Itt van az ősz, már sűrűn lehet bekapcsolni a sütőt. A
cukkinis sütemény után most itt a másik zöldségfélével készített édesség. Ebbe cékla került. A kis lyukú reszelőn lereszelt nyers cékla édeskés, szép színt ad, és szaftos lesz lesz tőle a sütemény. A megsült tésztán egyáltalán nem érezni semmit a cékla ízéből, úgyhogy ha valakit csak ez tartana vissza a megsütésétől, az ne féljen, bátran süsse meg, mert nagyon finom. A kakaós-csokoládés tészta, a savanykás lekvár és tetején a krémes tejcsoki együttese csábítóan finom ízkombinációt ad.....
Hozzávalók a tésztához, egy 24 x 24 cm-es tepsihez: 30 dkg cékla (nekem 2 kisebb-közepes pont ennyi volt), 12 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 17 dkg cukor, 10 dkg finomliszt, 7 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 3 dkg cukrozatlan kakaó.
a tetejére: ribizlilekvár, 16-17 dkg tejcsokoládé, 1 csapott evőkanál étolaj és kb. 0,25-0,3 dl tej,
tálalásnál díszítésre: erdei áfonya és citromfű- vagy mentalevelek.
A vajat és a csokoládét gőz fölött felolvasztottam, aztán kicsit hűlni hagytam. A tojást a cukorral habosra kevertem. A lisztbe elkevertem a sütőport és a kakaót. A céklát meghámoztam, majd kis lyukú reszelőn lereszeltem.
Mikor mindezekkel végeztem, mindent összekevertem.
A tésztát egy magasabb kivajazott-lisztezett tepsibe öntöttem, és 180 fokon kb. 30 percig sütöttem, de ez az idő sütőtől függhet.
A készre sült tészta tetejét házi ribizli lekvárral megkentem, majd gőz fölött a csokit az olajjal és a tejjel (annyi tejet adjunk hozzá, hogy a csoki könnyen folyós, de ne túl híg legyen) felolvasztottam, és bevontam a süti tetejét.
Nagyon guszta látszik rajta hogy jó puha és pikáns sütemény lehet. Céklát eddig sütibe nem tettem csak savanyúságnak de biztos jó lehet:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Próbálj ki egy próbasütést, mert nagyon finom. Senki nem mondaná meg kóstolás után, hogy cékla van benne 😄.
TörlésRég sütöttem browniet, jó hogy eszembe jutattad. 😉
VálaszTörlésJó sütést! 😊
TörlésCsodásan néz ki! Valamikor régen én is készítettem céklás brownie-t, s tényleg nem érzik rajta a cékla, viszont kellemes állagot ad a tésztának. Még egyszer végignéztem a fotóid- hangulatosak! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, akkor te tudod, hogy milyen finom 😊.
TörlésAzta mindenit, így hétfő reggel, ez kínzás...... nagyon guszta! :)
VálaszTörlésOlyan rég tervezem én is a céklás brownie-t elkészíteni, azt hiszem tovább nem halogatom.
Köszönöm Iza, örülök hogy tetszik 😊. Jó sütést, és várom majd a te brownie-dat is 😀.
TörlésNagyon guszta, kedvem lenne most rögtön befalni. Én is sütöttem már céklával süteményt, és valóban nem érezni ki a cékla ízét. Váljék egészségetekre ez a finom sütemény Katikám.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! Én is szívesen ennék most belőle, de sajnos már elfogyott 😊.
TörlésEz a céklás brownie ismeretlen a számomra, de tényleg megkóstolnám. Egyáltalán nem ettem még zöldséges édességeket, érdekes párosítás. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Egyszer próbáld ki, tényleg nagyon finom, biztos ízlene nektek is. Tíz éve még én sem tudtam volna elképzelni sütiket zöldséggel, de így hogy már sütöttem sárgarépával, cukkinivel és céklával is édességeket, már semmi sem lehetetlen 😊😀.
TörlésJó szaftos lehet ez a süti a céklától. Sárgarépával már sütöttem, az ízlett, ez is hasonlóan finom lehet. Nagyon szépek a fotók! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin, próbáld ki egyszer. Nagyon finom volt, szaftos, csak kár hogy olyan hamar elfogyott 😊.
TörlésNagyon guszta. Én még sosem sütöttem zöldséges süteményt, de annyian zengenek ódákat róla, hogy ideje lesz ilyesmit is kipróbálnom.
VálaszTörlésKöszi szépen! Próbáld ki egyszer, talán ez a céklás a legfinomabb a zöldségesek között, mert sütöttem már sárgarépával, cukkinivel és sütőtökkel is sütiket. Ha egyáltalán a sütőtököt zöldségnek lehet nevezni 😊.
Törlés