsia.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, mindkettőnk nevében! Finom volt a keksz, jól esett eszegetni a kirándulás alatt 😊.
TörlésIsmételten szép helyen kirándultatok, és nagyon finom volt az útravaló. :)
VálaszTörlésKöszönjük kedves Iza! Az idő szép volt, a keksz finom, és a táj is gyögyörű 😊.
TörlésRemek zabkekszet készítettél! :)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a kekszek és benne van minden energiát adó finomság ami a túrázáshoz szükséges. Megint csodaszép helyen jártatok.
VálaszTörlésKöszönjük Nea, nagyon finom volt, kellett is az energia 😊.
TörlésNem egészen így, de hasonló módon én is szoktam zabkekszet készíteni - nagyon praktikus, sokáig eláll.
VálaszTörlésKöszönöm! Finomak és egészségesek ezek a zabkekszek, és sok mindennel lehet ízesíteni is.
Törlés