2017. április 24., hétfő

Fenyőpálinka




Egy finom zamatos pálinka, mely a törkölypálinka kis fenyőhajtásokkal való ízesítésével készül.
Ezáltal enyhén fenyőaromájú, lágyabb, kellemes itókát kapunk. Színe szép halványzöld.

Az első két képen a szép, enyhén zöld, még tavalyi pálinka látható.
Szinte nincs is receptje, olyan egyszerű elkészíteni....

Hozzávalók: pálinka, tavasszal szedett friss, 4-6 cm-es fenyőhajtások.

Elkészítése:
Vízzel való hígítás és cukor hozzáadása nélkül készül. 4 dl pálinkához - amit egy műanyag flakonba öntünk - egy kisebb maroknyi, lecsipegetett 5-6 friss hajtást adunk, majd így hagyjuk állni, érlelődni kb. fél évig. Akkor leszűrjük és már kortyolhatjuk is. A fenyő addigra szépen megszínezi a pálinkánkat.

A fenyőhajtások még a fán...

...és már benne a pálinkában



13 megjegyzés:

  1. Nemcsak törkölypálinkába lehet fenyőrügyet tenni. Bármely más pálinkát is lehet vele ízesíteni. Csak javasolni tudom mindenkinek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, érdemes megcsinálni. Biztos, hogy ízleni fog :)

      Törlés
    2. Természetesen bármilyen pálinka jó, de én minden ízesített pálinkát törkölypálinkából készítek. Levendula- menta pálinka. Azért szeretem a törkölypálinkát mert nincs annyira jellegzetes íze, mint a szilvának, vagy körtének.

      Törlés
  2. Katalin, igen egyszerű, és biztos, hogy finomság. Nekem az lenne a kérdésem, hogy bármelyik fenyőfa rügye felhasználható. Nekünk is van a kertben fenyőfa nagy, hosszú kb. 15 cm-es tobozai vannak. Továbbá, mikor kell szedni a rügyeket, gondolom, hogy tavasszal. Ezek azok a rügyek, amelyekből aztán újabb ágai lesznek? Soha nem szoktam ezt figyelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rügyeket ilyenkor, most tavasszal kell szedni. Igen, ezekből a rügyekből lesznek az ágak. Apukámnál szedtük a kertjében, ez az a fajta, ami a hagyományos karácsonyfa. A fenyőneveket mindig keverem, így nem akarok hülyeséget leírni, de ha megnézed a képeket, a kis pohár mellett jól látszanak az ágak, abból a fajtából készült a régi is, és a mostani is. Ha nem is teljesen ilyen a ti a fátok, de hasonló rügyei vannak, akkor felhasználhatod őket. Csak az ezüst, és az a nagy, hosszú levelű nem jó, amit szintén szoktak karácsonyfának árulni, én csak "söprűnek" szoktam nevezni, biztos tudod mire gondolok :-)
      Hát ennyit tudtam segíteni. Sok sikert kívánok hozzá, ha hozzáfogsz az elkészítéséhez.
      Szoktunk hozni Erdélyből is fenyőpálinkát, csak az kicsit édeskés, az érlelés után gondolom cukros sziruppal hígítják, ízesítik. Az nem ennyire erős, mint ez, mert ez csak a tiszta pálinka - vagyis amilyen erősségűbe áztatjuk a rügyeket :-)

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod. Igen én is a hagyományos karácsonyfára gondoltam, ami a lucfenyő. Mi mindig ezt vásároljuk karácsonyra, pedig nagyon hamar hullatja a tűleveleit, de ennek van illata, ezért nem számít, hogy nem olyan szép, mint az ezüst meg a többi most divatos fenyőfa.
      A mi fenyőfánk nem lucfenyő, ezért nem valószínű, hogy merek belőle rügyeket szedni. Na meg az is eszembe jut a szedés kapcsán, hogy a leszedett rügy helyén már biztos nem fog növekedni a fa. Legalábbis abban az évben biztos, hogy nem.

      Törlés
    3. A hosszú tűlevelű erdei fenyő és az ezüstfenyő is ugyanolyan jó mint a luc. Én például a fenyő rügy szirupot ezüst és erdei rügyből csináltam idén is

      Törlés
  3. Megvan a 2019 es ajándékom a három fiunk.Karácsonyra😊😊😊😊😊😊köszi a tavaji ajándék aszalt szilvás volt.😉szép napot mindenkinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert a készítéséhez! Szép karácsonyi ajándék lesz :-)
      Az aszalt szilvás is nagyon finom lehetett.....

      Törlés
  4. Egy apró dolog! Pálinkát nem szabad műanyag flakonban tartani mert átvesz a műanyagos ízből...

    VálaszTörlés