A szilvás gombócok
![]() |
A gombócok porcukor nélkül.... |
![]() |
...közelebbről.... |
![]() |
....és megszórva a cukorral |
![]() |
Az összes gombóc egy tálon... |
![]() |
...és az egyik kettévágva |
A nudlik, szilva-raguval és porcukorral
Tojás nélküli nudlit már régebben is készítettem, de szilvás gombócot így még nem. Most pár nap különbséggel készítettem a kettőt, ezért mivel a tésztájuk is hasonló, egy "lapra" kerültek. 😊
Mostanában rétes lisztet is teszek bele, így könnyebb lesz a tésztája, és még olcsóbb is....
Hozzávalók a tésztához, 11 db gombóchoz: 3 db kb. 25 dkg, jó puhára főtt, áttört krumpli, 3 dkg margarin, 4 dkg rétesliszt, 8 dkg finom liszt (vagy akar fele-fele a 12 dg-nak), 1 evőkanál cukor,
a töltelékéhez: kisebb méretű kimagozott szilvák, cukor, fahéj,
a kifőzésénél: két nagyobb csipet só, kevéske olaj,
a morzsához: zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál cukor és 1 púpozott kiskanál fahéj, vaj, margarin, vagy olaj. (A zsemlemorzsát nem szoktam mérni, csak úgy találomra, mi szeretjük sok morzsával, de ezt mindenki maga dönti el.)
A nudlinál is ugyanilyen a tészta. Annyi különbséggel, hogy a krumpli 30-35 dkg volt, és így természetesen a többi hozzávalóból is kicsit többet tettem bele. Annyi lett, amennyi a tálcán látszik.
Elkészítésük:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Se a gombócokhoz, se a nudlikhoz nem sodortam ki, csak lecsíptem egy-egy darabkát a tésztából.
A gombócokhoz a lecsípett tésztát a kezembe vettem, közepébe tettem egy szem szilvát, belsejébe kanalaztam cukrot és fahéjat, majd gombócot formáztam belőle, úgy hogy a szilva ne látszón ki.
A nudliknál is hasonlóan kezdtem. A lecsípett tésztából kis golyókat formáztam, amiket kézzel 4-5 cm hosszúra megnyújtottam, majd a két végét elkeskenyítettem.
Mindkettőt hasonlóan bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőztem, amibe pár csepp olajat is öntöttem.
Közben elkészítettem a morzsát. Margarinon cukor hozzáadásával megpirítottam a zsemlemorzsát, végül elkevertem benne az őrölt fahéjat.
A kifőtt gombócokat és nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
A kifőtt gombócokat és nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
Tálalásnál mindkettőt megszórhatjuk porcukorral, vagy fahéjas porcukorral, úgy sokkal finomabbak.
A nudlik mellé szilva kompótot is főztem, vagy inkább friss lekvárt, de nevezhetném a kettő átmenetének is, mindenesetre egy finom, enyhén cukros, fahéjas gyümölcs-ragu lett belőle 😋.
![]() |
A megformázott szilvás gombócok.... |
![]() |
....és főzésük közben |
![]() |
A megformázott nudlik, ennyi lett összesen..... |
![]() |
...és főzésük közben |
Jaj, ha megehetnék most kettő gombócot.....
VálaszTörlésNagyon szépek! 👍
Köszönöm szépen Ági, szívesen megkínálnálak vele, de már elfogyott! 😉
VálaszTörlésGyönyörűen tálaltad, jó nagyokat nyelek miközben a fotókat nézem. Imádom mindkettőt!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, mi is szeretjük mindkettőt. Gondoltam ki is használom mindkét finomságnál a szilvát, ameddig még érik 😋.
TörlésSzépek és nyilván finomak is. Nem tudom, mikor ettem utoljára szilvás gombócot...Egy személyre meg nem is túl gazdaságos...bár hát lehetne ennek is egy részét lefagyasztani...Azt hiszem erre hamarosan sor fog kerülni.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, finomak voltak. Egy személyre valóban nehéz szilvás gombócot főzni, mert akkor ehetnéd egy hétig. Én is szoktam lefagyasztani, félig kész állapotban. Mikor készek vagyok vele annyira, hogy már megformáltam a gombócokat, de még kifőzésük előtt, akkor szoktam betenni a fagyasztóba. Próbáld ki.
TörlésNagyon guszta , bár én is nem olyan régen készítettem de akár most is elfogadnék egy pár gombócot és nudlit mert nagyon szeretem😊
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én is szívesen ennék most is belőle 😊. Igen, emlékszem a tied, biztos nagyon finom volt az is.
Törlés