2021. június 16., szerda

Epres kókuszos tejberizs





Gizi kókuszos-epres tejberizse hozta meg a kedvemet, hogy én is készítsek valami hasonló nyalánkságot, amit köszönök szépen neki! Elvégre itt az eperszezon, ki kell használni ezt a finom gyümölcsöt, fogyasszuk frissen, amíg érik.
Ezt-azt módosítottam rajta, de nézzétek meg Giziét is, és ha szeretitek a tejberizst, készítsétek el valamelyiket, vagy ízléseteknek megfelelően egy harmadik változatot.....

Hozzávalók nálam, a tejberizshez: 1,5 dl rizs, kb. 4,5 dl tej, kb. 3 evőkanál kókuszreszelék, 1 diónyi vaj, 2 vaníliás cukor, ízlés szerint cukor vagy más édesítőszer, 1 citrom reszelt héja, 2 dl Hulala felvert habjának fele, a másik felét tálaláskor rámerhetjük a poharak tetejére, 
az epres réteghez: 25-30 dkg eper, fél citrom leve, 1 vaníliás cukor + még édesítőszer ízlés szerint, 2 kiskanál kukoricakeményítő, 
tálaláskor: tejszínhab, friss eperszemek, kb. 10-15 dkg.

Elkészítése:
Először a tejberizst főztem meg. A rizshez adtam a kókuszreszeléket, a vajat és a tejet, és amikor megpuhult (ha kell még önthetünk hozzá tejet), hozzákevertem a vaníliás cukrot és az édesítőt.
Mikor kihűlt, hozzáreszeltem a citromhéját és belekevertem a felvert Hulala felét, amitől finom krémes lett. Poharakba, kelyhekbe töltöttem, 5-be fért bele. Félretettem, míg elkészült az epres réteg.
Az ehhez szánt epreket félbe-negyedbe vágtam, hozzáadtam a vaníliás cukrot, kevés édesítőszert és a citromlét, majd pár percig főztem. Hamar levet engedett, ezt 2 kiskanál kukoricakeményítővel besűrítettem. Még melegen rákanalaztam a tejberizs tetejére, és hűtőbe tettem tálalásig.
Ekkor kidíszítettem a poharak tetejét, a habbal, eperszemekkel, citromszeletekkel és mentalevelekkel.
Nagyon finom lett, jó étvágyat hozzá!





14 megjegyzés:

  1. Ismét fantasztikusat alkottál! Szuper finom lehet!🙂😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Verus, nagyon finom könnyű desszert volt 😄.

      Törlés
  2. Nagyon guszta mindkét alkotóját szeretem ! Ez is azok közé az édességek közé tartozik amit csak én szeretek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nekünk nagyon ízlett 😄! Sajnálom hogy a férjurad nem szereti az ilyen finomságokat....😟

      Törlés
  3. Kedves Katalin, nagyon örülök hogy kedvet kaptál és elkészítetted a saját változatodat. Külön köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkelted a blogomból a receptet. A Tied is nagyon finom lehetett, és olyan gusztán tálaltad, hogy kedvem lenne most rögtön megkóstolni. Jó ötlet volt a felvert tejszínhab, így sokkal finomabb lehetett a tejberizs....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm ezt a kiváló receptet, ötletet! A felvert tejszínhabtól nagyon jó krémes lett a rizs, régebben is csináltam már így.
      További jó főzést és sütést neked is 😊.

      Törlés
  4. Nagyon finom desszertet készítettél és nagyon jól néz ki tálalva is. Mi is szeretjük a tejberizst, majd kipróbálom ezt a receptet, mert a szamócát is nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki, biztos ízlik majd, finom krémes lesz a rizs a habtól.

      Törlés
  5. Még sosem jutott eszembe kókuszos tejberizst készíteni, pedig mindkettőt szeretem. Ezért aztán ki is fogom próbálni, épp ma kaptam egy tál epret, tehát megvan a rávaló is. Jónak ígérkezik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, nagyon finom volt. Sok sikert és jó étvágyat majd hozzá!

      Törlés
  6. Mindig öröm elkanalazgatni egy ilyen csodás desszertet. Engem is megihletett egyszer ez a két összetevő, tényleg jól összeillenek, valóban nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon jó párosítás volt a tejberizs és az eper, és elég sok is lett belőle 😊.

      Törlés
  7. Igazán gyönyörűséges desszert, igazi nyári nyalánkság... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa! Jól lehűtve valóban igazi nyári nyalánkság volt 😊.

      Törlés