Március 15-re minden évben próbálok valamilyen piros-fehér-zöld színű édességet kitalálni. Idén is hamar jött az ötletem. Ezeket a kis kokárda kosárkákat sütöttem meg, a régebbi gyümölcsös kosárkáim mintájára, némi módosítással....
Hozzávalók kb. 40-45 db 6-6,5 cm átmérőjű kosárka tésztájához: 20 dkg
liszt, 10 dkg cukor, fél
sütőpor, 13 dkg margarin, (egy fél kocka), 2 tojássárgája (ha kisebbek a
tojások tehetünk bele hármat is)
a töltelékhez: egy csomag vaníliás puding, 3 dl natúr joghurt és 1,5-2 dl tej (vagy csak tej), 5 csapott evőkanál
cukor,
a díszítéshez: fagyasztott ribizli, pár kocka fehér csokoládé, néhány csepp zöld festék, esetleg 1-2 kanálnyi kókuszreszelék, 1 csomag színtelen tortazselé, hozzá víz, cukor és citromlé,
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrtam, vékonyra, 2-3 mm-esre kisodortam,
kiszaggattam és kivajazott fémformákba nyomkodtam. Előmelegített sütőben
megsütöttem. Hamar megsülnek, mert vékony a tésztája, de szépen megdagadnak.
Amíg hűltek, elkészítettem a kokárdák zöld közepét. Gőz fölött felolvasztottam a fehér csokit, belecsepegtettem pár csepp zöld ételfestéket, és kis golyókat alakítottam ki belőle, amiket kicsit ellapítottam. A festéktől összeugrott a csoki, és hasonló állaga lett, mint a marcipánnak.
Ezután megfőztem a pudingot (mostanában szeretem a tejet egy részét joghurtra cserélni, pikánsabb íze lesz). Mindegyik kosárkába tettem 1-1
kanállal. Ezután mindjárt kiraktam körben a ribizlivel, és a közepébe egy-egy zöld csokigolyót. Már a díszítés közben jött az ötletem, hogyha a megtöltött pudingot megszórom kókuszreszelékkel, akkor a kokárda fehér része szebb lesz. Így ilyen is és olyan is készült.
Mikor végeztem a díszítéssel, citromos vízzel megfőztem a tortazselét, és cukorral ízesítettem. Bevontam vele a kosárkák tetejét,
ettől szép fényt kaptak.
Ha a zselé gyorsan kezdene sűrűsödni, akkor újra fel lehet melegíteni, és ismét folyékony lesz.
Ha a zselé gyorsan kezdene sűrűsödni, akkor újra fel lehet melegíteni, és ismét folyékony lesz.
A kész kokárdákat tálalásig hűtőbe tettem, mert hidegen finomabbak.
Sütés előtt, a tészta már a kosárka formákban |
A kisült kosárkák |
Már pudinggal megtöltve, és a kidíszítés |
Jaj de szepek! Nagyon tetszenek, bizonyara finomak is. Az elobb a kruffinokat is megcsodaltam. Ki kell probaljam en is.
VálaszTörlésKöszönöm kedves Juci, jó sütést neked is :-)
TörlésNagyon ötletesek és szépek, és biztos, hogy finomak is. Nekem is van ilyen kicsi fémből készült kosárkám, talán 10 db, azzal nem érdemes nekiállni. De majd beszerzek még legalább 10 db-ot.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Nekem elég sok van belőle, szeretem őket, helyes kis sütiket lehet velük készíteni :-)
TörlésSzép mutatósak és finomak lehetnek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finomak lettek, csak az a baj, hogy gyorsan fogynak :-)
TörlésNagyon jól néznek ki. Mindig kitalálsz valami újat az ünnepre!
VálaszTörlésKöszi szépen, igyekszem :-)
TörlésNagyon kreatív, igazán hazafias. 🙂
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa! Ha jön az ötlet, muszáj elkészítenem :-)
TörlésNagyon helyesek! :) Milyen ötletes vagy, mindig kitalálsz valami újat és szépet az ünnepre. Látszik, hogy finomak is. :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin! Finomak voltak, csak sajnos gyorsan fogytak :-)
TörlésDe szépek, nagyon jó ötleteid vannak évről évre!
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Általában több az ötletem, mint amit meg tudok valósítani :-)
Törlés