Ahogy elkészült a gombóc.... |
Melinda "Lássunk világot a konyhában" címmel játékot indított. A játék első forduló témája az erdélyi
konyha, erre jellemző ételt kell készíteni. A blogomon már szerepel néhány erdélyi finomság, de ilyen gombóc még nem volt. Már hallottam róla, gondoltam biztos finom, ezért most ezzel próbálkoztam. És tényleg nagyon finom lett.....
...és az egyik kettévágva |
Hozzávalók: 1 liter aludttej, 25 dkg gríz, ízlés szerint cukor, olaj vagy vaj, zsemlemorzsa, tejföl, esetleg lekvár.
Elkészítése:
A gombócok előkészületét két-három nappal előbb kezdjük meg, mivel ennyi idő alatt készül el az aludttej. A házi tejet - mert csak az "alszik" meg - poharakba vagy köcsögbe töltjük, letakarjuk, és langyos helyen tartva megvárjuk míg aludttej lesz belőle.
Mikor kész az aludttej egy fazékba öntjük, apránként beleszórjuk a grízt, és állandó keverés közben addig főzzük, míg a szemek megpuhulnak. Mielőtt majdnem kész, ízlés szerint enyhén cukrozzuk, és addig főzzük még, míg jól besűrűsödik.
Mikor kész az aludttej egy fazékba öntjük, apránként beleszórjuk a grízt, és állandó keverés közben addig főzzük, míg a szemek megpuhulnak. Mielőtt majdnem kész, ízlés szerint enyhén cukrozzuk, és addig főzzük még, míg jól besűrűsödik.
Ezután olajban vagy vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát. Az aludttejes darából gombócokat formálunk, és a prézlibe forgatjuk.
Cukorral elkevert tejföllel, hígabb lekvárral és/vagy porcukorral meghintve tálaljuk.
Meglocsolva lekvárral... |
...és megszórva porcukorral |
Igen, ez a hamis tehéntúrós gombóc. :) Nagyon finom. Régebb készítettem, míg rendszeresen vásároltam a házi tejet. :)
VálaszTörlésMi hetente szoktunk venni házi tejet, és általában mindig csinálunk belőle aludttejet is, ami nagyon jól szokott sikerülni :-) és nagyon finom :-)
TörlésÉn évekig úgy vettem, sőt, eleinte hetente 3x hoztak 2-2 l-t. De aztán megcsappant a fogyasztásunk, majd a nagylányom laktózérzékeny lett (vagyis kiderült róla), s így már csak angyon ritkán veszek. Bolti tejből meg aludttejet nem lehet csinálni...
VálaszTörlésSajnálom, hogy a nagylányod laktózérzékeny, ezek szerint semmi tejterméket nem ehet?
TörlésEz nagyon guszta lett Katalin! Gyönyörűek a tányérjaid! :))
VálaszTörlésKöszönöm Verus! Az edényfélék Erdélyből valók, nagyon szeretem őket. Amikor megyünk, mindig "muszály" valamit vennem :-)
TörlésMár csak ezért is érdemes kimenni. Sajnos már több mint 10 éve nem voltam. :(
TörlésAkkor itt az ideje, egy újabb útnak :-)
TörlésFantasztikusan néznek ki! Holnap szűröm a fügebort először... :-)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésA bor remélem jól fog sikerülni, és ízleni fog!
Nagyon jól néznek ki és biztos finom is. Nekem minden gombóc jöhet, pláne a lekváros vagy a szilvás. Most csináltam a napokban szilvásat.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia!
TörlésNagyon finom lehet látszik mennyire könnyed a tésztája. Hamis túrógombócot már csináltam de nem is tudtam hogy az honnan származik:-))
VálaszTörlésKöszi Éva! Régebben én sem ismertem :-)
TörlésMár készítettem ilyet, de fogalmam sem volt, hogy erdélyi étel. De ez lerí a fotóidról! :-) Szépek!
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! Egy Erdélyi ételeket tartalmazó könyvben láttam, onnan tudtam én is, hogy erdélyi étel :-)
TörlésNagyon találóan érzékelteted a kellékekkel az étel származási helyét, csodás edények, terítő. Én is ettem már így elkészítve, annyira omlós, puha, szóval finom. Az aludttejet amúgy imádom!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Nekünk is ízlett, ahogy írod, tényleg puha, omlós. Aludttejet majdnem minden héten csinálunk, nagyon szeretjük. A terítőt én hímeztem, a motívumokat Szentdemeteren láttam.
TörlésNagyon ügyes vagy, sokoldalú! :)
TörlésKöszönöm Vicuska :-)
Törlés