2023. március 21., kedd

Kakaós-fahéjas kelt rétes




 
Ez a rétes egy nagyon finom, könnyű, lágy kalácsféle, amit Súr községben sütöttek, az Ízőrzők sorozatban. Nemrég készítettem már ebből az epizódból, a keksz szalámit, most erre került a sor, amit már nagyon rég szerettem volna megsütni. Kicsit féltem, hogy hogy fog sikerülni a tészta húzása. Hát nem is sikerült - ezt a rétes húzást még gyakorolnom kell -, tenyérnyi lyukak szakadtak rajta, de valahogy sikerült feltekerni.... viszont annyira finom lett, hogy gondoltam ez is kap helyet itt! Talán az volt a baj, hogy nem olvastam el rendesen a receptet, és az összes tejet hozzáöntöttem, pedig csak annyit kellett volna, amennyi szükséges 😁.

Úgyhogy fázisképeket nem is tettem fel róla, de a végeredmény látványban is, és ízben is szuper lett.

Próbáljátok ki, egyszer majd én is újra megpróbálom...

Itt alább az eredeti hozzávalókat és elkészítést írom le, aminek én csak a feléből sütöttem - nekem két rúd lett -, és a tölteléket úgy oldottam meg, hogy kakaót és fahéjat összekevertem, és így került a rétesbe...

Tehát a súri hozzávalók és az elkészítési mód: (nézzétek meg, hogy ott milyen szép lett!)

Hozzávalók (1 tepsi réteshez): 40 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 4 dl tej, csipetnyi só, étolaj, 
a töltelékhez: 30 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 1 csomag őrölt fahéj, 
a tetejére: porcukor.

Elkészítése:
A lisztbe két deci langyos tejet, cukrot, és morzsolt élesztőt teszünk. Megvárjuk, míg megkel. Mellétesszük a tojások sárgáját, csipetnyi sót, és annyi langyos tejjel összedolgozzuk, hogy a kalács tésztánál lágyabb, lazább tésztát kapjunk. Jó alaposan, felfelé húzogatva addig kell dagasztani, amíg a tészta teljesen sima lesz. Ekkor még három evőkanál étolajat is belegyúrunk. Amikor ezt is szépen eldolgoztuk, lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét olajjal átkenve fél óráig pihentetjük.
Közben a porcukrot elfelezzük, egyikbe kakaót, másikba fahéjat szórunk, és összekeverjük.
Egy asztalt tiszta abrosszal leterítünk, megszórjuk liszttel.
Olajos kézzel ráemeljük a megkelt, ismét lezsírozott tésztát, és körbe-körbe járva, apránként széthúzzuk rajta, minél szélesebbre, vékonyabbra. A két hosszanti oldalán a széleit levágjuk, majd egyik oldalára kakaós, másikra fahéjas tölteléket szórunk. Étolajjal megspricceljük, a terítő segítségével feltekerjük. Tepsi hosszúságú rudakra vágjuk, sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, és a tetejét is átkenjük étolajjal. Félórai pihentetés után tehetjük az előmelegített sütőbe, majd készre sütjük.
Kicsit hagyjuk hűlni, utána leszórhatjuk porcukorral, és szeletelhetjük.
 


 
 
És egy második sütés, amikor már kevesebb tejet adtam hozzá, nem volt annyira lágy a tészta, könnyebben tudtam húzni, és szebb lett a feltekerése:






10 megjegyzés:

  1. Katikám nekem így is tetszik a rétesed.... kicsit vastagabb lett a tészta mint a súri rétesé, de mint írod ízre nagyon finom, és az a lényeg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, igen, a lényeg hogy nagyon finom volt, legalábbis nekünk nagyon ízlett. Könnyű, lágy volt a tésztája, mint egy kalácsé. És kinézetre is olyan volt, mint egy kalács 😊😋.

      Törlés
  2. Hát ezt a süteményt imádnám, ha megehetném. Nagyon finom lehetett és nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki egyszer, biztos ízlene nektek is.

      Törlés
  3. Nagyon guszta és finom ez a lényeg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt és gyorsan el is fogyott.

      Törlés
  4. Katika, a lyukak nem is látszódnak benne, ellenben a jó kis szaftos töltelék láttán rákívánkozik az ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, én sem gondoltam hogy ilyen jól fog kinézni sütés után 😊. De a lényeg hogy finom lett!

      Törlés
  5. Nagyon ínycsiklandó. Bátor vagy, hogy rétesbe fogtál. Én még sosem mertem megpróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Ez a második sütés sokkal jobban sikerült, nem szakadt annyira mint először, csak egy-két kicsi lyuk lett rajta. Ebből a kelt tésztából nem olyan nehéz húzni, mint a hagyományos rétest, és nem is kell olyan vékonyra. De némi szakértelem kellene hozzá 😊.

      Törlés