2013. március 2., szombat

Aszalt szilvás-kakaós kifli



Az egyik kifli kettévágva

A jól bevált kakaós csiga receptem alapján készítettem, s hogy kicsit változatosabb legyen, kifliket formáztam a tésztából, és mindegyikbe egy szem aszalt szilvát tettem, ami nagyon jó választás volt.

Hozzávalók 24 db kifli tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 7-8 dkg margarin, kb. 1 dl tej és 3 evőkanál cukor,
a töltelékhez: olvasztott margarin, ízlés szerint cukor, kakaó és fahéj, kiflinként 1 vagy 2 szem aszalt szilva,
a lekenéshez: tojás.

Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot és a tojás. Annyi langyos tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk, megkenjük a margarinnal, háromfelé hajtogatjuk, és így kelesztjük a duplájára. Ha megkelt, három felé vágjuk, mindegyik darabot külön-külön kisodorjuk, kb. 25-26 cm átmérőjűre, az alábbi kép szerint. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukrozott fahéjas kakaóval.
Átlósan 8 felé vágjuk, és mindegyik háromszögre egy vagy két szem aszalt szilvát teszünk. Feltekerjük kifli formájúra, tepsibe tesszük, és megkenjük tojással.
Rövid ideig még a tepsiben is kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kisültek, porcukorral meghintjük.

A kisodort tészta megtöltése

A kiflik a tepsiben, sütés előtt.....

...készre sütve.....

...és a tálon megporcukrozva



6 megjegyzés:

  1. Ó, de nagyon guszták! Annyi van neked 1-2 db elvehetek imádom az aszalt szilvát nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Szép kifliket sütöttél, biztos nagyon finom aszalt szilvával!

    VálaszTörlés
  3. Aszalt szilvával töltve is nagyon fincsi lehet, igen guszták! :)

    VálaszTörlés
  4. De jó ötlet így a kettő együtt, nagyon tetszik. A kettétört képen látszik milyen jó puha, foszlós kifliket sütöttél... :P

    VálaszTörlés