Az elmúlt napokat - 11 szép napot - Mözsön, Édesapámnál töltöttem, töltöttük, ami sok pihenéssel, beszélgetéssel, bográcsos-zenés összejövetelen való részt vevésessel, régi barátnőm meglátogatásával, befőzéssel, sütizéssel, ház körüli, valamint kerti munkákkal telt. Úgyhogy nagyon jól éreztem magam, és gyorsan teltek a napok!
Kánikulában mentem, és kánikulában jöttünk vissza 🌞, közben pár napra lehűlt a levegő és esett is, ami nagyon kellett már, de a 7-e délutáni orkánerejű
szél nem hiányzott. Szerencsére kárt nem tett, de nagyon tépte a fákat!
A mözsi Nyugdíjas Klub egy finom bográcsos ebéddel egybekötött vidám műsoros napot tartott 5-én, ahova én is elkísértem Édesapámat. Az ott készült képekből is válogattam ide néhányat.
Aztán egy finom pikáns paprika-paradicsom krémet is főztünk, amiből már most is ettünk, de a nagy része marad télre és a szűkösebb napokra. Felhasználható ételek ízesítésére, de vajas kenyérre, kacsazsíros kenyérre is kiváló. Ez látható itt alább.
De készült egy finom kekszes, sütés nélküli süti is - saját elgondolásból -, ami majd a következő bejegyzésben lesz látható.....
A felvételek 2025. július 4-11. között készültek.
A paprika-paradicsom krém
Hozzávalók: kb. 1 kg paradicsom és 1,5 kg paprika (ennek nagy része piros húsú, és egy része lehet erős is), 2 nagyobb hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, őrölt fűszerek: bors, koriander, és mustármag, zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó, zellerlevek, babérlevelek ízlés szerint,
a tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A paprikát feldaraboltuk, a paradicsomot forró vízbe mártottuk, így könnyen le tudtuk húzni a héját. Főleg kicsi paradicsomok voltak, még a fagyasztóból, tavalyi termés volt. Szintén a kertből, mint a paprika egy része is, és a zöldfűszerek is.
A hagymát is feldaraboltuk, sóztuk, majd csak annyi olajon, amennyi szükség volt, dinszteltük a hagymát. Hozzáadtuk a paprikát, a paradicsomot és feldarabolt fokhagymát.
Ízlés szerint sóztuk még, hozzáadtuk az őrölt fűszerek, és kb. 15 perc főzés után az apróra vágott zöldfűszereket is. Mikor minden megpuhult levettük a tűzről.
Amikor kicsit hűlt, a babérleveleket kivettük belőle, és botmixerrel pépesítettük, majd újra felforraltuk.
Ezután forrón kisebb üvegekbe töltöttük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtunk, lezártuk és száraz dunsztban hagytuk teljesen kihűlni.
 |
Főzés közben
|
Édesapám nyári virágos kertje - június 4-11. között
 |
A kis medence a tavirózsákkal....
|
 |
Sokan jönnek inni, darazsak, gerlék, örvös galambok....
|
 |
...és .rigók is - napfürdőzni
|
 |
Most sajnos kevés kaktusz virágzott...
|
 |
A sásliliomok is már majdnem levirágoznak....
|
 |
Apukám az üvegház előtt....
|
 |
.....és én is
|
 |
Férjem hűsöl 😊
|
 |
Balra a hibiszkusz bokor....
|
 |
....és közelebbről....
|
 |
A zafírvirág is kivirágzott....
|
 |
Léggömbvirág |
 |
A gránátalmafa....
|
 |
....és virágja közelebbről
|
 |
De már szép nagy almák is vannak rajta....
|
A Nyugdíjas Klub műsoros napja - július 5-én
 |
Hosszan a sátor - a vendégekkel és a mözsi nyugdíjasokkal
|
 |
Apukám hűsöl, ezen a napon nagyon meleg volt, 35 fok. Még várjuk az ebédet.....
|
 |
Két ilyen kondérban főtt a finom pörkölt
|
 |
A Györkönyi Pincehegyi Cimborák nagyon jól énekeltek: sváb- és katona dalokat, indulókat
|
 |
Szegediné Erzsi - aki a Mözsi Német Nemzetiségi Kórusnak is tagja - sárközi dalokat énekelt
|
 |
A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus énekel
|
 |
A Mözsi Senior Örömtánc csapata táncol
|
Egy finomsággal kezdtem, és azzal is fejezem be
a képek sorát.....
 |
A nyugdíjas ebéden olyan sokat kaptuk, hogy még haza is vittünk a pörköltből. Másnap aztán főztem mellé apró, a kertben termett kicsi újkrumplikból, és az uborkából salátát.
|
Ezek a napok egy igazi aktív pihenéssel teltek . Csodás virágai vannak Apukádnak aki évek óta semmit nem változott kívánok további jó egészséget az aktív kerti munkájához ! Csábítóan néz ki ez a tányér finomság itt előttem!
VálaszTörlés