2025. szeptember 24., szerda

"Kovászos" uborka télire - liszttel! 😊


Most ilyen szép a 2 és fél héttel ezelőtt eltett uborkám


Ezt a receptet Apukámtól kaptam, ő pedig szintén úgy kapta, egy ismerősétől, otthon Mözsön. Annyira hihetetlen volt számomra első hallásra, és persze különleges is, hogy gyorsan nekiláttam kipróbálni. 
 
Hogy milyen lesz a végeredmény egy-két vagy három hónap múlva, vagy esetleg még később, nem tudom. Remélem sikerülni fog! Állítólag nagyon finom, ropogós marad.
Mindenesetre az első napok zavarossága után már szépen letisztult, úgyhogy jónak látszik. 
 
Már 2 és fél hete tettem be az uborkákat az üvegbe, másnapra mindjárt zavaros lett, aztán kb. egy hét után kezdett tisztulni, és tegnapelőttre már ilyen szép lett, mint ahogy az első és az utolsó kép mutatja...

Hozzávalók: uborka, liszt, kapor, só, csapvíz, szalicil.

Elkészítése:
Az üveg aljára tettem a friss kaprot, rá csak egy csapott evőkanál lisztet szórtam. Nekem ebbe az üvegbe csak 4 db uborka fér, de egy nagyobb üvegbe 7-8 vagy 9 uborkához egy púpozott liszt kell.
Utána beleállítottam az uborkákat, amiket egyszer hosszában bevagdaltam, de ez nem szükséges.
Felöntöttem sós vízzel: 1 liter csapvízhez egy evőkanál só - majd teleöntöttem vele az üveget. Én a biztonság kedvéért előtte felforraltam a vizet, majd hagytam kihűlni.
Az üveget lefedtem frissentartó fóliával, rászórtam a szalicilt, tetejére még egy fóliát tettem, majd  lezártam a fémkupakkal, és utána már beállítottam a sötét kamrába. 
Eredetileg nátrium-benzoáttal elkészítve szólt a recept, de mivel én nem szeretem és nem is használom, ezért szalicilt tettem rá.
 
Ha nem ismeritek még, próbáljátok ki, egy próbát mindenképpen megér..... De ha valaki ismeri, és már tett is el így uborkát, írja meg, kíváncsi lennék rá 😄....


Az üveg alján a kapor....

....és rajta a liszt

Az öveg tetején a fólia, rajta a szalicil

Már a fémkupakkal is lezárva

Másnapra ilyen zavaros lett

Egy hét múlva kezdett tisztulni

Ezt a képet ugyanakkor készítettem, mint a felette lévőt, csak mellé tettem egy normál kovászos uborkát, ami friss fogyasztásra készült

Ez a fotó pedig 2 és fél hét után készült, most ilyen..... 
Az üveg jobb oldalán látszó növény nem az üvegben van, csak az erkélyen egy
 cserepes krizantém levei tükröződnek rajta 😂




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése