2025. július 16., szerda

Paprika-paradicsom krém és nyaralás Mözsön




Az elmúlt napokat - 11 szép napot - Mözsön, Édesapámnál töltöttem, töltöttük, ami sok pihenéssel, beszélgetéssel, bográcsos-zenés összejövetelen való részt vevésessel, régi barátnőm meglátogatásával, befőzéssel, sütizéssel, ház körüli, valamint kerti munkákkal telt. Úgyhogy nagyon jól éreztem magam, és gyorsan teltek a napok!

Kánikulában mentem, és kánikulában jöttünk vissza 🌞, közben pár napra lehűlt a levegő és esett is, ami nagyon kellett már, de a 7-e délutáni orkánerejű szél nem hiányzott. Szerencsére kárt nem tett, de nagyon tépte a fákat!

A mözsi Nyugdíjas Klub egy finom bográcsos ebéddel egybekötött vidám műsoros napot tartott 5-én, ahova én is elkísértem Édesapámat. Az ott készült képekből is válogattam ide néhányat. 

Aztán egy finom pikáns paprika-paradicsom krémet is főztünk, amiből már most is ettünk, de a nagy része marad télre és a szűkösebb napokra. Felhasználható ételek ízesítésére, de vajas kenyérre, kacsazsíros kenyérre is kiváló. Ez látható itt alább. 
De készült egy finom kekszes, sütés nélküli süti is - saját elgondolásból -, ami majd a következő bejegyzésben lesz látható.....

A felvételek 2025. július 4-11. között készültek.


A paprika-paradicsom krém





Hozzávalók: kb. 1 kg paradicsom és 1,5 kg paprika (ennek nagy része piros húsú, és egy része lehet erős is), 2 nagyobb hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, kevés olaj, só, őrölt fűszerek: bors, koriander, és mustármag, zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó,  zellerlevek, babérlevelek ízlés szerint, 
a tetejére: késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A paprikát feldaraboltuk, a paradicsomot forró vízbe mártottuk, így könnyen le tudtuk húzni a héját. Főleg kicsi paradicsomok voltak, még a fagyasztóból, tavalyi termés volt. Szintén a kertből, mint a paprika egy része is, és a zöldfűszerek is.
A hagymát is feldaraboltuk, sóztuk, majd csak annyi olajon, amennyi szükség volt, dinszteltük a hagymát. Hozzáadtuk a paprikát, a paradicsomot és feldarabolt fokhagymát. 
Ízlés szerint  sóztuk még, hozzáadtuk az őrölt fűszerek, és kb. 15 perc főzés után az apróra vágott zöldfűszereket is. Mikor minden megpuhult levettük a tűzről.
Amikor kicsit hűlt, a babérleveleket kivettük belőle, és botmixerrel pépesítettük, majd újra felforraltuk.
Ezután forrón kisebb üvegekbe töltöttük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórtunk, lezártuk és száraz dunsztban hagytuk teljesen kihűlni.
 

Főzés közben



Édesapám nyári virágos kertje - június 4-11. között

 
A kis medence a tavirózsákkal....





Sokan jönnek inni, darazsak, gerlék, örvös galambok....

...és .rigók is - napfürdőzni

Most sajnos kevés kaktusz virágzott...




A sásliliomok is már majdnem levirágoznak....






Apukám az üvegház előtt....

.....és én is

Férjem hűsöl 😊

Balra a hibiszkusz bokor....

....és közelebbről....


A zafírvirág is kivirágzott....


Léggömbvirág

A gránátalmafa....

....és virágja közelebbről

De már szép nagy almák is vannak rajta....




A Nyugdíjas Klub műsoros napja  - július 5-én

Hosszan a sátor - a vendégekkel és a mözsi nyugdíjasokkal

Apukám hűsöl, ezen a napon nagyon meleg volt, 35 fok. Még várjuk az ebédet.....

Két ilyen kondérban főtt a finom pörkölt

A Györkönyi Pincehegyi Cimborák nagyon jól énekeltek: sváb- és katona dalokat, indulókat

Szegediné Erzsi - aki a Mözsi Német Nemzetiségi Kórusnak is tagja - sárközi dalokat énekelt

A Mözsi Német Nemzetiségi Kórus énekel

A Mözsi Senior Örömtánc csapata táncol



Egy finomsággal kezdtem, és azzal is fejezem be a képek sorát.....

A nyugdíjas ebéden olyan sokat kaptuk, hogy még haza is vittünk a pörköltből. Másnap aztán főztem mellé apró, a kertben termett kicsi újkrumplikból, és az uborkából salátát.




1 megjegyzés:

  1. Ezek a napok egy igazi aktív pihenéssel teltek . Csodás virágai vannak Apukádnak aki évek óta semmit nem változott kívánok további jó egészséget az aktív kerti munkájához ! Csábítóan néz ki ez a tányér finomság itt előttem!

    VálaszTörlés