2013. december 30., hétfő

Bonbonok házilag - vérnarancsos, marcipános, mogyorós-csokoládé krémes és rumos-meggyes


Ezekkel a bonbonokkal szeretnék mindenkinek vidám Szilvesztert, és szerencsében, egészségben bővelkedő Új Esztendőt kívánni!

Boldog 2014-es évet mindenkinek!

Négyféle töltött bonbont és sztracsatellás fehércsokis változatokat készítettem. Kétféle szilikonos formában és kétféle régebbi bonbonos tálcában készültek. Ezek voltak életem első házi bonbonjai, ehhez képest meg voltam elégedve velük, és belőlük jó néhány kis csomagot is készítettem ajándékba.

A bonbonok közelről


A kettévágott bonbonok. 
Elöl a kettévágott szív vérnarancs ízesítésű marcipánkrémmel van töltve, tőle jobbra kandírozott narancsos-marcipános krém a töltelék. A bal oldali fehércsokis bonbon - tetején barna csokipöttyel - mogyorós-csokis krémmel töltött, a jobb oldali fehércsokis bonbon tölteléke rumos meggy és meggyzselé.


A kandírozott narancsos-marcipános bonbonok hozzávalói és készítésük menete:

Hozzávalók: tejcsoki és/vagy étcsoki, marcipánmassza, kevéske narancsszörp, kandírozott narancs vagy narancsbefőtt.

Elkészítése:
Az olvasztott csokival vékonyan kikentem a forma oldalát, és hagytam megszilárdulni. A marcipánt kicsit felhígítottam kevés szörppel, hogy krémesebb állagú legyen, és belekevertem az apró darabokra vágott narancsot. Ezzel a krémmel töltöttem meg a kis bonbonos formákat, majd tetejüket csokival lezártam. Csak akkor pattintottam ki belőle, amikor már jól lehűlt és megszilárdult.

A forma vékonyan kikenve csokival

Megtöltve a narancsos marcipános krémmel


A mogyorós-csokoládés töltelékű bonbonok hozzávalói és készítésük menete:

Hozzávalók: tejcsoki és fehércsoki a külső réteghez, kicsi fehér- és étcsoki pasztillák, ízlés szerint darált bokormogyoró, cukor és olvasztott csoki keveréke a töltelékhez.

Elkészítése:
Ezt egy régi bonbonos műanyag tálcába töltöttem. A mélyedések aljába - ami majd a bonbon teteje lett - egy-egy kis csokipasztillát tettem, majd körben kikentem az olvasztott csokival. Amikor kicsit megdermedt megtöltöttem a mogyorós csokis töltelékkel, és mindegyik tetejét tejcsokival zártam le. Kellő hűtés után ebből is könnyen kipattantak a bonbonok.



A vérnarancs ízesítésű marcipánkrémes szívek hozzávalói és készítésük menete:

Hozzávalók: tejcsoki vagy étcsoki, fehércsoki, marcipánmassza, vérnarancs aroma.

Elkészítése:
A formát ez esetben is vékonyan kikentem az olvasztott csokival, felét fehérrel, másik felét barna csokival. A marcipánmasszába pár csepp vérnarancs aromát kevertem, amitől szép színe is lett. Szintén narancsszörppel hígítottam, hogy krémes állagú legyen. Megtöltöttem a formákat, majd mindegyiket saját színű csokival lezártam, és hűtés után kipattintottam belőle a bonbonokat.

A hátsó két sor már megtöltve


A rumos meggyes bonbonok hozzávalói és készítésük menete:

Hozzávalók: étcsoki, fehércsoki, rumos meggybefőtt és leve, zselatin.

