2021. október 15., péntek

Rakott karfiol




Karfiolgratin és sonkás rakott karfiolból kétféle is van már van a blogomon, de darált húsos - rizses még nincs, és azt hiszen ilyet még nem is sütöttem. Most sem volt szándékom posztolni, mert csak "maradékmentés" céljából készült, de végül is nagyon finomra sikerült, és jól is nézett ki. Legalábbis nekünk nem csak ízre, de külalakra is tetszett, ezért került fel.
Volt egy nagyobb karfiolból maradék - még maradt is belőle -, kevéske párolt rizs, és egy kis darabka főtt sonka. Végül olyan nagy adag lett, egy 17x28 cm-es ovális tűzálló tálban sütve, hogy ketten alig tudtunk megenni egy ebédre. Bár rajtam kívül biztos kevesen készítenek ilyen kis adagot 😄.

Hozzávalók: kb. egy közepes karfiol fele, 10 dkg darált hús, 3x4 cm-es főtt sonkadarab, 1 kisebb hagyma, kb. 8 dkg párolt rizs (pár kanálnyi), só, bors, törött paprika, töltelékekhez való fűszerkeverék, kevés olaj, 
a tál aljára: zsemlemorzsa, 
a tejfölös öntethez: kb 1-1,5 dl tejföl (nem tudom pontosan,, nem mértem), 1 egész tojás, só, őrölt szerecsendió, 
a tetejére: reszelt sajt.

Elkészítése:
A még nyers karfioldarabokkal kiraktam a tálat, amibe sütni akartam, hogy lássam mennyi kell belőle, aztán sós vízben roppanósra főztem.
Egy kisebb, apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, rátettem a darált húst, fehéredésig pirítottam. Sóztam, fűszereztem, hozzáadtam a kis darabokra vágott sonkát, és pár csepp vízzel készre pároltam.
Ezután összekevertem a párolt rizzsel.
A tálat gyengén kiolajoztam, megszórtam zsemlemorzsával, ráterítettem a húsos-rizses keveréket. Elosztottam rajta a főtt karfiolokat, még sóztam, borsoztam, és megszórtam szerecsendióval.
Tetejére öntöttem az egy tojással elkevert tejfölt, ezt is kicsit sóztam és még pár csipet szerecsendióval ízesítettem. Kevés reszelt sajtot is szórtam a tetejére, és sütőbe tettem. Addig sütöttem, ameddig szép piros-barna nem lett a teteje.





16 megjegyzés:

  1. Katikám, nagyon guszták a rakott ételeid (is)! Holnapra keresek receptet - ha túl drága lesz a piacon a karfiol, akkor a rakott karalábédat fogom választani! :) Marisz voltam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Marcsi! Nálunk a piacon most lejjebb ment a karfiol ára, remélem Te is kapsz kedvező áron. Jó sütést-főzést holnapra, és kellemes hétvégét! 😊

      Törlés
  2. Nagyon guszta, és finom ebédetek volt, váljék egészségetekre. Mi is nagyon szeretjük, és mindig darált hússal és rizzsel készítem. Viszont a tetejére eddig csak tejföl került.... hamarosan újra elkészítem és fűszeres tejföllel kenem le, és sajtot is reszelek rá. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, jó étvágyat majd hozzá! Finom volt, sajtból csak keveset szórtam rá, így jó roppanós lett a teteje.

      Törlés
  3. Nagyon szeretjük a rakott ételeket, több is van a blogomban. Kár lett volna ha nem tetted volna be a blogodba. Én is hasonlóan készítem mint te. Nagyon fiom lehetett és jól is néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, akkor egyforma az ízlésünk e tekintetben 😊. Finomak is a rakott ételek, és nincs is velük túl sok munka.

      Törlés
  4. Nagyon guszta szeretjük mi is a karfiolt! Akár levesnek vagy ahogy nálunk megszokott csőben sütve.Az idén talán nem is tudtam venni mert egyszer próbáltam akkor visszatettem a polcra mert mikor lemértem kicsit elcsodálkoztam az árán:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Nálunk is nagyon drága volt, nagyobb üzletekben és a normál piacon is, de már kicsit lejjebb ment. De itt a közelünkben a szombat délelőtti un. MDF piacon kimondottan olcsó volt, már a fagyasztóba is tettem belőle 😊.

      Törlés
  5. Nagyon guszta az olvadt sajttal a tetején! 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa, nagyon szeretjük a sajtos rakottasokat, főleg ha jó ropogósra sül a sajt a tetején 😊.

      Törlés
  6. Nagyon fitt ebédetek volt. Imádnivaló a jó sok ropogósra sült sajt a tetején. A képeken nem látszik kis adagnak, de legalább frissen el is fogyott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom könnyű ebédünk volt. Örültem én is hogy mind elfogyott, mert ha kevés marad, az már nem olyan kelendő 😊.
      A képek kicsit csalnak, mert tényleg nem volt sok, a tál amiben sült elég alacsony, a húsos réteg is vékony az alján. Csak ügyesen fényképeztem 😊😊.

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Köszi szépen! Nálunk is kedvenc a karfiol, minden formában 😄.

      Törlés
  8. Minden rakott ételt szeretek, ezt is. :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, finom volt, szeretjük mi is a karfiolt 😊.

      Törlés