2019. október 28., hétfő

Fügebefőtt


Biztos finom lesz, hisz ez a kis légy is nagyon érdeklődött utána 😋


Egy újabb befőtt, idén talán az utolsó. Ismét Apukám kertjének terméséből, és ismét az ő főzőtudományát dicséri 😊. A fügebokrai csak úgy ontják még mindig ezt a finom gyümölcsöt, hála a hosszú, kellemes ősznek.....

Hozzávalók: füge, cukor, vaníliás cukor, szalicil.

Elkészítése:
Egy 8 dl-es befőttes üveget megtöltünk fügével, beleszórunk 5 evőkanál cukrot és egy kevés vaníliás cukrot, majd megtöltjük vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és lezárjuk a fémkupakkal.
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb, egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk. 
Forrás után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10 percig. 
A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.

Az egyik fügebokor a kertben...

9 megjegyzés:

 1. Csodás kertje lehet az apukádnak azokkal a szép és termékeny fügebokrokkal. A befőttek is nagyon szépek és biztos, hogy nagyon finomak lettek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen kedves Lívia, biztos finom lesz 😊 Én most még kandírozott fügét csinálok azokból, amit frissen szedtünk a fáról és hoztunk haza...

   Törlés
 2. Hű, de jó lesz felbontani télen és megidézni vele a nyár ízeit. Nagyon szép kertje lehet édesapádnak, hogy ennyi minden megterem benne, de biztosan szívvel-lélekkel is műveli. Nekünk idén még csak mutatóban volt a bokron néhány szem, de mentem a receptet, hogy ha majd lesz rajta bőven termés, ki tudjam próbálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen, Apukám nevében is! Szeret kertészkedni, az biztos, és ért is hozzá 😊
   Kívánom, hogy jövőre már bő termést hozzon a fügebokrotok 😊

   Törlés
 3. Nem kerestem vissza a blogodban - lehet írtad, de én régebben dzsemet készítettem belőle. Az is finom volt. A befőtt nem lesz túl puha (lottyadt)?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Mari! Igen, van a blogomon egy fügelekvár, ami idén is készült. Az is nagyon finom volt, és a befőtt is az 😋 Kicsit puhább lesz, de nem vészes...

   Törlés
  2. Befőzés előtti este ecetes timsós vízben kell egy éjszaka állni hagyni akkor nem lesz löttyedt !

   Törlés
 4. Szeretném megkérdezni hogy fagyasztani lehet télire. köszönöm válaszod.
  Kati

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet fagyasztani, Édesapám szokott is, de puhább lesz kiolvadás után, mint minden gyümölcs. Én nem szeret így 😀.

   Törlés