2025. július 1., kedd

Hekkfilé rudacskák sajtos bundában, kapros sajtmártással





Halakhoz legtöbbször csak salátafélét szoktam készíteni, de most volt a hűtőben maradék kukoricás rizs, amihez ki kellett találnom valami finomat 😋. Így esett a választásom halra, ami mindig van a mélyhűtőben. 
Mostanában nagyon megszerettük a hekkfilét, szép fehér a húsa, nincs benne szálka, és még ízletes is. Volt kapor is itthon, így adott volt hogy azt is felhasználom majd hozzá....

Hozzávalók a halrudacskákhoz: 25-30 dkg hekkfilé, só, citromlé, őrölt bors, liszt, tojás, kb. 5 dkg reszelt trappista, zsemlemorzsa, 
a sajtmártáshoz: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, kb. 1 dl tej, vagy főző tejszín, 5 dkg reszelt trappista, só, őrölt színes bors, egy kisebb csokor kapor, ízlés szerint pár csepp citromlé,
tálaláskor: citromkarikák..

Elkészítése:
A halat hagytam kiolvadni, majd feldaraboltam. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam citromlével. Hagytam kb. 15 percig állni, majd bepaníroztam. Hasonlóan, mint hagyományosan a liszt - tojás - prézlibe, csak most reszelt sajtot kevertem a tojásba, és így paníroztam.
 
A sajtmártáshoz a vajban megpirítottam a lisztet, felengedtem a tejjel, simára kevertem, beleszórtam a sajtot, és fűszereztem sóval, színes borssal. Pár percig főztem, kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön és elmenjen a liszt íze. (ha szükséges, tejjel vagy tejszínnel hígítsunk rajta)
A végén hozzákevertem a kaprot, és ízlés szerint pár csepp citromlével ízesítettem még.

Tálalásnál a kukoricás rizzsel, citromkarikával és pár szelet uborkával, paprikával és erős paprikával kínáltam. Finom, könnyű ebéd lett belőle!





2 megjegyzés: