2015. október 22., csütörtök

Rahátos-nutellás csokis kiflik



Még volt az Erdélyből hozott rahátból, ezért találtam ki, hogy a bevált kelt tésztámból készítek vele kifliket. Egy kis nutella is került bele, hogy krémesebb legyen a tölteléke, és kívülre csokoládé, mert ilyet még nem sütöttem.....



Hozzávalók a tésztához: 36 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, 10 dkg margarin, 1-2 evőkanál cukor, kb. 3/4 kis doboz tejföl,
a töltelékhez: nutella és rahát,
a kiflik megkenéséhez: 1 tojás, a csokimázhoz tejcsokoládé és nagyon kevés étolaj.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a tejben, és a többi hozzávalókból összegyúrtam a tésztát.
Kelesztés nélkül 5 felé osztottam. Mindegyik részből kerek lapot sodortam, és csillag alakban 8 felé vágtam. Mindegyikre tettem egy kanálka nutellát és a kis kockákra vágott rahátból. Felsodortam kifli formájúra, megkentem  tojással, tepsibe tettem, és előmelegített sütőben megsütöttem.
Mikor kicsit kihűltek, gőz fölött csokoládét olvasztottam - pár csepp étolajjal -, és a kifliket fele részükig belemártottam.

A kerek, feldarabolt lapok megtöltése a töltelékkel



14 megjegyzés:

  1. Ó jaj, ez nagyon finom lehet ! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. De nagyon jól hangzik, ügyes voltál nagyon! :-)

    VálaszTörlés
  3. Oh, gyerekkorom kedvence a rahát volt! Nem ettem vagy 20 éve :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, szoktunk hozni, ha Erdélyben járunk :-) szeretjük :-)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. A rahát - a Wikipédia szerint egy török eredetű - gyümölcszselé-szerű, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség. Tudomásom szerint Magyarországon nem kapható, de Erdélyben még a kisebb élelmiszerüzletekben is árusítják.

      Itt megnézheted, egy régebbi bejegyzésemben, az utolsó előtti képen látszik:
      http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/10/rahattal-toltott-vanilias-kifli.html

      Törlés
  5. Én is pont ezt akartam kérdezni, hogy mi az a rahát? De megelőztek és válaszoltál, így már tudom. De nekem van olyan emlékem, hogy ezt a gyümölcszselé-szerű édességet már ettem gyerekkoromban. Zselés cukrok most is vannak itt nálunk is. De, hogy olyanok-e amit Erdélyben készítenek, azt nem tudom, mert ezt ismerem, de a rahátot nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak akkor ismertem meg, amikor Erdélyben először ettünk ilyet süteményben.
      Nagyon finom süteményben, és nem is olvad közben, mint például egy lekvár....

      Törlés
  6. Csodakifli!!! Már ránézésre is, de a "tartalmát" is figyelembe véve csak ez jutott eszembe! :-)

    VálaszTörlés