2021. szeptember 21., kedd

Vegyes savanyúság télire


Az üvegekben a zöldségek a fűszerekkel...



Már felöntve az ecetes lével...




Végül tetejük lezárva, mehetnek a polcra

Savanyúságot ritkán teszek el, mert évtizedeken át mindig a szüleimtől kaptuk, kapjuk. Most is több félét tesz el Apukám, abból ami megterem a kertben, ami pedig hiányzik hozzá, azt megveszi a piacon.
Most mégis úgy döntöttem, hogy megpróbálkozok én is pát kisebb üveggel, amikbe változatos színű, nagyobb darabos zöldségféléket teszek, a régi otthoni jól bevált mézes felöntő lével, ami nagyon kellemes ízű.

A zöldségeket ízlés szerint válogathatjuk össze, tetszés szerinti mennyiségben és arányban.

Hozzávalók nálam, a zöldségek: uborka, pritamin paprika, erős paprika, karfiol, lila hagyma, gyöngyhagyma, sárgarépa, patisszon, mini kukorica, de tehetünk bele zöld paradicsomot, kicsi zsenge cukkinit... stb, 
a felöntő léhez (ez csak az arány, ebből annyit készítsünk, amennyi szükséges): 1,5 l vízhez  3,5-4 dl 10 %-os ecet (ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb), 5 evőkanál méz, 10 evőkanál cukor, 8 dkg só, 1 púpozott mokkáskanál borkősav, 
a fűszerek: szemes fekete bors, színes bors, mustármag, koriander, szegfűbors, kapormag és babérlevél, 
a tetejükre: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
Először a zöldségeket daraboltam össze, de kicsit nagyobb darabokra. A piros paprikákat cikkekre vágtam, az uborkákat, a kis erős paprikákat, a gyöngyhagymákat és a mini kukoricákat egyben hagytam. A lila hagymákat 2-3 felé vágtam, a karfiolt rózsáira szedtem. A patisszonból nagyobb darabokat vágtam, a sárgarépaszeletekből pedig csillagokat faragtam.
Mikor ezzel végeztem, szépen esztétikusan elhelyeztem mindent az üvegekben. Elosztottam bennük a fűszermagokat és babérleveleket.
Aztán összeállítottam az ecetes levet. A borkősav kivételével mindent felforraltam. Ekkor kevertem el benne a borkősavat, és amikor langyosra hűlt, az üvegekbe mertem. Tetejükre késhegynyi szalicilt szórtam, fémkupakkal lezártam, ami alá egy átlátszó fóliadarabot is tettem.

Az így elkészült savanyúságok már mehettek is a kamra polcára.

A hozzávaló zöldségek...

...és a fűszerek - fentről jobbra: szegfűbors, mustármag, fekete és színes bors, kapormag, koriander és babérlevél



12 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon látványos, szép színes, és milyen finom lehet télen. Volt időszak amikor én is eltettem savanyúságot, de mostanában már nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, reméljük finom lesz, mire összeérik a sokféle íz 😊.

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek kár felbontani:-)) Nagyon finomak lesznek télen, most meglepheted édesapádat ezzel a szépséggel biztos örül majd neki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, mi is kíváncsian várjuk majd, hogy milyen lesz 😊.

      Törlés
  3. Fantasztikusan néz ki! Én nem is próbálkozom ilyen, nem dunsztolós savanyúság recepttel, mert meleg a kamra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Nálunk mindig ezzel a recepttel készültek a savanyúságok, eddig nem romlott meg semmi. Remélem ezek is kibírják majd, mire megesszük őket. Sajnos nálunk sincs hűs kamra itt Óbudán, csak otthon Mözsön.

      Törlés
  4. Csodásan néznek ki, milyen jó lesz elővenni télen majd a nyár ízeit. Nekem tavalyról olyan sok minden maradt meg, hogy idén nem kellett elraknom. Mézes savanyúságról még nem hallottam, de jövőre kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Nagyon finom ez a mézes öntet, próbáld majd ki, amikor ismét teszel el savanyúságot. Nálunk is mindig maradnak lekvárok, befőttek egyik évről a másikra, de savanyúságból szerencsére nem nagyon, mert ebből én a kétévest már nem szeretem 😊. Ha mégis marad, azt Apukám eszi meg 😊😊.

      Törlés
  5. Milyen szép színes, és milyen finom lesz ha majd az ízek összeérnek! :)
    Én sem szoktam elrakni savanyúságot, mi is a szülőktől kapjuk. Minden évben annyit tesznek el, hogy bőven jut nekünk is. Nincs is finomabb a hazainál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, szerintem is a hazai a lrgfinomabb! 😊

      Törlés