2013. március 15., péntek

Kokárda kalács


Mindenkinek szép ünnepet kívánok!


Katinál láttam a március 15-re készített kokárda sütijét, és én is kedvet kaptam valamit alkotni. A márciusi télre való tekintettel nem mentünk sehova, így volt időm egész nap a konyhában lennem. Egyszerű kalácstésztát készítettem, citrommal és mandula aromával ízesítve, tetején citrommázzal.

Az egész rúd, még felszeletelés előtt

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5  dl tej, 2 kiskanál cukor a kelesztéshez, 1 tojás, 6 dkg margarin, kb. 5 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, piros és zöld ételfesték, kevés mandula aroma,
a tetejére: fél citrom leve, porcukor, kókuszreszelék.

Elkészítése:
A liszthez hozzáadtam a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot és a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, az olvasztott margarint és a tojást. Jól bedagasztottam, majd három felé osztottam. Az egyiket hagytam világosan, a másikhoz piros ételfestéket kevertem, a harmadikhoz zöldet, és egy kevés mandula aromát. Külön tálakban kb. fél órát kelesztettem.
Ezután mindegyiket külön kisodortam, majd egymásra tettem úgy, hogy alul volt a piros, aztán a világos, végül a zöld. Összetekertem, és sütőpapírral bélelt őzgerincformába tettem.
Ismét kelesztettem, majd előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöttem. Először közepes, majd kisebb lángon, és a vége felé fóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje.
A citromléhez annyi porcukrot adtam, hogy jó sűrű masszát kapjak, és a még forró, kisült kalácsra kanalaztam, majd megszórtam kókuszreszelékkel.
A máz hamar megszilárdult rajta, és már lehetett is szeletelni.

A három színű tészta, az első kelesztés után

Mindhármat külön kisodorjuk.....

...majd egymásra tesszük

Feltekerjük, és tepsibe vagy formába helyezzük



11 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett a sütid szép! Nektek is kellemes pihenést kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Katalin, ez nagyon finom lehet, és nagyon szép is, örvendek, hogy megihlettelek:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes, és milyen mutatós! :)

    VálaszTörlés
  4. Ellerine sağlık...Çok güzel.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes, nagyon jól néz ki. Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötlet! Már eltelt az ünnep, mire ideértem. Az időjárásnak köszönhetően még emlékezetes is lesz, de legalább pihentünk:-)

    VálaszTörlés
  7. Katalin, végre juttot alkalmam és időm hozzád benézni, és megemliteni hogy fel tettem a Husvét Menü Ajánlatot, csak sajnos olyan körülményes volt Évához kommentálni!

    Nagyon szép a Kokárda kalácsod, nálunk itt szivárvány süteménynek hivják, és két féle formában. Igazán ötletes, mutatós és méghozzá finom a kalácsod!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Elisabeth neked is! Már láttam a menüdet, nagyon jó :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép lett ez a süteményed is, eddig még nem ismertem...!

    VálaszTörlés
  10. Szilvi, köszönöm! Eddig még én sem ismertem :) Kati ötlete alapján most 15-én kreáltam, de nagyon finom lett a citromos mázzal, és gyorsan fogyott....

    VálaszTörlés