Kétféle kókuszos szaloncukrot is készítettem a közelmúltban, tejszínest és babapiskótást - egyik finomabb volt mint a másik -, és már el is fogyott mindegyik, igaz próbaképpen nem is készítettem nagy mennyiségeket......
Mindkettőt az interneten találtam, és mindkettő némi változtatással készült az eredeti recepthez képest.
Mindkettőt az interneten találtam, és mindkettő némi változtatással készült az eredeti recepthez képest.
A tejszínes-kókuszos szaloncukrok
Nagyon finomak lettek, majdnem olyan az ízük, mint a Bounty szeletnek |
A szaloncukrok csomagolás nélkül, közelebbről |
Ezüstpapírba csomagolva nagyon ünnepélyesek voltak |
Hozzávalók a saját változatomhoz: 5 dkg kókuszreszelék, 4 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 1 csomag vaníliás cukor, 125 ml tejszín, esetleg 2 csapott kiskanál étkezési keményítő,
a bevonásához: 10 dkg tejcsokoládé, kevés vaj vagy étolaj.
a bevonásához: 10 dkg tejcsokoládé, kevés vaj vagy étolaj.
Elkészítése:
Nagyon egyszerű az elkészítése. A tejszínben elkevertem a cukrokat és a kókuszreszeléket, majd kis lángon sűrűre főztem. Mivel nem találtam elég sűrűnek - lehet hogy a tejszínem volt hígabb egy kicsit -, így egy kevés keményítővel sűrítettem. De úgy gondolom ez semmiképp nem árthat neki, csak az állaga lesz jobb tőle, és könnyebben formázhatóvá válik a massza.
Amikor langyosra kihűlt, szaloncukrokat formáztam belőle. Csupán 17 db lett belőle. Kb. 2 órára mélyhűtőbe tettem, majd a gőz fölött felolvasztott és pár csepp étolajjal elkevert csokiban megmártottam őket. Rácson hagytam megszáradni (de alufólián is ugyanúgy megszáradnak, és könnyen le is jönnek róla), majd selyempapírba és ezüst alufóliába csomagoltam.
Felhasználásig, illetve fogyasztásig célszerű hűtőben tárolni, így finom ropogós marad a csokiréteg rajta.
Felhasználásig, illetve fogyasztásig célszerű hűtőben tárolni, így finom ropogós marad a csokiréteg rajta.
A tejszínes szaloncukrok eredeti receptjét itt találtam.
A megformázott szaloncukrok |
Már csokoládéba mártva, száradásra várva |
A babapiskótás-kókuszos szaloncukrok
A babapiskótát húsklopfolóval apró morzsára törtem, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Ha nem akar összeállni adhatunk hozzá egy kis tejet vagy vizet, esetleg még rumot. Szaloncukrokat formáztam belőle, és ezt is mélyhűtőbe tettem, kb 1 órára, mert így hidegen könnyebben lehet a csokiba forgatni. A csokoládét szintén gőz fölött felolvasztottam, hozzákevertem kevés olajat, és megmártottam benne a szaloncukrokat. Rácson hagytam száradni, majd becsomagoltam őket. Ebből 35 db lett.
A babapiskótás szaloncukrok eredeti receptjét itt találtam.
A megformázott szaloncukrok |
Csokoládéval bevonva |
Mindkét változat nagyon finom lehet! Ügyes vagy hogy házilag készítesz szaloncukrot. :)
VálaszTörlésDe ügyes vagy, nagyon szépek lettek és a csomagolás is szuper! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm!
TörlésKatalin, gyönyörűek lettek a szaloncukrok! Az ezüstszínű csomagolást imádnám!:)
VálaszTörlésRégen, amikor még ilyenek voltak a szaloncukrok, mindig az ezüstpapírosat vettem:)
A csomagoláshoz gyűjtöttél szaloncukorpapírt? Vagy hogyan oldottad meg?
Köszi Roza! Az ezüstszínű normál alufólia, a fényes barnát és a selyempapírt tavalyi szaloncukrokról gyűjtöttem, egy évet várt, hogy újra fel legyen használva :-)
TörlésJajistenemmármegint valami, amit ki KELL próbálnom !! A házi Ferrero-ba annyira beleszerettem, hogy azt hittem másfélét már soha többet nem csinálok, hiszen az valami elmondhatatlanul finom. És akkor tessék, itt a kedvenc ízemmel, a kókusszal egy szaloncukor. Hát nem fogja megúszni - meg én se....
VálaszTörlésVálaszTörlés
Ezt valóban kár lenne kihagyni :-) De a Te Ferrerodat szívesen kipróbálnám :-)
TörlésA recept a mai post-ban olvasható !
TörlésMicsoda cukrok, és micsoda papírok. Szuper!
VálaszTörlésKatalin, valami mennyei finom szaloncukrokat készitettél, és a csomagolás papirok is gyönyönrüek! Igazán van sok türelmed és gondolom sok idő szakitás is, de egy évben egyszer megéri, és sok örömet hoz a családodnak. Ügyes vagy, gratulálok. A Karácsonyi háttér fotó is nagyon tetszik!
VálaszTörlésA kókuszos szaloncukor a kedvencem. Ellenállhatatlan! Erre is lecsapok:-)
VálaszTörlésSajnálom, hogy nem decemberben láttam meg! De sebaj! Elmentem a recepteket! A fotók is csodaszépek!
VálaszTörlés