Nem a kifőtt tészta, és nem is a tányérjaim mocskosak, csak a neve ez ennek a finom édes tésztaételnek, a mákra és a sötét szilvalekvárra utalva 😁.... Már egy ideje tervben volt az elkészítése. Természetesen csak saját készítésű tésztával tudtam elképzelni, amit amúgy is nagyon szeretek csinálni.
Több helyen láttam már mocskos tésztát, interneten is, tv-ben is, készítik mákkal, vagy dióval, különböző lekvárral. Én így képzeltem el, szilvalekvárral, mákkal, a tetején kis dióval, fahéjjal és barna cukorral, ami kicsit megkaramellizálódott a sütőben. A hozzávalókból a képeken látott mennyiség készült....
Hozzávalók, a tésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, kevés víz, só,
a töltelékéhez: 8-10 dkg darált mák, ízlés szerint cukor, 3-4 evőkanál szilvalekvár,
tetejére: kis marék dió, egy-két kanál barna cukor, 1 kiskanál fahéj.
Elkészítése:
A tészta meggyúrásával kezdtem, kicsit pihentettem, aztán kisodortam, és összemetéltem. Nem túl vékonyra és nem is túl vastagra sodortam, én keskenyebbre vágtam a szélesmetélttől, olyanra, mint ahogy a halászléhez szoktam.
Forrásban lévő sós vízben kifőztem, aztán következett az összeállítása. A tűzálló tálkát kiolajoztam. Először a tészta felét tettem csak bele, beleszórtam a cukrozott mák egy részét, összekevertem, majd a többi tésztát, még mákot, amennyit jónak láttam. A végén a szilvalekvárt is hozzákevertem. Tetejére szórtam a durvára vágott diót, a barna cukrot és a fahéjat.
Sütőben összesütöttem és frissen tálaltam.
A kisodort tészta |
Összemetélve |
A kifőtt tészta |
A tészta összeállítása a mákkal.... |
...és a szilvalekvárral |
Sütésre készen... |
....és ráközelítve |
Házi tésztával csakis finom lehet. Én nem szoktam mákos tésztát készíteni, de így, ennyi finomsággal megpakolva biztos szeretné a család.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, próbáld ki egyszer, így összesütve nagyon finom!
TörlésÉn ezt az ételt még nem ismertem. De az összetevőit illetően nagyon finom lehetett. Egyszer majd kipróbálom, mert szeretem a mákot is és a szilvalekvár a kedvencem.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt. Neked is ajánlom, hogy próbáld ki, összesütve egészen más, mint hagyományos módon. Megéri 😊.
TörlésNagyon guszta!!! Mák, dió, szilvalekvár.... nagyon finom lehet a házi tésztával összesütve. A mákos és diós tésztát szeretjük, de így még nem készítettem. A tésztát én is magam gyúrom, sokkal finomabb mint a bolti, és az sem utolsó szempont, hogy jóval olcsóbb is.
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Én is amit lehet saját magam gyúrom meg, finomabb is, olcsóbb is, ahogy Te is írod. Csak a spagettit, a csavart és szarvacska féléket nem tudom házilag megcsinálni, sajnos....
TörlésBizarr név, nem kétséges.... az a szerencséje, hogy imádom a mákot! :-D
VálaszTörlésA mákos tésztára a kedvenc elnevezésem az "angyali csík". <3
Köszönöm Zsuzsa, igen. kicsit bizarr 😊, nekem is furcsa volt, mikor először hallottam. Az "angyali csík" nagyon kedves elnevezés 😊.
TörlésNagyon guszta, mák és szilvalekvár csakis finom lehet !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt!
TörlésTobzódnak az ízek ebben az ételben. A házi tészta biztosan sokkal finomabbá is tette. Remélem, egyszer sort tudok keríteni a kipróbálására.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finom volt, szeretem a házi tésztát, csinálni is és enni is 😊. Próbáld ki egyszer...
Törlés