2024. május 2., csütörtök

Nádasdi mákos pogácsa









Senki ne lepődjön meg ezen az elnevezésen, nem én neveztem el, így szerepelt az Ízőrzők Nádasdi epizódjában. Az enyém egyáltalán nem hasonlít pogácsára, de szerintem az eredi kép se sem. Inkább kalács, vagy kelt rétes ugrana be első gondolatra.
De hát ez a neve... viszont nagyon-nagyon jó volt, könnyű lágy a tésztája, és finom a tölteléke, amibe én még meggybefőttet is tettem. És csak egy fél adagot sütöttem.
Hamar fogyott, de tettem a fagyasztóba is belőle, próbaképpen. Nagyon jól tűri a mélyhűtést, hasonlóan a bejglihez. De már azt is megettük 😋.

Hozzávalók nálam 3 rúdhoz, a tésztájához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 1,5 dl tejföl, 1 egész tojás és  egynek a kétharmad-háromnegyed része, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, fél zacskó száraz élesztő (most csak ez volt itthon), + 1 kiskanál sütőpor (nem szoktam bízni a porélesztőben), 0,5 dl tej, 
a töltelékjéhez: 20 dkg mák, 10 dkg porcukor, (nekem kicsit sok volt, nem tettem bele mindet), 1 kis üveg meggybefőtt, kevés olaj,
a teteje lekenéséhez: a maradék tojás, 
tálaláskor: porcukor.

Elkészítése:
A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a puha margarint, csipet sót, 2 evőkanál cukrot, a tojást, a tejfölt, a megkelt élesztős tejet és a sütőport. Géppel lágy tésztát dagasztottam belőle.
Lisztezett deszkán átgyúrtam, és három cipót formáztam belőle, majd letakarva pihentettem, kelesztettem, kb. fél órát.
Közben elkészítettem a tölteléket. A mákot ledaráltam, a cukorral összekevertem, és a meggybefőttet leszűrtem. 
A bucikat kisodortam vékonyra, olajjal átkentem, és megszórtam a cukros mákkal, a meggyel és egy kevés meggylével is. Feltekertem mint egy kalácsot, és sodrófával kicsit vékonyabbra formáztam. 
Tepsibe tettem, megszurkáltam villával, felvert tojással átkentem, és előmelegített sütőben szép színesre sütöttem.
Tálalásnál ferdén szeletekre vágtam, és megszórtam porcukorral.


A három kis cipó

Az egyik kisodorva, megkenve olajjal

Megszórva, mákkal és meggyel

Már a tepsiben a három rúd

Megsütve



11 megjegyzés:

  1. Meglepődtem a néven én is, de ha így nevezik, akkor nincs mit tenni. Nagyon guszta lett, és az összetevőket látva nagyon finom is lehetett. Miért kell bele vajon sütőpor is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nagyon finom volt a könnyű, puha tésztájával. A sütőport saját ötletből tettem bele, mert a szárított élesztőt nem nagyon szeretem, nekem sosem kel meg annyira, mint a friss. Gondoltam, kicsit rásegítek a sütőporral😊.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom, ezt már régebben én is elkészítettem. Furcsa az elnevezése de lehet hogy ez helyi szokásból maradt meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, biztos helyi elnevezés 😊. Megkerestem a tiédet, nálad is jól nézett ki!

      Törlés
  3. Ez az én agyamban mákos bejgliként van feljegyezve, és ilyent, meg diósat mi régen csak karácsonykor sütöttünk...Nem is emlékszem, hogy én utoljára mikor készítettem - pedig finom...Csak hát egy személyre nem gazadaságos sok sütemény....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ránézésre valóban hasonlít a bejglihez, de a tésztája sokkal lágyabb, könnyedebb. Ahogy írtam is az elején, inkább kelt rétesre hasonlít.
      De nyugodtan megsüthetsz egy ekkora adagot, és amint kihűlt, már kívánt méretűre feldarabolva elteheted a mélyhűtőbe, mert ezt is jól lehet fagyasztani. És amikor akarsz enni, csak egy darabot kiveszel, szobahőmérsékleten kienged, és olyan, mintha akkor sütötted volna meg. Próbáld ki!

      Törlés
    2. Nem rossz ötlet, de eszembe nem jutott, hogy esetleg fagyasztani is lehetne....

      Törlés
    3. Próbáld ki nyugodtan, mert a kelt tésztákat, bejgli és kalácsféléket jól lehet fagyasztani. A bejglit karácsonykor mi mindig egy héttel előbb szoktuk megsütni, és utána ahogy kihűl mindjárt megy a mélyhűtőbe. Így mindig frisset tudunk enni. Volt egyszer hogy majdnem egy évig volt bent, mert "elbújt", és nem vettük észre 😊. De teljesen jó volt még.

      Törlés
  4. Bármi legyen is a neve, nagyon guszta és finom lehetett. Én is láttam ezt a részt, és elcsodálkoztam a pogácsa elnevezésen. A mák és a meggy nagyon finom páros.... A bejglit én is mindig lefagyasztom, nemrégen fogyott el az utolsó pár szelet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Ezek szerint te is szereted az Ízőrzőket nézni...
      Jó ez a fagyasztással való tartósítás, a mi bejglink sajnos már február elején elfogyott 😊.

      Törlés
  5. Tényleg inkább egy bejglire hasonlít, nagyon guszta ! Nálunk egy fél adag még biztos melegében el is fogyna. Mákos, diós sütik verhetetlenek.

    VálaszTörlés