2012. november 7., szerda

Tiramisu - ma lett 2 éves a blogom



Éppen ma két éve - akkor vasárnap volt -, hogy Férjem segítségével elkezdtem a blogírást. Azóta is sokat segít, ha valami elromlik a blogomon, vagy ha valami különleges változtatást szeretnék. 
Az elmúlt két év alatt sok kedves blogtársat ismertem meg, sok új receptet láthattam, olvashattam oldalaikon, sok új ismeretre tettem szert. Időközben már öt blog boldog tulajdonosa vagyok, nagyon szeretem a blogírást, és a vele járó fényképezést. Blogjaim háttereként is már egy jó idő óta csak a saját felvételeimet használom, amiket időközönként cserélek. Remélem még sok-sok mindent tudok megfőzni és megsütni, és ezeket másokkal is megosztani.....
Az első képen látható szeletek is nagyjából a blogommal egyidősek, valahogy elmaradt akkor a feltöltésük, és most jutott csak eszembe, hogy vannak régi felvételeim róla. Az utolsó két kép viszont friss, most néhány hete fotóztam, mikor ismét tiramisut készítettem.

Hozzávalók: kb. 24 db babapiskóta, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 15 dkg porcukor (ízlés szerint változhat), 1 csomag vaníliás cukor, kb 2 dl tej és fél dl kávélikőr (De e két utóbbi csak hozzávetőleges mennyiség, nem szoktam mérni, kisebb adagokban kétszer-háromszor szoktam keverni, amennyi szükséges. Ízlés szerint erősebb kávés ízesítéssel is készíthető.), 
a tetejére: keserű kakaópor.

Elkészítése:
A sárgájákat a cukrokkal habosra kevertem, hozzáadtam a mascarponét, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot. A tejben elkevertem a likőrt, és egy-egy pillanatra belemártottam a babapiskóták mindkét oldalát. Egy négyszögletes tál aljára fektettem egy sort belőlük, aztán rásimítottam a krém felét, erre jött a második sor piskóta, majd ismét a krém.
Tetejét egy szűrő segítségével vastagon meghintettem a kakaóval. Kb. két óra hűtés kell neki, hogy az ízek összeérjenek. Szeletekre vágva tálaltam.

A kikevert sárgája és a mascarpone belekeverése

A felvert fehérje habjának hozzáadása

Az összeállítása

Az elkészült tiramisu, megszórva kakaóval



13 megjegyzés:

  1. Akkor boldog blogszülinapot Druszám, még sok - sok finom receptet:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a blogodat,kedves Katalin!Még sok-sok ilyen nagyszerű receptet,és boldog 2 évest kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Boldog blogszülinapot és jó étvágyat a finom édességhez!

    VálaszTörlés
  4. Boldog blogszülinapot kívánok és még további sok sikert ! A sütid nagyon guszta !

    VálaszTörlés
  5. Boldog blogszülinapot kívánok:) Nekem a fiaim segítenek, ha valamit nem tudok:) A tiramisut meg imádom, minden formában:)

    VálaszTörlés
  6. Még sok boldog blogszülinapot kívánok!
    Akkor majdnem egyidősek a blogjaink, enyém a hónap végén lesz 2 éves:-)

    VálaszTörlés
  7. Mindenkinek köszönöm a szép sorokat...

    VálaszTörlés
  8. Boldog-boldog blogszülinapot, és kívánom, hogy továbbra is ilyen örömmel és szeretettel írd mindegyik blogodat! :) A tiramisud szuper jól néz ki, nálunk is nemrég volt, de azért nagyon elfogadnék egy szeletkét! :)

    VálaszTörlés
  9. Köszi Hankka, a tiéd szebb volt :)

    VálaszTörlés
  10. Még nagyon sokszor ennyi BOLDOG BLOGSZÜLINAPOT kívánok!!! A tortád nagyon szuperül néz ki!!!

    VálaszTörlés
  11. Boldog Blog Évfordulót kivánok, ahogy mi használjuk, nálatok meg Születésnap?...milyen érdekes!
    Nekem Juniusban volt a második évforduló a blogomnak, vagyis a szülinapja!

    A Tiramisu nagyon guszta, és finom...nembeszélve hogy különleges. Én még nem láttam igy hogy tejbe mártogatva a baba piskótát, én mindig presszó kávéban szoktam bele mártogatni, de ki fogom próbálni a te készitésedre legközelebb!

    VálaszTörlés
  12. Marika, köszönöm.
    Elisabeth köszi, ezt is és a többi szép megjegyzésedet is. Azért mártogatom kávélikőrös tejbe a babapiskótákat, mert akkor nem érződik annyira a kávé íze, mivel én a kávét nagyon-nagyon, de nagyon nem szeretem, és most még finoman fogalmaztam :))

    VálaszTörlés
  13. Mindenekelőtt boldog blogszülinapot kívánok Neked, és további kellemes blogírást, jó sütést-főzést! :)

    A tiramisu nagyon-nagyon guszta... hmmm... :P

    VálaszTörlés