2021. február 13., szombat

Cápaharcsa fűszeresen, paprikás kukoricalisztben sütve




Szép fehér húsú halfilé szeletek keltették fel a figyelmemet a piaci halárusnál. Cápaharcsa név volt kiírva mellettük.
A döbbenetem akkor jött, mikor hazaértem, és utánanéztem, hogy milyen halat is vettem. Pangasiust!!! Ez az a hal, ami annyira vitatott, nem a legjobbakat lehet hallani róla, főleg a fagyasztottakról, az ázsiai tenyésztésükkel kapcsolatban. Vagyis nem túl higiénikus ahol és ahogy nevelkednek és amit enni kapnak. Ez nem volt fagyasztott, így talán nem Vietnámból való volt, hacsak nem úszott el onnan idáig.

Ez a halfajta az, amit mindig is kerültünk, de ha már megvettem, megettük, jól megfűszerezve. Egy-két kupica pálinka társaságában már egész finom volt. Mert ugye a hal úszni akar?

A Pangasius hal a harcsafélék családjába tartozik, elevenszülő. Vietnám és Thaiföld édesvizeiben honos. Viszonylag "olcsó", de csak viszonylag, mert mint tudjuk, a halaknál nincs olyan, hogy olcsó. Mindenesetre kilója nem 6000 Ft, de még csak 3000 Ft sem volt.

Szálka nélküli, semleges ízű, azt is mondhatnám íztelen húsú hal, így bátran lehet fűszerezni, amit én meg is tettem vele, a kedvenc házi fűszerkeverékemmel. Kalóriatartalma alacsony, fehérjetartalma jelentős, így fogyókúrázóknak kedvelt halfajtája lett Magyarországon is - legalábbis ezt olvastam róla....

Kíváncsi lennék, nektek mi a véleményetek ezekről?

Hozzávalók mennyiség nélkül: halfilé szeletek, só, citromlé, 
fűszerkeverék: bazsalikom, koriander, őrölt paprika, csili paprikapor, őrölt feketebors és színes bors, kapormag, őrölt babérlevél, majoránna (amit nem szeretünk, vagy éppen nincs otthon, az kihagyható), 
a bundázáshoz: kukoricaliszt és törött paprika, 
tálalásnál: citromszeletek.

Elkészítése:
A halat kb. 3 ujjnyi széles darabokra felvágtam, sóztam, bőségesen meglocsoltam citromlével, és megszórtam a fűszerkeverékkel. Fél órát állni hagytam, majd paprikás kukoricalisztbe forgattam.
Kevés olajat hevítettem egy serpenyőben, hogy a halszeletek ne ússzanak benne, így jobban tudnak pirulni. Nagy lángon szép piros-barnára sütöttem őket, amihez a kukoricás-tojásos majonézes salátát tálaltam, személyenként egy-két szelet citrom társaságában.

A befűszerezett haldarabok

Sütés közben - az olajat már az elején megszínezte a paprika



6 megjegyzés:

  1. Bár én egyáltalán nem szeretem a halakat, egyszer mégis vettem Pangasiust, mert mindenhol ódákat zengtek róla, gondoltam adok egy esélyt neki, hátha mégis sikerül megszeretni. Na azóta méginkább nem szeretem a halakat. Be kell valljam nekem sem ízlett, nem csak ízre, de állagra sem volt jó. Persze lehet, hogy már alapból ellenérzésem volt vele szemben. A tiéd azért nagyon gusztusosra sikerült, a majonézes saláta is nagyon ínycsiklandozó mellé. A pálinkán jót mosolyogtam, de igen van, amikor már csak az segít. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea. Túléltük, jól átsütve és jól befűszerezve végül is nem volt olyan rossz. De biztos az is közre játszik ilyenkor, hogyha már eleve úgy kezd el az ember enni, hogy ellenérzése van, akkor legyen az akár milyen finom és gusztusos étel, nincs meg a jó étvágy 😀.

      Törlés
  2. Próbáld ki inkább az afrikai harcsafilé t vagy a tilápia filét. Ez utóbbi több helyen is kapható fagyasztott formában vagy pedig frissen a Metróban. Bár lehet hogy az is csak kiolvasztott. De mindkettőből nagyon finom ételeket lehet készíteni. Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anikó a hozzászólásodat. Az afrikai harcsát ismerjük, szeretjük is, sokszor vettem már, de csak frisset, vagyis nem fagyasztottat. Tilápiát nem ettünk még, de azzal is az a gond, mint a Pangasius-szal, úgyhogy ezután is kerüli majd a konyhánkat 😀. Halakat általában csak halárusnál, piacon veszek, kivétel az alaszkai tőkehal. A blogomon is nagyon sok halas étel van már fent, ha még nem láttad őket, és van időd, nézz körül 😀.

      Törlés
  3. Mi nem vásárolunk tengeri halakat, pont azért amit leírtál róluk. Egyszer vettünk hekket, de azt is megbántuk. Mi csak süllőt, pisztrángot, és esetleg nyurgapontyot vásárolunk, az utóbbit a halászlébe. Látványnak nagyon gusztusos lett a cápaharcsa és a saláta kombinációja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Hát ezzel most így jártam 😀. Általában csak friss halakat szoktam venni, nagyon szeretjük az afrikai harcsát, a busát, pontyot csak halásznénak. Viszont a tengeriek közül nagyon bevált az alaszkai tőkehal, ez természetesen fagyasztott. Az Aldiban szoktam venni - tudom ez nem a reklám helye -, de mivel az a fajta nem tartalmaz hozzáadott vizet, így ha kiengednek a halszeletek, marad is belőle valami, nem csak víz 😀.

      Törlés