Még volt az Erdélyből hozott rahátból, ezért találtam ki, hogy a bevált kelt tésztámból készítek vele kifliket. Egy kis nutella is került bele, hogy krémesebb legyen a tölteléke, és kívülre csokoládé, mert ilyet még nem sütöttem.....
Hozzávalók a tésztához: 36 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, 10 dkg margarin, 1-2 evőkanál cukor, kb. 3/4 kis doboz tejföl,
a töltelékhez: nutella és rahát,
a kiflik megkenéséhez: 1 tojás, a csokimázhoz tejcsokoládé és nagyon kevés étolaj.
a töltelékhez: nutella és rahát,
a kiflik megkenéséhez: 1 tojás, a csokimázhoz tejcsokoládé és nagyon kevés étolaj.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a tejben, és a többi hozzávalókból összegyúrtam a tésztát.
Kelesztés nélkül 5 felé osztottam. Mindegyik részből kerek lapot sodortam, és csillag alakban 8 felé vágtam. Mindegyikre tettem egy kanálka nutellát és a kis kockákra vágott rahátból. Felsodortam kifli formájúra, megkentem tojással, tepsibe tettem, és előmelegített sütőben megsütöttem.
Mikor kicsit kihűltek, gőz fölött csokoládét olvasztottam - pár csepp étolajjal -, és a kifliket fele részükig belemártottam.
Kelesztés nélkül 5 felé osztottam. Mindegyik részből kerek lapot sodortam, és csillag alakban 8 felé vágtam. Mindegyikre tettem egy kanálka nutellát és a kis kockákra vágott rahátból. Felsodortam kifli formájúra, megkentem tojással, tepsibe tettem, és előmelegített sütőben megsütöttem.
Mikor kicsit kihűltek, gőz fölött csokoládét olvasztottam - pár csepp étolajjal -, és a kifliket fele részükig belemártottam.
A kerek, feldarabolt lapok megtöltése a töltelékkel |
Ó jaj, ez nagyon finom lehet ! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésNagyon kívánatosak! :)
VálaszTörlésDe nagyon jól hangzik, ügyes voltál nagyon! :-)
VálaszTörlésKöszi, kell néha egy kis édesség :-)
TörlésOh, gyerekkorom kedvence a rahát volt! Nem ettem vagy 20 éve :(
VálaszTörlésKöszi, szoktunk hozni, ha Erdélyben járunk :-) szeretjük :-)
TörlésMi az a rahát?
VálaszTörlésA rahát - a Wikipédia szerint egy török eredetű - gyümölcszselé-szerű, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség. Tudomásom szerint Magyarországon nem kapható, de Erdélyben még a kisebb élelmiszerüzletekben is árusítják.
TörlésItt megnézheted, egy régebbi bejegyzésemben, az utolsó előtti képen látszik:
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/10/rahattal-toltott-vanilias-kifli.html
Köszönöm.
TörlésÉn is pont ezt akartam kérdezni, hogy mi az a rahát? De megelőztek és válaszoltál, így már tudom. De nekem van olyan emlékem, hogy ezt a gyümölcszselé-szerű édességet már ettem gyerekkoromban. Zselés cukrok most is vannak itt nálunk is. De, hogy olyanok-e amit Erdélyben készítenek, azt nem tudom, mert ezt ismerem, de a rahátot nem.
VálaszTörlésÉn is csak akkor ismertem meg, amikor Erdélyben először ettünk ilyet süteményben.
TörlésNagyon finom süteményben, és nem is olvad közben, mint például egy lekvár....
Csodakifli!!! Már ránézésre is, de a "tartalmát" is figyelembe véve csak ez jutott eszembe! :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi, szép elnevezést adtál neki :-)
Törlés