2017. április 24., hétfő

FenyőpálinkaEgy finom zamatos pálinka, mely a törköly pálinka fenyőrügyekkel való ízesítésével készül. Az első két képen a szép, enyhén zöld, még tavalyi pálinka látható.
Szinte nincs is receptje, olyan egyszerű elkészíteni....

Hozzávalók: pálinka, fenyőrügyek.

Vízzel való hígítás és cukor hozzáadása nélkül készül. 4 dl pálinkához - amit egy műanyag flakonba öntünk - egy kisebb maroknyi, lecsipegetett rügyet adunk, majd így hagyjuk állni, érlelődni kb. fél évig. Akkor leszűrjük és már kortyolhatjuk is.

A 2-3 cm-es rügyek, még a fán...

...és már benne a pálinkában5 megjegyzés:

 1. Nemcsak törkölypálinkába lehet fenyőrügyet tenni. Bármely más pálinkát is lehet vele ízesíteni. Csak javasolni tudom mindenkinek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, érdemes megcsinálni. Biztos, hogy ízleni fog :)

   Törlés
 2. Katalin, igen egyszerű, és biztos, hogy finomság. Nekem az lenne a kérdésem, hogy bármelyik fenyőfa rügye felhasználható. Nekünk is van a kertben fenyőfa nagy, hosszú kb. 15 cm-es tobozai vannak. Továbbá, mikor kell szedni a rügyeket, gondolom, hogy tavasszal. Ezek azok a rügyek, amelyekből aztán újabb ágai lesznek? Soha nem szoktam ezt figyelni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A rügyeket ilyenkor, most tavasszal kell szedni. Igen, ezekből a rügyekből lesznek az ágak. Apukámnál szedtük a kertjében, ez az a fajta, ami a hagyományos karácsonyfa. A fenyőneveket mindig keverem, így nem akarok hülyeséget leírni, de ha megnézed a képeket, a kis pohár mellett jól látszanak az ágak, abból a fajtából készült a régi is, és a mostani is. Ha nem is teljesen ilyen a ti a fátok, de hasonló rügyei vannak, akkor felhasználhatod őket. Csak az ezüst, és az a nagy, hosszú levelű nem jó, amit szintén szoktak karácsonyfának árulni, én csak "söprűnek" szoktam nevezni, biztos tudod mire gondolok :-)
   Hát ennyit tudtam segíteni. Sok sikert kívánok hozzá, ha hozzáfogsz az elkészítéséhez.
   Szoktunk hozni Erdélyből is fenyőpálinkát, csak az kicsit édeskés, az érlelés után gondolom cukros sziruppal hígítják, ízesítik. Az nem ennyire erős, mint ez, mert ez csak a tiszta pálinka - vagyis amilyen erősségűbe áztatjuk a rügyeket :-)

   Törlés
  2. Köszönöm a válaszod. Igen én is a hagyományos karácsonyfára gondoltam, ami a lucfenyő. Mi mindig ezt vásároljuk karácsonyra, pedig nagyon hamar hullatja a tűleveleit, de ennek van illata, ezért nem számít, hogy nem olyan szép, mint az ezüst meg a többi most divatos fenyőfa.
   A mi fenyőfánk nem lucfenyő, ezért nem valószínű, hogy merek belőle rügyeket szedni. Na meg az is eszembe jut a szedés kapcsán, hogy a leszedett rügy helyén már biztos nem fog növekedni a fa. Legalábbis abban az évben biztos, hogy nem.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...