2023. augusztus 9., szerda

Szilvás-pudingos párna


A hat darab, amennyi készült...

...és ugyanazok megszórva porcukorral






Volt még a mélyhűtőben egy 40 dkg-os Frecso leveles tésztának a fele, amit el szerettem volna már használni. Ezt a fajtát sajnos nem kapni már, pedig szerettem, mert nagyon finom volt, és praktikus, mert két 20 dkg-os külön álló darabból állt.
 
Ezzel a hajtogatási módszerrel sütöttem már máskor is, csak akkor más gyümölccsel. Most itt a szilvaszezon, ami megsütve nagyon finom tud lenni, főleg ha egy kis fahéjjal meg is szórjuk.

Nagyon finom, ezért érdemes ennél többet sütni belőle, mert ezt a pár darabot 5 perc alatt el tudtuk pusztítani 😀.

Hozzávalók a fentiekhez: 20 dkg fagyasztott leveles tészta, készre főzött vaníliás puding, pár szem szilva, kristálycukor, fahéj,
a teteje megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten hagytam kiolvadni, aztán vékonyra kisodortam, úgy hogy 6 db kb. 10x10 cm-es négyzetet kapjak.
A négyzeteket átlósan kettéhajtottam, majd a képek szerint bevagdostam az oldalszegélyt, kb, 1,5 cm szélesen. Ezután széthajtottam négyzet alakúra, a felső oldalszegélyt lehajtottam, az alsót pedig fel.
Közepüket megtöltöttem készre főzött vanília pudinggal, a pudingra rátettem a fahéjas cukorba mártott szilvaszeleteket, és megkentem felvert tojással. Tetejüket megszórtam még kristálycukorral, hogy sütéskor karamellizálódjon.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem. Tálaláskor meghinthetjük még porcukorral.


A tésztát átlósan kettéhajtjuk, majd a szélén bevagdossuk

Ezután széthajtjuk négyzet alakúra, majd a felső oldalszegélyt lehajtjuk....

...az alsót pedig fel, és már kész a hajtogatás

Közepét megtöltjük a készre főzött vanília pudinggal

A pudingra rátesszük a fahéjas cukorba mártott szilvaszeleteket,
megkenjük felvert tojással


Tetejére szórhatunk még kristálycukrot, ami sütéskor karamellizálódhat



16 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat sütöttél Katikám, szinte érzem a finom, fahéjas szilva illatát. Váljék egészségetekre! Én őszibarackkal sütöttem a napokban leveles tésztát....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, finom volt, csak kevés 😀. A Te őszibarackosod is nagyon finom, különleges lehetett. Jó találmány ez a leveles tészta, számtalan variációja van az elkészítésének.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett! Ezt a hajtogatást eddig még nem próbáltam de tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt. próbáld ki egyszer ezt a hajtogatást, egyszerű, csak leírni volt nehezebb! 😀

      Törlés
  3. Nekem is rá kéne szoknom ilyen kis adagokra! :D Mutatós is, finom is, biztos vagyok benne. Már rég sütöttem leveles tésztával, pedig szeretem használni. A szilvás sütik meg fenségesek tudnak lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, nagyon finom volt, csak nem sok! Ez a kis adag még nekünk is kevés volt, annyira ízlett 😀.

      Törlés
  4. Nagyon helyesek. Ani

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kis helyesek lettek, szuper ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, nekem is tetszett ez a hajtogatási módszer 😊.

      Törlés
  6. Látom, te se besztercei szilvával dolgoztál. Fogalmam nincs, hová tűnt ez a régi jó magyar fajta, lekvárt is ebből lehetett főzni. Hiába keresem hetek óta a pécsi piacon... persze süteményhez a másik is jó, de lekvárnak nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Besztercei szilvát szinte már nem is látni a piacokon, sajnos, csak ezeket a nagyokat. Ezek is félig zöldek, mikor a pultokra kerülnek, és az ízük sem olyan, mint a régi fajtáké volt...

      Törlés
  7. A szilvalekvár minden mennyiségben jöhet. Mi is nagyon szeretjük. Csodás a hajtogatásod, és nagyon helyesek a kis pogácsák is

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik ez a hajtogatás.És milyen látványos a kész süti. Meg fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Margó, próbáld meg, mert tényleg látványos, jól néz ki, és finom is 😊.

      Törlés