2018. június 29., péntek

Tejfölös-köményes pogácsa



Egy finom, könnyű pogácsa, teteje ropogós, belseje puha. Frissen a legjobb. De ha marad másnapra, akkor is nagyon jó még, mert a zsírtól puha marad, nem szárad ki.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, 1 dl tejföl, 12-13 dkg zsiradék, aminek fele margarin, másik fele zsír, 1 tojássárgája, só,
a tetejére: fél tojás, sajt és köménymag.

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, a sót elkeverjük a lisztben. Az egészet összedolgozzuk a tejföllel, a zsiradékkal és a tojássárgájával.  Jól bedagasztjuk, majd 20-25 percig kelesztjük.
Ezután kinyújtjuk, és harmadolva hajtogatjuk. Ezt 20 percenként háromszor megismételjük. Az utolsó pihentetés után kisodorjuk, tetejét késsel bevagdossuk, kiszaggatjuk.
Tepsibe sorakoztatjuk őket, még kb. 15 percet pihentetjük, majd megkenjük tojással. Tetejükre reszelt sajtot teszünk és köménymagot szórunk. Előmelegített sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük.





7 megjegyzés:

  1. Ezt a finomságot a férjem nagyon szeretné, persze én sem vetem meg. Nagyon guszta lett és biztos, hogy finom is.

    VálaszTörlés
  2. Mar masodjara jovok nezelodni, annyira kivanatosak! Legalabb a latvannyal lakjak jol... he he he. Nem baj mert itt a hetvege csak sutok valamit.

    VálaszTörlés
  3. Csodásak! És milyen szép rétegesek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták szép leveles lett!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Lívia, Juci, Vanilin és Éva, köszönöm szépen!
    Szép hétvégét Nektek, és jó főzőcskézést, sütögetést :-)

    VálaszTörlés
  6. Élek-halok a pogácsákért. Nagyon megkívántam. Csodásan réteges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, nálunk is kedvenc a pogácsa, legyen az bármilyen :-)

      Törlés