A linzerek cukros dióval megszórva.... |
...és idei friss sárgabarack lekvárral, valamit kökénylekvárral megkenve |
Egy régi Dr.Oetker sütőpor
hátoldalán szerepelő linzer recept alapján már sokszor megsütöttem ezt a finomságot, mert nagyon ízlik, és fémdobozban sokáig eltartható, ha addig nem esszük meg 😁.
A blogom is szerepel már hasonló egy linzer karika, és egy emeletes linzer. Most egy nagyon kis változtatással készült a tésztájuk, és cukros-diós, barna cukros tetővel.
Hozzávalók a tésztához: 23 dkg liszt, fél tasak sütőpor,
10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 citrom héja, fél citrom leve, 14 dkg
vaj vagy margarin,
az "összeragasztáshoz": ribizli, kökény, őszibarack, sárgabarack lekvár
a felső darabok lekenéséhez: tojásfehérje
a díszítéshez: dióz, cukor, barna cukor.
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral összekevertem, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás
cukrot, a citrom héját, a citromlét, a tojássárgáját, és belegyúrtam a vajat. (Ha túl lágy lenne a tészta, adhatunk még hozzá lisztet a kellő állagért.) Egy órára hűtőszekrénybe tettem pihenni.
Ezután kinyújtottam vékonyra,
kiszaggattam tetszőleges formájúra. A felső részeknek szánt darabok közepét is kiszaggattam,
ezeket megkentem tojásfehérjével, megszórtam vágott dióval, cukorral.
Gyorsan kisülnek. Amikor kihűltek lekvárral összeragasztottam.
Nagyon szépek !Szeretjük mi is a linzert és annyiféle recept van erre is. Könnyen és hamar elkészíthető, csak kicsit meleg van a sütő bekapcsolására most pedig ...
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Mi is nagyon szeretjük, csak igen, ha a sütőt nem kellene hozzá bekapcsolni, milyen jó lenne.... 🌞
TörlésNagyon szeretem - de ez nálunk kifejezetten karácsonyi süti...nem tudom, miért...Talán mert régen a kilukasztott közepű - lekvár nélküli - kis tésztakarikákat karácsonyfadíszként is használtuk...
VálaszTörlésKöszönöm Mari! Nálunk is mindig készül karácsonyra, de évközben is nagyon jól esik nassolni belőle 😊.
TörlésNagyon jó mindegyik változat és finomak. Én is karácsonykor szoktam készíteni, esetleg évközben is, ha van szülinap. Csodállak, hogy ebben a melegben képes vagy sütögetni.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, mindkettő finom volt. Mi szeretjük évközben is eszegetni 😊. Még a múlt hét közepén sütöttem, rá egy-két napra töltöttem meg. Akkor még nem volt ez a kánikula, szerencsére....
TörlésÉn is nagyon szeretem, de általában húsvétkor és karácsonykor jut csak eszenbe sütni. A kökénylekvárost szívesen megkóstolnám. A nagy melegben is jól esik egy kis süti.
VálaszTörlésFinom a kökénylekvár, kicsit pikáns, és szép mély bordó színű. Az elkészítése kicsit macerás, de megéri 😄.
Törlés