2013. december 1., vasárnap

Zellersaláta



Gyerekkoromban otthon nem múlt el tél és disznóvágás úgy, hogy ne lett volna az asztalon ez a finom ecetes zeller. Kiváló savanyúság főleg sült húsokhoz, pörköltekhez, disznótoroshoz, stb....

Hozzávalók: zellergumó, ecet, só, cukor, víz.

Elkészítése:
Nagyon egyszerű. A zellert vékonyra felszeleteljük. Vizet forralunk, ízlés szerint sózzuk,  cukrozzuk és ecetet öntünk bele. Még forrón a zellerre öntjük, majd amikor kihűl, hűtőszekrénybe tesszük. 



12 megjegyzés:

  1. Most nagyon újat mutattál nekem, mi sosem készítettünk ilyen zellersalátát, finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor már megérte feltennem :-) Próbáld ki, finom :-)

      Törlés
  2. Én sem hallottam még erről a salátáról, de tetszik, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy én is tudok valami újat mutatni :-)

      Törlés
    2. Nalunk is mindig igy keszült, de a zellert puhara föztük es ha kihült egy kis olajat kevertünk hozza.

      Törlés
  3. Mennyi finomságot és szépséget készítettél, míg nem jártam erre! Az almás tiramisura le is csaptam:-) A zellersaláta pedig újdonság számomra, még nem láttam-ettem ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi, én nagyon szeretem a zellersalátát, főleg disznótoros ételekhez finom :-)
      Már hiányoltalak, örülök hogy újra itt vagy :-)

      Törlés
  4. A zellergunót almareszelővel, vagy darálóval le kell reszelni. Citromlevet önteni rá, hogy világos maradjon, rászórni az asztali sót, ráönteni a cukorot, arra a 10%-os ecetet, és többször megkeverve állni hagyni, mert levet ereszt, és így nem kell rá víz, csak ha télire eltesszük, de akkor citrom helyett inkább nagyon kevés citromsav és szalicil is kell bele és forró vízzel az üvegben lévő zellert felönteni. csavaros tetőt tenni rá. Rácz Margit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az újabb receptet, biztos úgy is finom, de mi maradunk a régi jól bevált családi receptnél.... :-)

      Törlés