Vannak már kekszeim, és zabpelyhesek is a blogomon, most viszont egy kicsit "újragondoltam" őket, így született meg ez a mogyoróval, mézzel és fűszerekkel ízesített finom zabkeksz, ami kiváló tea kísérőjének, vagy csak elrágcsálhatjuk magában.
Ezeken a márciusi téli estéken nagyon jól esnek, de természetesen az év bármely szakában megsüthetjük, mert mindig kitűnő választás....
Ezeken a márciusi téli estéken nagyon jól esnek, de természetesen az év bármely szakában megsüthetjük, mert mindig kitűnő választás....
Hozzávalók, kb. 34 db kekszhez: 10 dkg nagy szemű zabpehely, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér rozsliszt, 1-1 mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna, 5 dkg bokormogyoró, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér és kardamom, 2 mokkáskanál őrölt fahéj, 8-10 dkg barna cukor, 1 vaníliás cukor, 12 dkg margarin, 1 nagyobb tojás, 2 evőkanál méz, 1 citrom héja és 2 evőkanál leve.
Elkészítése:
Először a mogyorót pirítottam meg szárazon, egy teflon serpenyőben, majd ledaráltam.
A zabpelyhet kávédarálón daráltam le, úgy hogy egy része teljesen apró szemcsés legyen, másik része kissé darabos, de pár szemet teljesen egyben is hagytam.
A szárazanyagokat - a liszteket, a zabpelyhet, a megdarált mogyorót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát összekevertem.
A cukrokat a szoba hőmérsékletű margarinnal, a tojással, a mézzel, a citromlével, illetve a reszelt héjával kikevertem, és a lisztes keverékhez adtam. Jól átkevertem.
Az így kapott masszából nagyobb dió nagyságú golyókat formáztam, amiket szétlapítottam, és tepsibe sorakoztattam.
Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütöttem, majd mikor kihűltek, fémdobozba tettem őket, amiből sajnos gyorsan fogytak 😋....
A cukrokat a szoba hőmérsékletű margarinnal, a tojással, a mézzel, a citromlével, illetve a reszelt héjával kikevertem, és a lisztes keverékhez adtam. Jól átkevertem.
Az így kapott masszából nagyobb dió nagyságú golyókat formáztam, amiket szétlapítottam, és tepsibe sorakoztattam.
Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütöttem, majd mikor kihűltek, fémdobozba tettem őket, amiből sajnos gyorsan fogytak 😋....
A kissé megpirított mogyorót ledaráljuk |
Elől a zabpehely és a lisztek keveréke, mellette a darált mogyoró, mögöttük a hozzávalók egy része |
A margarin, a cukor és a tojás kikeverése, valamint a méz hozzáadása |
Az összedolgozott tészta, belőle a kekszekhez golyók előkészítése, és már a tepsiben a golyókból ellapított, megformázott kekszek. |
És egy kis ízelítő a márciusi télből, ahogy az erkélyünkről látszott
Milyen jó alternatíva egy egészséges nasihoz. Képzeletben elcsentem egyet a kekszes dobozkából. ;)
VálaszTörlésKöszönöm Nea, nyugodtan vegyél belőle, szívesen adom :-)
TörlésNagyon szépek a tájképeid is. Milyen finom lehet a keksz!
VálaszTörlésMi is szeretjük a zabkekszeket! Ez a fűszeres változat is biztosan finom. Szép fotókat készítettél róla! A téli fotók is szépek. Nálunk alig hullt egy pici hó...
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi!
TörlésNálunk többször is esett, de itt a városban hamar csúnya lesz a szép fehér hó, úgyhogy sietnem kellett a fotózással :-)
Hűű, milyen finom! :) Én is nagyon szeretem a zabkekszet.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, igen, nálad is sok finom kekszet láttam már :-)
TörlésÉn is szoktam ilyen rusztikus gabonás kekszeket készíteni. A zabpehely pedig az egyik kedvencem, pl. a paradicsomlevesbe is megpirítva ezt teszem levesbetétként.
VálaszTörlésFinom lehetett és jól néz ki.
A havas fotóid is nagyon jók, és tetszik, hogy lefényképesztél egy szarkát és egy fekete rigót is. Én gyakran fényképezem a madarakat és tettem is már a blogomba sok madárkát.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finomak is ezek a kekszek, és egészségesek, legalábbis egészségesebbek, mint a boltiak.
TörlésÉn is szeretek madarakat fényképezni, itthon is és erdőben is, de mindig olyan ügyesen tudnak helyezkedni, hogy a lehető legkevesebb látsszon belőlük :-)
Jaj, de kívánatosak a kekszeid, Kati! Mostanában alig sütök valamit - beteg voltam, bár már lábadozom...Talán holnap már lesz kedvem mogyorót törni... A havas fotóid is nagyon szépek! :)
VálaszTörlésKöszönöm Marcsi, gyógyulj meg hamar, és süss főzz újra jó erővel!
TörlésSzép volt ez a hó, de most már nagyon várjuk a tavaszt :-)
Kipróbálom ezt a változatot, az én kedvencem kicsit másabb - de nagyon szeretem.Rendkívüli előnye, hogy -ha nem jársz rá túl gyakran - elég sokáig eláll. :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mari! Ez a keksz is elállt volna sokáig, ha az első 2-3 nap alatt nem ettük volna meg :-)
Törlés