2023. augusztus 4., péntek

Chili szósz


A chili szósz kicsi üvegben és tálkában...



...és vajas kenyérre kenve, zöldségekkel...



Szeretjük az erőset, s már rég volt itthon chili szószunk, ezért próbaképpen egy keveset csináltam. Nagyon ízlett, biztos lesz majd újabb főzés, mert gyorsan készen van. Nézegettem az interneten, kellett volna bele jalapeño és friss csili paprika is, és mivel nekem egyik sem volt, kialakítottam a saját receptemet.

Felhasználhatjuk pörköltek, gulyások főzésénél, kínálhatjuk különféle húsok, sültek, halak mellé, szendvicsekre - régen még olajos halhoz is ettem -, vagy csak egyszerűen vajas kenyérre kenve ehetjük. Én szeretem a vajas kenyeret, jól megsózva, megszórva pirospaprikával. Ez a szósz most nagyon jól illik a vajas kenyérhez is, helyettesíti rajta a pirospaprikát, és még pikáns ízű is.

Hozzávalók: 1 db nagyobb kaliforniai paprika, 1 db lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt chili (még tavalyi hazai termésből), só, fekete bors - esetleg színes bors, 2-3 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint 1-2 kiskanál barna cukor és kb. 1 mokkáskanál 10 % ecet.

Elkészítése:
A kaliforniai paprikát, a lila hagymát és a fokhagymát feldaraboltam, és kevés olívaolajjal zöldségaprítóban pépesítettem. Ezután egy teflonedényben egy kevés olajjal kb. 10 percig főztem, ekkor kevertem hozzá a sót, az őrölt chili paprikát, az őrölt borsot, a barna cukrot és az ecetet. Ezeket folyamatos kóstolás közben, részletekben adtam hozzá, ameddig úgy nem éreztem, hogy most már ízlik.

Ha hosszabb ideig szeretnénk eltenni szerintem kell valamilyen tartósítószer, hogy ne romoljon meg. Tudom, sokan idegenkednek tőle, de én befőzésnél mindig használom a szalicilt, biztos ami biztos alapon. Még ha hűs is a kamra, akkor is, hát még ha ugyanolyan hőmérsékletű, mint a lakás többi része. Nagyszüleim is mindig ezt használták, Anyukám is, most Apukám is, így én is. Attól a késhegynyitől még soha semmi baja nem lett egyikünknek sem a családban.....
De ha csak friss fogyasztásra készítjük, és hűtőben tároljuk, akkor bármilyen tartósítószer nélkül pár hétig biztosan eláll.


Az alapanyagok

A paprika és a lila hagyma darabolása-pépesítve az aprítógépben

A kész, megfőzött szósz, ami tetszés szerint kis üvegekbe tölthető.



10 megjegyzés:

  1. Az erőset egyáltalán nem szeretem, de "normál" paprikával valami hasonlót én is szoktam készíteni. Különösen télen, amikor már nincs friss paprika-paradicsom, akkor szeretem a zsíros/vajas kenyeremre kenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez sem méregerős, de azért jól érezni benne. Zsíros vagy vajas kenyérre kiváló "ízfokozó".

      Törlés
  2. Gyönyörű színe van és biztosan nagyon finom. Mi csak a kissé pikánsan csípőset szeretjük.... de próbaképpen készítek egy adagot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom, pikáns kence, a csípősségét pedig ízlés szerint lehet beállítani.

      Törlés
  3. Csodásan néz ki. Az erőset én is-szeretném, de sajnos már nem bírom. A tartósítóval kapcsolatban megértelek. Én csak azért nem használok újabban, mert a parókián hűvös volt a kamra, most meg levisszük a telekre nyáron a befőtteket, és télre hozzuk vissza az összeset. Hiába csavarosak az üvegek, sose lehet tudni. Kár lenne a drága alapanyagokért. A fügelekvárom egyébként ekkora forma üvegben van, mint neked a chilid. Nagyon szép, hangulatosak a képek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Jó ha valaki hűvös helyen tudja tárolni az eltett üvegeket, sokkal nagyobb az esély, hogy nem romlik meg semmi. Bár nekem sem szoktak a befőttjeim elromlani, esetleg öt évente egy 😊.
      Gondoltam, hogy a fügelekvárod kicsi üvegekben van, az én chilis üvegem is kb. akkor, vagy kicsit kisebb 😊.

      Törlés
  4. Nagyon guszta, biztos teszek egy próbát rövidesen! Szoktam készíteni én is de ez kicsit eltér attól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, sok sikert ha elkészíted, és jó étvágyat majd hozzá! 😊

      Törlés
  5. Sajnos én az erőset nem szeretem.De a szine csodálatos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Erős nélkül is el lehet készíteni, anélkül is finom, pikáns ízű kence vagy ételízesítő.

      Törlés