Még porcukor nélkül... |
A cruffin - ami mostanában nagy "divat" lett - a croissant és a muffin házasításából született, töltelékekkel gazdagítva pedig még finomabb. Úgy mint ez, fahéjjal ízesítve, ami mindig jó választás...
Először Évánál aztán Marisznál láttam meg ezt a számomra újdonságnak számító süteményt, ami mindjárt megtetszett, és elhatároztam, hogy meg fogom sütni. Jó döntés volt, mert finomak lettek, szép ropogósak, a belsejük pedig foszlós. Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
És meghintve porcukorral... |
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1 csipet só, 1,5 dl tej, 1 dkg élesztő (30 dkg liszthez mindig 2-2,5 dkg élesztőt szoktam tenni, most azonban követtem az eredeti receptet. De utólag úgy gondolom, hogy lehetett volna 2 dkg-ot használnom, akkor még könnyebbek lettek volna.), 5 dkg cukor, 6 dkg margarin,
a tészta megkenéséhez: 6 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj (nálam ez a mennyiség nem volt elég, kellett még újra kevernem hozzá), 1 zacskó vaníliás cukor,
a tetejére tálaláskor: porcukor.
a tészta megkenéséhez: 6 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj (nálam ez a mennyiség nem volt elég, kellett még újra kevernem hozzá), 1 zacskó vaníliás cukor,
a tetejére tálaláskor: porcukor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztottam, majd duplájára kelesztettem.
Ezután hatfelé vágtam, melyekből cipót formáltam, és lisztezett deszkán mindegyiket kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtottam.
A kenni való margarint lággyá melegítettem, belekevertem a cukrokat meg a fahéjat, és mindegyik téglalapot megkentem vele. A megkent tésztákat egyenként feltekertem, a keskenyebb felénél fogva. Középen hosszában ketté vágtam, és külön-külön csiga formájúra tekertem úgy, hogy a vágott fele kívülre essen.
A muffinsütő formát papírtálkákkal béleltem ki, beletettem a kalácskákat, és még letakarva fél óráig kelesztettem. Előmelegítettem sütőben kb. fél óra alatt sütöttem meg a cruffinokat.
A fahéjas vajjal megkent tészta, és a feltekerése |
A 6 db feltekert tészta... |
...mindegyik ketté vágva... |
...és a felcsavarása |
Sütés előtt... |
...és sütés után |
Szépek lettek , ugye milyen finom? Örülök hogy megsütötted!
VálaszTörlésMég egyszer köszi a receptet, kedves Éva! Finom volt :-)
TörlésEz nekem is megtetszett, elkészítem majd. Látványos, érdekes. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom. Nekem minden ami kelt jöhet.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, jó étvágyat majd hozzá :-)
TörlésNagyon ínycsiklandozóak voltak, mert gondolom, hogy már elfogyott és igen szépre is sikerültek.
VálaszTörlésKöszi szépen! Jól sejted, már elfogytak :-)
TörlésHűűű micsoda gyönyörűségeket sütöttél! :) Hallottam már erről a finomságról, de még nem kóstoltam, de biztos ízelne.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin! Biztos ízlene, próbáld ki egyszer :-)
TörlésAztaaa! Jaj de szépek! Nekem is le van mentve valahol a recept, de el is feledkeztem róla. Muszáj lesz megsütnöm, a fotóid láttán odavagyok érte! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen! Várom majd a Te sütésedet is, biztos szépre és finomra sikerülnek majd :-)
Törlés