Március 15-re készítettem ezt a finom linzertészta féleséget, szilvalekvárral töltve. Telkibányai nyaralásunk alkalmával hoztunk haza egy kevés mirabolán szilvát, és abból készítettem itthon lekvárt. Most ebből használtam fel a sütik töltésére.
Régi, 1936-os Váncza süteményes könyvből vettem a receptet, de csak a fele adagot készítettem el, ebből is 18 db lett. Apróbb változtatásokkal sütöttem meg, tettem a tésztájába reszelt citromhéjat, az sosem árthat egy sütinek. Mivel a recept vajat írt, de én margarint használok, ebből kicsit többet tettem bele, és vaníliás cukorból is többet. Más mindenben az eredeti receptet követtem.
Régi, 1936-os Váncza süteményes könyvből vettem a receptet, de csak a fele adagot készítettem el, ebből is 18 db lett. Apróbb változtatásokkal sütöttem meg, tettem a tésztájába reszelt citromhéjat, az sosem árthat egy sütinek. Mivel a recept vajat írt, de én margarint használok, ebből kicsit többet tettem bele, és vaníliás cukorból is többet. Más mindenben az eredeti receptet követtem.
Hozzávalók az eredeti recept szerint: 14 dkg vaj, 2 tojássárgája, 9 dk cukor, 35 dkg liszt, 1 csomag Váncza sütőpor, fél csomag Váncza vanilincukor,
tölteléknek: gyümölcsíz.
Elkészítése:
A vajat kikevertem a tojássárgájával a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadtam reszelt citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet. Összegyúrtam, fél órát pihentettem hideg helyen, majd diónyi darabokat szakítottam le, golyókat formáztam belőlük, kicsit ellaposítottam, közepükbe kis mélyedést nyomtam és kis kanálka lekvárt tettem bele. Előmelegített sütőben világosra megsütöttem.
Nagyon finom mutatós süteményt készítettél. Hasonlót már én is sütöttem.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, igen, emlékszem nálad, hasonló csak a neve más.
TörlésNe szerénykedjél kedves Katalin, mert nagyon guszta lett és szép is, ez a mirabolán lekvárral készült sütemény.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nagyon kedves vagy!
TörlésÉn is nemrég sütöttem ilyet. Nagyon hálás, egyszerű süti. Az íz a lényeg, nem a külcsín. Más. Kerestem nálad a nemzeti ünnepre készített ételeket, de nem találtam Karácsonyit igen. Összegyűjtenéd ezeket is?
VálaszTörlésKöszönöm kedves Ani, nagyon finom volt, már el is fogyott 😊.
TörlésVan pár március 15-re készített sütim fent a blogomon, ha lesz időm ma, kigyűjtöm a jobboldali sávomba, a "Recepteim kategóriák szerint" alá, egy új alpontba. Köszi az ötletet, lehet hogy a húsvéti finomságokat is megcsinálom majd ugyanígy 😊.
Igazán szép és ünnepi, huszárcsókként pedig még találó is a mai napra.
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, és ha már csók, akkor piros lekvárt kerestem hozzá 😊.
TörlésNagyon szépek! :)
VálaszTörlésKöszi szépen! 😊
TörlésSemmiképpen nem mondanám csúnyának.... igenis hogy szépek, és főleg finomak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon kedves vagy! 😊
TörlésEgyáltalán nem csúnyák, én inkább házias jellegűnek mondanám. Ízre finom volt és el is fogyott. Ezt a fajta szilvát eddig nem ismertem, de nagyon szép színe van.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, első sütésre nem olyan rossz 😊.
TörlésA lekvár is finom volt, ez előtt én sem ismertem ezt a fajtát. Rengeteg, sűrűn volt a fákon, de ott inkább csak pálinkának használják fel... pedig lekvárnak is milyen finom 😋.