Elkészítése:
Ehhez szintén egy régi készen vásárolt desszert tálcáját használtam fel. A formákat vékonyan kikentem csokival és mindegyikbe egy szem meggyet tettem. Ehhez a mennyiséghez kb. 1,25 dl meggybefőtt levet elkevertem 2 kiskanál zselatinnal, felfőztem, majd hagytam langyosra kihűlni. Szerencsére még folyós maradt. Rátöltöttem a meggyekre, majd hűtőbe tettem. Mikor megdermedt a zselé, lezártam egy csokiréteggel. Jól lehűtöttem, majd kipattintottam belőle a bonbonokat.

A meggyszemek a csokival kikent formában

Megtöltve a zselével


A fehércsokis változatok, melyek a fenti képeken nem szerepelnek:

A sztracsatellás fehércsokis bonbonok, töltelék nélküliek

Hozzávalók: cukorkadrazsék az aljára, fehércsoki és ételfesték keveréke némelyek aljára, sztracsatellás fehér Boci csoki a "töltelékhez", és tejcsoki a lezáráshoz.

Elkészítése:
A formák alját megszórtam a cukorkákkal. Egy részükbe színezett fehércsokiból egy vékony réteget töltöttem. Ehhez kék és sárga festéket használtam, ezekből kerekedett ez az érdekes szín. Ezután megtöltöttem az olvasztott sztracsatellás csokival, majd lezártam a tejcsokival. Hűtőben hagytam teljesen megszilárdulni.

A forma alján cukorka drazsék és vékony, zöldre színezett fehércsoki réteg...

...amit sztracsatellás fehér Boci csokival töltöttem meg, tetejét
pedig tejcsokival zártam le

A szívformák aljába színes cukorkadrazsét szórtam, majd félig csokival
töltöttem meg, és mindegyikbe két szem aszalt áfonya is került.


Végezetül egy vidám versike újévre, és a kis bonbonos csomag, amilyeneket ajándékoztam még karácsonykor:

Fecske Csaba: Újévi köszöntő 

Itt van már az új esztendő 
Gazdag padlás, teli bendő 
Kövér malac, pulyka, lúd 
Hosszú kolbászt, kurta bút. 
A kamrában száz zsák búza 
Láb a csizmát el ne nyúzza 
Teli legyen a fazék 
 Jusson nekem maradék. 
Tojjék szaporán a tyúkjuk 
Hogy a rántottát megunjuk 
Sajtjuk legyen nagy, kerek 
Hízzanak az egerek. 





15 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy Katalin, hogy ennyiféle bonbont ilyen szépen elkészítettél!
    köszönet az ajándék bonboncsomagért és a szép újévi versért!
    Kívánok nektek is eredményes, sikeres, boldog 2014-es esztendőt!

    VálaszTörlés
  2. Ügyes vagy, nagyon-nagyon szépek lettek és nagyon finomak is lehetnek! :) Boldog Új Évet! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát te nagyon ügyes vagy Katalin, szívesen megkóstólnám a bonbonjaidat:) Boldog Új Évet kívánok:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Katalin!
    A bonbonok csodálatosak!
    Sikerekben bővelkedő, békés, boldog új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindnyájatok, nektek is boldog új évet!

    VálaszTörlés
  6. Jók a bonbonok kinézete, biztos finomak is, majd én is próbálkozok vele.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon Boldog Új Évet kívánok az egész családnak!
    A bombonok nagyon finomak,nem csak mutatósak.
    Katalin nagyon ügyes vagy! További jó sütést,főzést!
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági, örülök, hogy ízlett :-) Nektek is boldog új évet! Puszillak....

      Törlés
  8. Nagyon szépek lettek a bonbonok! Békés, boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csilla, nektek is boldog új évet!

      Törlés
  9. Elképesztően csodásak, ámultam-bámultam. Nagyon ügyes vagy Katalin.
    Békés, boldog új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon ügyes vagy! Ennyi féle, s egyik szebb, mint a másik! Én még nem bátorkodtam bonbont készíteni...
    Boldog új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szépek lettek a bonbonok, ügyes vagy! Boldog új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  12. Lívia, Gerdi, Éva nektek is köszönöm szépen, és boldog új évet!

    VálaszTörlés