2014. január 20., hétfő

Savanyú vetrece puliszkával és köménymagos pityókával


A vetrece puliszkával....

...és köményes pityókával

Kati, a Makacska konyhája című blog háziasszonya játékot hirdetett a harmadik blogszülinapja alkalmából. A játékban a feladat egy hagyományos erdélyi recept, vagy egy eredeti Jamie Oliver recept elkészítése. Én természetesen az erdélyi receptet választottam, mely az alábbi könyvből származik.

A könyv, ahol a receptet találtam....

...és benne a hozzávalók és a készítés menete, képekkel 
(a kép kattintással olvasható méretű lesz)

A recept és a készítés menete a fenti képre kattintva - ha nem is a legjobb minőségben - de olvasható.
Marhafelsálból készítettem, kétféle körettel, puliszkával és köménymagos pityókával, mely utóbbit Ottisnál láttam meg
Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy csak kb. 70 dkg húsból készült, kicsit kevesebb pirospaprikával de több babérral, a többi hozzávaló viszont változatlan maradt. 
A puliszkához mennyiséget nem tudok írni, a kukoricadarát kevés sóval annyi vízben főzzük meg, amennyit felvesz, ne legyen nagyon híg, de nagyon sűrű sem. 
A feldarabolt pityókát főzzük meg sós vízben, majd forgassuk olvasztott vajba, és szórjuk meg köménymaggal. Kicsit lehet sütögetni is az edényben, akkor finomabb.

A hozzávalók

Sül a szalonna és a hagyma

Már a húst is hozzáadtam

Elkezd főni, belekerül a bor is

Készre főzve, behabarva a tejföllel



7 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat főztél, bármelyik körettel elfogadnám! :) Csodaszépek a kerámiáid! :)

    VálaszTörlés
  2. De szépek a piros-fekete mintás cserepek! Puliszkát szoktam főzni, de a vetrecének csak a neve ismerős, nem is tudtam, milyen ételt takar. Abban viszont biztos vagyok, hogy nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Katalin, csodaszép a tálalásod, és a vetrece is biztos nagyon finom, bár én még nem kóstóltam eddig, de hallani hallottam róla:) Köszi, hogy elkészítetted:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta igen finom lehet ! Puliszkás receptet választottam én is csak még nem készítettem el!

    VálaszTörlés
  5. Ilyet se készítettem még, de a vetrece elnevezés azért ismerős. Nagyon jók a fotóid is!

    VálaszTörlés
  6. Minden tökéletes- az étel, a tálalás, az edényeid! :D

    VálaszTörlés
  7. Köszi lányok mindenkinek! Eddig nekem is csak a vetrece elnevezése volt ismerős, most főztem és ettem először ilyet. A cserépedények Korondról valók, nekem is nagyon tetszenek :-)

    VálaszTörlés